Сьогодні Святошинський райсуд Києва продовжить розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу М.Коханівському

Сьогодні, 25 жовтня 2017 року о 14-30 год., слідчий суддя Святошинського районного суду міста Києва Миколаєць І.Ю. продовжить розгляд клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу комбату добровольчого батальйону ОУН Миколі Коханівському.

Нагадаємо, що 23 жовтня 2017 року до Святошинського районного суду міста Києва надійшло  клопотання старшого слідчого Святошинського  УПГУНП у м. Києві Баженової О.Л. щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно  Коханівського М.М., який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (вчинення хуліганства, тобто грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Як відомо, 21 жовтня 2017 року біля станції метро «Академмістечко» в м. Києві з участю командира добровольчого батальйону ОУН Коханівського М.М. сталася бійка зі стріляниною з травматичної зброї, в результаті чого одна людина дістала поранення.

Справу було призначено до розгляду на 17-00 год. 23 жовтня 2017 року. Слідчим суддею Миколаєць І.Ю. було вчинені всі можливі та передбачені законодавством дії для повного та всебічного розгляду даного клопотання. Так було забезпечено вільний доступ до зали громадян, представників ЗМІ, народних депутатів України. За клопотанням сторони захисту з посиланням на міжнародні норми права слідчим суддею  надано підозрюваному можливість перебувати в залі поряд зі своїми захисниками, а не в скляному боксі для затриманих, що в подальшому дало йому можливість не підкоритися законному розпорядженню слідчого судді про етапування до ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) після оголошення перерви до 09-00 год. ранку наступного дня, в результаті чого стала можливою участь Коханівського М.М. в блокуванні та розгромі зали, де відбувалося судове засідання, та пошкодженні суміжних приміщень суду.

24.10.2017 року після розблокування силами Нацполіції зали судового засідання, де напередодні забарикадувалися та вчинили погром так звані громадські активісти, підозрюваного Коханівського М.М. за клопотанням його захисників було направлено на обстеження в умовах лікарні. Метою даного заходу було отримання висновку лікарів щодо можливості чи неможливості його подальшої участі в судовому засіданні.

Приблизно о 15-20 год. 24.10.2017 р. підозрюваного було повернуто до приміщення суду та розгляд справи продовжився.

Під час судового засідання, яке тривало до 22-00 год., слідчим суддею Миколаєць І.Ю. було заслухано та вирішено численні клопотання сторони захисту (зокрема задоволено клопотання захисту про допит в судовому засіданні 7 свідків та негайно допитано їх), заслухано аргументацію прокурора по суті клопотання про обрання запобіжного заходу, а також заслухано заперечення підозрюваного Коханівського М.М., після чого оголошено перерву до 14-30 год. наступного дня.

Також під час судового засідання о 17-30 год. для Коханівського М.М. сплинув 72-годинний строк, на який особа може бути затримана без ухвали слідчого судді (суду), після чого з підозрюваного було знято кайданки та він посів місце поряд зі своїми захисниками для продовження слухання справи.

Разом з тим звертаємо увагу на недостовірне висвітлення даного факту деякими ЗМІ, які заявили про інші причини звільнення Коханівського М.М. з-під конвою в залі судового засідання (а саме, звільнення через недоведеність вини або через порушення вимог кримінально-процесуального законодавства під час вручення підозри).

Роз’яснюємо, що розгляд даної категорії справ завершується виключно постановленням вмотивованої ухвали слідчого судді про задоволення або відмову в задоволенні клопотання слідчого про обрання того чи іншого запобіжного заходу щодо підозрюваної особи, а по справі Коханівського М.М. судовий розгляд слідчим суддею не закінчено.

Про результати подальшого розгляду справи судом буде повідомлено пізніше.

Джерело