У Києві заборонили цирки-шапіто з тваринами

Київрада ініціює заборону розміщення пересувних цирків-шапіто

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати прийняли   рішення “Про припинення розміщення заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Києва”.

Відповідний документ рекомендує Департаменту міського благоустрою КМДА не надавати погодження на розміщення таких об’єктів у столиці. У мерії переконані, умови утримання тварин у цирках-шапіто – неприпустимі. Нерідко тварин змушують брати участь у жорстоких циркових номерах. Більше того, часто бізнес працює без дозвільних документів.

“Умови утримання тварин у пересувних цирках-шапіто неприпустимі. Звірів б’ють і морять голодом. Нерідко тварин змушують брати участь у жорстоких циркових номерах, наприклад, стрибати через палаючі обручі.У липні-серпні 2016 року в Святошинському і Деснянському районах столиці гастролював пересувний цирк-шапіто. Це викликало масове обурення і протести природоохоронних, зоозахисних організацій, а також самих киян”, – зазначила співавтор відповідного рішення, депутат Київради Олеся Пинзеник.

“Утримання диких тварин у неволі допускається за наявності дозволу, що видається центральним органом виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища, яким є Міністерство екології та природних ресурсів України. Проте, Державна екологічна інспекція Києва, при перевірках, завжди фіксує у заїжджих цирках-шапіто відсутність дозволів на спеціальне використання диких тварин”, – наголосив співавтор відповідного  рішення, депутат Київради Сергій Пилипенко.

Окрім того, Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» забороняє створення пересувних звіринців і дресирування тварин із застосуванням насилля, але поки не забороняє діяльність пересувних цирків-шапіто. Зазначене рішення якраз покликане запровадити таку заборону.

Рішення підтримали 66 депутатів.

Джерело

Автор