«Україна розраховує на мужність ЄС визнати європейські перспективи України» – Іванна Климпуш-Цинцадзе (фото)

«Україна сьогодні не говорить про членство в ЄС. Ми розуміємо, що ми не готові наразі, і що це питання тривалого часу. Але Угода про Асоціацію з ЄС та безвіз – це ті успішні історії, які довели, що коли ми разом, ми можемо досягти спільних великих цілей», – заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час міжнародної конференції «Світовий конгрес українців в 50 років і далі: європейський і євроатлантичний форум» у Брюсселі, звертаючись до європейських партнерів.

За її словами, Угода про асоціацію є дорожньою картою внутрішніх реформ в Україні. «Наше стратегічне завдання – сформувати Україну як успішну, європейську демократію зі стійкими державними інституціями, потужною армією, верховенством права та конкурентоспроможною економікою. Ми вдячні Європейському Союзу за послідовність політики та тверду підтримку прагнень України до свободи та загальноєвропейських цінностей. У той же час ми розраховуємо на мужність та рішучість ЄС визнати європейські перспективи України», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що російська агресія проти України підірвала систему безпеки, сформовану після Другої світової війни. Свідченням цього стали незаконна окупація Криму, військова інтервенція на Сході України, багаторівневий дипломатичний тиск, інформаційна війна, кібератаки, незаконне утримання громадян України. Трирічна війна з Росією призвела до загибелі 10 тисяч людей, 7% території України анексовано, 20% української економіки знищено або захоплено, 1,7 млн людей вимушено переселені зі своїх домівок в інші регіони.

«Щодня ми маємо факти порушень режиму припинення вогню з боку РФ. Україна довела свою готовність до мирного врегулювання конфлікту. Нове законодавство передбачає, що Україна залишається відданою справі мирного врегулювання на Донбасі політико-дипломатичними засобами, зокрема, шляхом виконання Мінських угод, з кінцевою метою відновлення суверенітету і територіальної цілісності над окупованими територіями Донбасу», – зазначила Віце-прем’єр-міністр і закликала європейських партнерів дотримуватися політичного тиску та економічних санкцій як найефективніших інструментів на шляху деокупації Криму та Донбасу.

Вона розповіла учасникам конференцій про останні досягнення в реформуванні України та наголосила, що наразі основне завдання – створення ефективної системи запобігання корупції, для остаточного завершення якої необхідне створення Антикорупційного суду. Кошти на створення та функціонування Антикорупційного суду, а також всіх антикорупційних органів вже закладені в проект Державного бюджету на 2018 рік.

Джерело

Автор