Про Ердогана. Точніше про нас

Два рази набирав цей пост, два рази його видаляв, але все ж напишу.

Я не знаю що мене більше розчарувало в у вчорашніх новинах про лист Ердогана: чи факт зближення Туреччини з Росією з подальшою реалізацією спільних проектів чи патологічна нездатність українського суспільства сприймати факти і реальність без рожевих окулярів і власних стереотипів.
Скоріше, більше розчарувало друге, аніж перше.

Тепер до фактів:

1) 24.11.2015 Туреччина збила російський СУ-24, який влетів в повітряний простір Туреччини.

2) Одразу після цього Х заявило, що Туреччина повинна вибачитися, компенсувати втрати і покарати винних. Щоправда в останніх повідомленнях з Кремля, останній пункт (покарати винних) кудись зник. Можливо просто випадково.
http://izvestia.ru/news/618108

3) Протягом 7 місяців Ердоган і Туреччина були категорично проти будь-яких вибачень, не кажучи вже про компенсацію.

4) Вчора 27.06.2016 Кремль заявляє про те, що Ердоган написав листа з вибаченнями.

… і тут в українських соцмережах починається:

– він не писав, все фейк, ви всьо врьотє,

– як можна довіряти раха ЗМІ, давайте почекаємо

– ахахахххх ми так і знали, Кремль знову збрехав, бо Ердоган не вибачався перед Х, а висловив співчуття сім’ї загиблого.

Люди, ви нормальні?

З чого ви взяли, що Ердоган мав вибачатися перед Х? Ви хвацько спростували гіперболізовані заголовки росЗМІ і далі не сприймаєте події? А може заголовки були спеціально гіперболізовані? І цьому є пояснення..

Зрештою, якщо в тексті не було написано “вибачте товаріщ Путін”, то що не було листа в якому Ердоган, називає країну, яка замість ІДІЛу бомбила сирійських туркменів і турецькі гумконвої, підтримує курдів, постачає їм зброю, вторгається в повітряний простір Туреччини, ймовірно причетна до терактів, а Ердоган після цього називає цю країну другом і стратегічним партнером?

Не було листа, в якій Ердоган глибоко співчуває сім’ї пілота, який бомбив туркменські племена в Сирії?

Було? То нахрена ви закриваєте на це очі, закриваєте очі на те, що Ердоган виконує умови Х, що Ердоган переступив через багато принципів, поставив під загрозу власну безпеку заради зближення з Х? Нахрена ви розповсюджуєте те, на чому вам ШТУЧНО акцентують увагу “не було слова “вибачте”, так ніби відсутність цього слова заперечує контекст і виконання тих вимог, які виставив Х.

Я чесно не розумію, навіщо СЕБЕ обманювати?

Після листа, вчора вночі з’явились повідомлення про те, що Прем’єр Туреччини заявив, що Туреччина готова коменсувати втрати Росії по цьому [збитому літаку] інциденту.

Повідомлення з’явилося в рос.ЗМІ з посиланням на турецький телеканал.
Після того як я поширив повідомлення, почали лунати закиди в мою сторону, що я підтримую версію росіян проти бідного Ердогана, що я посилаюсь на російські ЗМІ, а їм не можна довіряти, що ніде не було сказано, що цей інцидент – це збиття літака.

Згоден. Частково. Бо не можна довіряти РосЗМІ.

Але я й не довіряв російським ЗМІ, я довіряв логіці подій. Після ганебного виконання Ердоганом першої умови Х, абсолютно логічним кроком було б виконання другої умови. Тому інформацію російського (але не кремлівського) ЗМІ з посиланням на турецьке ТВ, я сприйняв як дуже ймовірну.

Власне цю інформацію сьогодні підтвердили багато іноземних і турецьких ЗМІ.

Ось наприклад, АФП

Тому прошу припинити обманювати себе надалі, придумуючи відмазки про те, що начебто АФП і іншими респектабельними іноземними, в тому числі турецькими ЗМІ, маніпулює Кремль і приводити мені (як доказ) посилання на російські ЗМІ, де Туреччина відмовляється сплачувати компенсацію за збитий джет.

Бо цим самим ви підтверджуєте використання вами подвійних стандартів, заперечуючи можливість довіряти російським ЗМІ, а потім посилаючись на них у вигідному вам ракурсі.

Я знаю про те, що російські ЗМІ викривляють інформацію, я можу повірити в те, що АФП може помилитись, але друзі, припиніть придумувати маячню, про те, що купа відомих західних і турецьких інформаційних агентств лягли під Пєскова. Тим більше, що Пєсков не мав відношення до інформації про компенсацію турками витрат за джет.

Я, до-речі, не заперечую ймовірність того, що написано в російських ЗМІ – що Туреччина передумала компенсувати витрати за джет. Можливо й так. Але це підтверджує той факт, що вона раніше думала це робити і заявляла про це.


Я би не писав такого довгого поста про Ердогана і Х, якби до цього всього не були причетні всі ми і наше прагнення обманювати себе, бачити не те, що є насправді, а те, що ми хочемо бачити.

На прикладі листа Ердогана дуже добре видно те, як маніпулюють нами і як ми маніпулюємо зі своєю свідомістю. “Добрі люди” акцентують нам увагу на якихось дрібницях трактування слів і ми готові забути про контекст і не звертати увагу на процеси. Ми готові не звертати увагу на реальність лиш би не розлучатись зі своїми стереотипами.

Повторюю: правда така, яка вона є, а не така як би вам хотілось її бачити.

Тому давайте не заплющувати очі на реальність, не підганяти реальність під свої стереотипи, а потім дивуватися “звідки взялася Савченко? Її напевне завербували”.

Бо, коли ви підете на поводу ваших стетеотипів і чиїхось штучних акцентів, потім може бути пізно.

Автор