Про Романа Шухевича

0207-0008Сьогодні день народження Романа Шухевича.

Тараса Чупринки… Романа Лозовського… друга Дзвона… друга Тура… друга Шуха… За життя він мав чимало псевдо.

Деякі люди просто не можуть бути пересічними, щоб вони не робили – скрізь досягають успіху. Доля Шухевича певною мірою була спрямована його походженням, син комісара ЗУНР, небіж вояка УГА що виріс в квартирі де якийсь час жив Євген Коновалець, він був приречений на визвольну боротьбу. Але…

Грав на фортепіано – і навіть разом з братом виступав у Львівському оперному театрі. Любив спорт – і здобув першість Галичини у бігу на 400 м і плаванні на 100 м.

У 37-му році разом з Романом Чайковським організував рекламний бізнес – і швидко досяг успіху.

Ким би був він, якби не війна і польське поневолення західних областей України? Впливовим політиком? Успішним бізнесменом? Хтозна? Точно можна сказати ким би він не був – посередністю.

УПА створив не тільки Шухевич, творців було багато. Проте саме Шухевичу вдалося опанувати найвищу владу в УПА і ОУН на західноукраїнських землях. Це тільки здається, що в ОУН була майже армійська дисципліна, дискусій відомих нам по нашій Верховній раді не бракувало і там. Шухевич мав в середовищі ОУН і опонентів і відвертих противників. Відомо наприклад, що вельми несхвально про Шухевича висловлювався командувач “УПА-Північ” Дмитро Клячківський. Шухевичу вдалося цю дискусію направити на конструктивне русло і успішно використати таланти всіх – в т ч й противників.

Що далі? Окремі загони були зведенні у впоряджену повстанську армію. Була налагоджена оригінальна система постачання – через мережу криївок-схронів. Була організована система агітації, яка багато в чому пережила і УПА і підпілля ОУН. Дільність УПА крім Волині була поширена на Галичину, на Поділля, на Закарпаття, та Закерзоння. Підрозділи УПА з боями пробилися до американської зони окупації і за кілька років по закінченню Другої Світової війни повідомили світові про збройний антибільшовицький опір в Україні.

Те наскільки серйозно ставилися до Шухевича більшовики, очевидно з того що ловити його приїхав особисто голова відділу “Ф” МГБ СССР легенда ЧК-НКВД-КГБ Павєл Судоплатов. Саме – ловити. Те скільки сил стягнули в Білогорщу 5 березня 1950 р. говорить саме за себе – Шухевич мусив бути взятий живий. Але…

Чекісти зловили облизня. Павєл Судоплатов в своїх мемуарах навіть не посоромився спотворити ті події – можна уявити як він був збурений. Вже старий і хворий головнокомандувач повстанської армії не просто не здався, а застрелив майора МГБ і загинув у бою.

Автор