У Дубно Рівненської області відкрито пам’ятник борцям за волю та незалежність України (фото, відео)

До Дня Захисника України та Покрови Пресвятої Богородиці – захисниці українського війська у м. Дубно Рівненської області відкрито пам’ятник борцям за волю та незалежність України. У урочистій церемонії взяв участь Міністр культури України Євген Нищук. До заходу долучилися також представники влади, а також численні військовослужбовці з родинами, ветерани. Своїми виступами церемонію супроводжували муніципальна чоловіча хорова капела України ім. Л.Ревуцького, а також ансамбль ударних інструментів “ARS Nova”.

“Наш святий обов’язок бути вдячними тим, хто протягом років боровся та бореться за нашу країну, наше майбутнє, за нас. В цей час випробувань, в час агресії РФ, ми щоденно на усіх фронтах виборюємо наше право жити вільно на своїй землі. Ми впевнено дивимось у майбутнє, ми почали декомунізацію та позбуваємося ідолів тоталітарного режиму. Позбуваємось, а що має постати натомість? А натомість має постати історична правда і історична пам’ять, має постати слава сучасному Герою” – сказав Євген Нищук.

“Рівненщина славний край – має і Героя Небесної Сотні, і Героїв АТО. І, коли питають, що ними рухало, що вело в боротьбі за Гідність народу під кулі снайперів, що надихає на боротьбу на сході України, я думаю, що це та тяглість, це та нерозривна пружна артерія, яка сягає княжої доби, наших січовиків, повстанців. Власне, це і дало нам зберегти наш характер – твердий, сильний, жертовний і героїчний”.

За словами авторів, робота над проектом – від задуму до втілення – тривала близько 20 років. Над скульптурою працювала група скульпторів, серед яких Олег Пінчук, Володимир Шолудько, Стефан Загайкевич, Едуард Козерацький.

За задумом бронзова фігура козака на коні символізує споконвічну боротьбу українців за власну незалежну державу, постійну готовність дати відсіч ворогам, а також демонструє велич звитяги синів України, незламність їх духу.

“Хотілося б подякувати активним відстоювачам ідеї, всім хто підтримував нас, адже більше 20 років тривала ця робота і нарешті вона увінчалась успіхом, подякувати вчителям, а також тим, хто заперечував – все це робило нас сильнишими та впевненішими” – зазначив скульптор Володимир Шолудько.

“Образ отого славного козака, який врізався у нашу пам’ять і піснях, легендах, що символізує образ борця, готового попри все відвоювати волю і незалежність. Ця слава тягнеться крізь віки до славної козаччини, а потому – до держави УНР, до героїчної боротьби української повстанської армії і до славних сучасних воїнів, які захищають Україну сьогодні. І цей пам’ятник – віднині ще один символ нашої боротьби і віри у перемогу!” – додав літературознавець, політичний та громадський діяч, почесний мешканець м.Дубно Микола Жулинський.

Освятив монумент Святіший Патріарх Київський та Всієї Руси-України Філарет. Завершився захід святковим концертом, в якому взяли участь гурти Скай, Mad Heads та інші.

Джерело

Фото © Facebook Юрій Луценко  та Лариса Сарган

Автор