На Західній Україні пройшов навчальний збір із керівним складом підрозділів Нацгвардії (фото, відео)

З 22 по 24 листопада в Національній гвардії України відбувся щорічний навчально-методичний збір із заступниками начальників територіальних управлінь, вищих навчальних закладів, навчального центру, командирів військових частин оперативно-територіальних об’єднань та частин безпосереднього підпорядкування. Разом із офіцерами вдосконалити свої фахові знання, підвести підсумки виконання заходів бойової та спеціальної підготовки у 2017 році та підтвердити класність своєї кваліфікації на збір прибули й старшини територіальних управлінь на чолі із головним старшиною НГУ. Загалом у заході взяло участь 70 гвардійців.

Після приїзду до міста Івано-Франківська учасники збору вирушили до навчального центру Західного ОТО «Старий Лисець». Там гвардійці ознайомились з можливостями центру та обговорили перспективи його подальшого вдосконалення. Також  відвідали тактичне поле, де на імпровізованому блок-посту та об’єктах, що моделюють місто й селище, для них було проведено заняття з тактичної підготовки. За словами офіцерів-організаторів, тематика навчальних місць відповідала специфіці службово-бойових завдань, які бійці Нацгвардії щодня виконують у зоні проведення антитерористичної операції.

«Учасники збору мали змогу переглянути порядок дії особового складу на блок-посту. Це включало обшук автомобілів, перевірку документів у громадян, дії у разі загострення ситуації та використання інженерно-технічних засобів. Ми намагались продемонструвати найбільш ефективну методику проведення занять із тактичної підготовки», – зазначив начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління НГУ генерал-майор Олег Гарчу.

Не менш важливим етапом відвідування гвардійцями «Старого Лисцю» став візит на військове стрільбище. Там учасникам збору розповіли про методику проведення бойових стрільб у складі підрозділу та на прикладі взводу оперативного призначення з калинівського полку НГУ продемонстрували її практично. Пізніше у спеціально обладнаному класі навчального центру гвардійцям показали можливості тренажерів АК, СГД, РПГ, ПТРК та розповіли про методику їх використання під час занять та навчальних зборів. Зазначимо, що переглянути хід занять із військовими Нацгвардії до навчального центру також прибули і старшокласники загальноосвітньої школи села Старий Лисець.

Перемістившись до Івано-Франківська, у форматі круглого столу гвардійці обговорили проблемні питання щодо підготовки особового складу до виконання службово-бойових завдань, дієві підходи до відпрацювання програми підготовки бійців та обмінялись пропозиціями щодо вдосконалення поточного Курсу стрільб.

Учасники збору також відвідали Навчальний центр Нацгвардії, що дислокується у місті Золочеві Львівської області. На військовому стрільбищі гвардійці мали змогу перевірити свої навички та знання у вогневій підготовці, склавши теоретичні заліки та виконавши контрольні вправи стрільб зі своєї штатної зброї. Також у клубі Центру учасники збору провели розширену нараду, на якій обговорили порядок відбору кандидатів на посади інструкторів, використання їх у системі бойової підготовки Нацгвардії та проаналізували стан виконаних планів бойової та спеціальної підготовки за поточний рік. Окремою темою обговорення стало становлення та розвиток професійного сержантського та старшинського корпусу в НГУ.

Після цього заступником командувача Нацгвардії генерал-лейтенантом Миколою Баланом було підведено підсумки навчального збору. Він, зокрема, зазначив: «За останні роки система бойової підготовки у Національній гвардії зазнала кардинальних змін. У нас почала функціонувати школа професійних інструкторів, було введено в дію модульну систему проведення занять, від недавніх пір ми готуємо висококваліфікованих головних сержантів та старшин. Нацгвардія стрімко розвивається й щодня стає все міцнішою. Усе це ми змогли досягнути завдяки зусиллям кожного з нас».

На завершення, заступник командувача оголосив ряд заохочень. Зокрема, нагородив відомчими відзнаками, пам’ятними подарунками та грошовими винагородами учасників збору, яких було визначено кращими за підсумками 2017 року.

Джерело

Автор