ГПУ повернула державі 0,15 га земель лісового фонду національного природного парку «Голосіївський»

Генеральна прокуратура України продовжує забезпечувати повернення у власність земель лісового фонду, які вибули з володіння держави поза волею власника.

Реалізуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді, Генеральна прокуратура України вжила заходів щодо припинення порушень інтересів держави внаслідок незаконної передачі у власність фізичній особі земель лісогосподарського призначення в межах об’єкта природно-заповідного фонду – національного природного парку «Голосіївський».

Установлено, що Коцюбинською селищною радою у 2008 році в порушення вимог Земельного та Лісового кодексів України незаконно, з перевищенням повноважень, без зміни цільового призначення земель лісового фонду, які перебувають у постійному користуванні КП «Святошинське лісопаркове господарство», та без згоди власника, протиправно передано фізичній особі у власність земельну ділянку 0,15 га для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Зважаючи на незаконність розпорядження селищною радою землями лісогосподарського призначення, а також те, що її забудова приватними житловими та господарськими будовами загрожує фактичним знищенням заповідника, судами у 2014 році скасовано відповідне рішення ради.

З метою повернення у державну власність земель лісового фонду, які вибули поза волею власника та входять в межі національного природного парку «Голосіївський», прокуратура звернулася до суду із позовом про витребування із незаконного володіння фізичної особи спірної земельної ділянки.

Незважаючи на обґрунтованість позовних вимог прокурора про витребування майна з незаконного володіння в порядку ст. 388 ЦК України, суд апеляційної інстанції відмовив у їх задоволенні, скасувавши рішення суду першої інстанції.

Водночас Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, погодившись із доводами Генеральної прокуратури України, 11.10.2017 скасував рішення суду апеляційної інстанції та залишив у силі законне рішення суду першої інстанції, яким державі повернуто 0,15 га земель лісового фонду національного природного парку «Голосіївський».

Слід зазначити, що за аналогічними позовами прокурора у провадженні судів перебуває понад 370 справ щодо повернення у державну власність 55,8 га земель зазначеної категорії.

Джерело