Світ 30 червня. Результати дня

Хто після Кемерона?, голод у Південному Судані, роззброєння у Колумбії, теракт в Афганістані, відмова Бориса Джонсона, громадянська війна джихадистів у Сирії, повітряні удари у Фаллуджі в Іраку та багато іншого.

Африка:

– За даними ООН, 4,8 мільйонів людей у Південному Судані потерпають від голоду.

Америка:

– Близько 2 тисяч військовослужбовців у Колумбії були розгорнуті у північних регіонах для допомоги у демобілізації та роззброєння 1200 бійців ліворадикального повстанського угруповання «ФАРК». Колумбійський уряд на минулому тижні підписав з ними угоду про перемир’я.

Азія:

– Близько 30 поліцейських загинули та півсотні поранені внаслідок теракту у Кабулі в Афганістані. Смертник підірвав себе біля автобуса, в якому перебували правоохоронці. Відповідальність за вибух взяли на себе терористи «Талібану».

– Турецька влада заявила, що один зі смертників в аеропорту Стамбула був громадянином Росії – мешканцем Дагестану. Інші – з Узбекистану та Киргизстану. Кількість жертв терактів в міжнародному аеропорту імені Ататюрка зросла до 43 осіб. Понад дві сотні людей поранені.

– Колишній мер міста Давао Родріго Дутерте прийняв присягу президента Філіппін.

– У Туреччині поліція затримала 20 людей за підозрою у причетності до терактів у Стамбулі. Поліцейські облави пройшли у Стамбулі та Ізмірі. Турецька прокуратура заявила, що одним з нападників в групі бойовиків був чеченець Ахмад Чатаєв, який прибув із Сирії.

– Шестеро радикальних ісламістів були затримані поліцією у Казахстані. Один з підозрюваних підірвав себе.

Європа:

– Колишній мер Лондона Борис Джонсон заявив, що не буде претендувати на посаду прем’єр-міністра Великої Британії.

– Франція та Іспанія виступили проти прямих переговорів з Шотландією щодо збереження її членства з ЄС.

– У Мадриді в Іспанії поліція провела обшуки в офісі корпорації «Google».

– Канада візьме на себе командування одним з чотирьох батальйонів НАТО, які планують розгорнути у Польщі та країнах Балтії.

– Президент РФ Володимир Путін скасував заборону на продаж туристичних путівок до Туреччини.

– На посаду лідера Консервативної партії та прем’єра-міністра Великої Британії претендують п’ятеро людей. Це міністр внутрішніх справ та прихильниця «виходу з Європейської конвенції з прав людини» Тереза Мей, міністр юстиції та євроскептик Майкл Гоув, міністр у справах праці та пенсій і прихильник виходу з ЄС Стівен Крабб, скандальний екс-міністр оборони та колишній міністр уряду Мейджора Ліам Фокс, депутат Андреа Лідсом.

– Голова апарату прем’єр-міністра Угорщини Янош Лазар заявив, що його країна готова провести своє голосування за вихід з ЄС.

Близький Схід:

– 19-річний палестинець вбив 13-річну ізраїльську дівчинку у своєму будинку на західному березі.

– Спеціальний представник ООН в Ємені Шейх Ульд Ахмед заявив, що мирні переговори по Ємену між шиїтами та єменським урядом у Кувейті пройдуть 15 липня.

– У Сирії у провінції Ідліб десятки людей стали жертвами міжусобних зіткнень між бойовиками угруповання «Джунд Аль-Акса», пов’язаного з «Аль-Каїдою», та про-саудівськими групами ісламістів.

– В Іраку авіація розбомбила конвой терористів «Ісламської держави», які намагалися виїхати з околиць Фаллуджі після поразки у битві за місто. 127 одиниць транспорту та бронетехніки, а також десятки бензовозів були знищені.

– На півночі провінції Латакія у Сирії урядові війська відбили в бойовиків «Джебхат Аль-Нусра» всі раніше покинуті позиції і відкинули їх до турецького кордону.

– Один з лідерів ісламістського антиурядового угруповання «Аджнад Аль-Шям» Ізз Ед-Дін Аль-Нур був знищений внаслідок повітряного удару російської авіації у західній Гуті в провінції Дамаск.

Автор