Економ-тиждень. 1-7 листопада

Дмитро Вовнянко

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Розглядаємо події 1 – 7 листопада 2017 р.

АКТИВ. За 9 місяців 2017 року експорт української аграрної продукції до країн Європейського союзу зріс на 39,8% і склав 4,177 млрд доларів.

ПАСИВ. Експорт українських зернових з початку року впав до 14,4 млн т, проти 15,3 млн тонн за аналогічний період минулого року.

АКТИВ. За дев’ять місяців 2017 чистий прибуток банківської системи після оподаткування склав 1,41 млрд гривень, в той час як за підсумками першого півріччя цього року система демонструвала збиткову діяльність – на 1 липня чистий збиток склав 1,85 млрд гривень. Позитивний фінансовий результат банків у третьому кварталі 2017 року склав 3,25 млрд гривень.

ПАСИВ. У ІІІ кварталі Рада бізнес-омбудсмена (РБО) отримала на розгляд понад 400 скарг. Цей показник майже вдвічі більше, ніж в попередньому кварталі. Порівняно з аналогічним періодом 2016 року кількість отриманих скарг також значно збільшилася – на 69%.

АКТИВ. У «Нафтогазу» в період з початку року по 1 вересня, відрахування податків, зборів та інших обов’язкових платежів становили 91,6 млрд гривень. З них транзит газу забезпечив 24,9 млрд гривень надходжень. За даними Державної служби статистики, за 9 місяців поточного року транзит газу збільшився на 23,4%.

ПАСИВ. Імпорт в Україну солі кухонної вивареної, гатунку екстра, походженням з Республіки Білорусь міг здійснюватися за демпінговими цінами, оскільки експортні ціни були нижчими за ціни продажу товару на внутрішньому ринку Білорусі. Проведення антидемпінгового розслідування доручено Мінекономрозвитку.

АКТИВ. Підприємство “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” у м. Северодонецьк відновило роботу. Зокрема, відновлено випуск аміачної селітри.

ПАСИВ. Для топ-менеджера НАК “Нафтогаз” Сергія Олексієнка створили офшорну компанію на острові Мен для виведення валюти. Про це йдеться в документах Paradise Papers.

АКТИВ. Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) подало до судів позови про визнання угод на загальну суму майже 10 мільярдів гривень недійсними.

ПАСИВ. Експерти Transparency International Ukraine (TIU) та 19 регіональних громадських організацій виявили понад 3 тис. порушень різного ступеня тендерних процедур у системі публічних електронних закупівель ProZorro за рік роботи сервісу.

АКТИВ. З початку року Державна фіскальна служба направила в загальний фонд державного бюджету 128,7 млрд гривень, що на 27% перевищує показник минулого року.

ПАСИВ. Екс-власник ПАТ “ПриватБанк” Ігор Коломойський подав позов до Національного банку України, олігарх просить захистити його честь, гідність та ділову репутацію. Відповідачами за позовом, крім НБУ, виступають редакція газети “Закон і Бізнес”, інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна”, “Київський інститут проблем управління ім. Горшеніна” і якась фізособа Тарас Мірошник.

АКТИВ. Український експорт до Канади за 8 місяців зріс на 74%.

АКТИВ. Рада тимчасово скасувала мито на обладнання для виробництва фільмів.

АКТИВ. У Литві представили план фінансової допомоги Європейського союзу (ЄС) в Україні, неформально названий “новим планом Маршалла”.

АКТИВ. У січні-вересні 2017 року обсяги експорту Україною продукції м’ясної групи збільшилися майже в 1,5 раза проти відповідного періоду 2016 року. Експорт зріс з 271 млн доларів до 397 млн доларів.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор