Все більше дівчат в ДСНС ламають стереотипи про те, що рятувальник — це суто чоловіча професія (фото, відео)

Відколи в Україні розпочався процес реформування системи МВС та імплементації Резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека», межа між виконанням службових обов’язків чоловіків та жінок почала помітно стиратися. Сьогодні вже мало хто дивується, коли бачить жінку-офіцера поліції чи Нацгвардії. Нарівні з чоловіками вони дбають про правопорядок і захищають Україну.

В структурі Державної служби з надзвичайних ситуацій дівчата найчастіше обіймають посади диспетчера, психолога, інспектора або медика. Та все ж, трапляються випадки, які ламають загальноприйняті стереотипи про те, що рятувальник — це суто чоловіча професія. Вдягнувши форму, ці тендітні офіцери не бояться брати на себе також і величезну відповідальність за життя українців.

Яскравий приклад – старший лейтенант служби цивільного захисту Марія Подима з Миколаївської області, яка з самого дитинства мріяла стати рятувальницею. Навчаючись в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля на факультеті «Пожежна безпека», Марія здобула навички роботи в апаратах на стисненому повітрі у задимленому приміщенні теплодимокамери та полосі психологічної підготовки вогнеборців, що надало більшої впевненості в обраному нею шляху. Тож, після навчання дівчина приступила до виконання службових обов’язків в Головному управлінні ДСНС України у Миколаївській області на посаді інженера дослідно-випробувальної лабораторії. Гарна фізична форма, яка є невід’ємною складовою професії рятувальника допомогла Марії вибороти перемогу на перших Всеукраїнських змаганнях «Найсильніший пожежний-рятувальник. Київ 2017», що відбулися минулого місяця у столиці.

А вже у листопаді збулася мрія рятувальниці і дівчина приступила до стажування начальником рятувального відділення групи рятувальних робіт. Цього ж місяця співробітники аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення обласного управління ДСНС провели позапланові тренування на чолі з Марією щодо порятунку людей на воді після умовної ДТП на Інгульському мосту.

Під час тренувань дівчина продемонструвала не тільки гарні організаторські здібності, керуючи процесом порятунку постраждалих, а й вміння працювати із шансовим інструментом (бензорізом, бензопилою, різаком-розжимом та гідравлічними ножицями).

Загалом, приклад миколаївської рятувальниці доводить, що Служба порятунку може мати два обличчя і та професія, яку найчастіше асоціюють саме з чоловіками, у жіночій долі також цілком можлива. Навіть попри всі її складності. А ми, в свою чергу, і надалі будемо ламати стереотипи та знайомити вас із відважними українськими рятувальницями.

Джерело

Автор