Президент очікує від Парламенту рішення про депутатську недоторканність та пропозиції щодо Антикорупційного суду

Президент Петро Порошенко наголошує, що два роки тому вніс до Верховної Ради проект змін до Конституції, які передбачали скасування депутатської недоторканності і суддівської недоторканності. Сьогодні Глава держави подав до Парламенту законопроект змін до Конституції, який абсолютно чітко передбачає скасування депутатської недоторканності, і очікує на його прийняття.

За словами Президента, перший етап вже зроблено – ліквідовано суддівську недоторканність у форматі судової реформи, яка була впроваджена за його ініціативою. «Вісім тисяч носіїв недоторканності вже її не мають. Залишилось близько 450 осіб», – зазначив він.

Глава держави звернув увагу, що вимагав скасування недоторканності у своєму виступі на День Конституції і під час виголошення Послання до Верховної Ради у вересні цього року.

«Як підтвердження цих позицій я вніс законопроект змін до Конституції, який абсолютно чітко передбачає скасування депутатської недоторканності», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент також зауважив, що втішений тим, що його позицію підтримують і учасники акції, яка нині відбувається під стінами українського Парламенту. «Те, що вони (учасники акцій – ред.) це підтримують – я дуже тішуся цьому. Чекаю відповідної реакції у залі (Верховної Ради – ред.)», – сказав він.

Глава держави також підкреслив, що вся судова реформа в Україні відбувається у тісній співпраці із Радою Європи і з Венеціанською комісією. За його словами, «Венеціанська комісія розглянула ті законопроекти (щодо Антикорупційного суду – ред.), які є у Верховній Раді. Обидва вона визнала такими, що є неприйнятними для імплементації в судову реформу».

«Хочу наголосити, що сам термін «антикорупційний суд» з’явився в моєму законопроекті про судову реформу. І сьогодні я чекаю від Парламенту, щоб вони напрацювали той законопроект, який буде прийнятний і буде виходити з декількох надзвичайно важливих принципів. Законопроект має відповідати Конституції, вимогам суверенітету України, передбачати абсолютно прозору процедуру відбору і абсолютно ефективних кандидатів, які будуть викликати довіру людей і суспільства», – підкреслив Петро Порошенко.

За словами Президента, якщо ці вимоги будуть задоволені, він прийме відповідні напрацювання Парламенту і внесе законопроект, який можна буде дуже швидко розглянути.

«Але в жодному разі я не хотів би, щоб цей процес загальмувався і саме тому в проекті бюджету (на 2018 рік – ред.), за моїм наполяганням, уже передбачені видатки на антикорупційний суд», – повідомив Президент.

«Що для цього потрібно? Лише спокійні умови роботи Верховної Ради. Бо «принцип матроса Железняка» з парламентом у демократичній країні не проходить. Впевнений у тому, що на сьогоднішній день ми абсолютно відкриті для співпраці з будь-якими ініціативами і не треба стукати у відкриті двері», – зазначив Глава держави.

Він також висловив сподівання, що «і сьогоднішні акції будуть носити мирний характер і вони абсолютно спокійно, ефективно завершаться і будуть сприяти прийняттю, в тому числі і президентських законопроектів».

«Бо інколи прикладом «стукання у відкриті двері», є абсолютно неприйнятне захоплення вертольотного майданчика з вимогою повернути його у державну власність. Коли він уже рік за рішенням прокуратури і є у державній власності, тільки на законних підставах, і чекає рішення суду», – додав він.

Президент підкреслив: «Будь-які інші форми ведуть до отаманщини і хаосу і є абсолютно неприйнятними».

Джерело

Автор