Світ 26 червня. Результати дня

Битва за Манбідж у Сирії, іракський прапор над Фаллуджою, спецоперація у Нігерії, «новий» Панамський канал, наступ сил ІД в Афганістані, Ватикан vs Туреччина, арешт мафіозі в Італії та багато іншого.

Африка:

– У Нігерії внаслідок спецоперації звільнили сімох співробітників австралійської компанії, яких бойовики утримували в заручниках.

– Двоє людей загинули та 50 поранені внаслідок вибуху гранати на концерті в Мадагаскарі. Хто кинув гранату в натовп – поки невідомо. Поліція розшукує злочинця.

Америка:

– Китайський контейнеровоз став першим судном, яке пройшло по новому Панамському каналу – розширеному. Його почали будувати у 2007 році. Прокладка нового русла сягала 77 кілометрів. Будівництво мало звершитися 2014 року, однак через фінансові негаразди та конфлікти, проект здали в експлуатацію лише у цьому році. Вартість будівництва становила 5,2 млрд. доларів.

Азія:

– Понад 30 людей загинули внаслідок пожежі у туристичному автобусі в Китаї. Інцидент стався у провінції Хайнань. Автобус зазнав аварії та зайнявся.

– Турецька поліція розігнала гей-парад у Стамбулі. Поліцейські застосували силу після того, як дехто з учасників почали викрикувати звинувачення на адресу президента. Серед затриманих – двоє політиків з Німеччини.

– В Афганістані спалахнули масштабні бойової дії між урядовими військами та терористами «Ісламської держави» у провінції Нангархар. За деякими даними, до 100 бойовиків були вбиті. Десятки військовослужбовців загинули.

Європа:

– Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що регіональний парламент Шотландії може цілком легально заблокувати рішення парламенту Великої Британії про вихід зі складу ЄС.

– Понад 3 млн. британців підписали петицію про організацію повторного референдуму про вихід з ЄС.

– Туреччина розкритикувала заяву Папи Римського Франциска, який назвав масове вбивство вірмен 100 років тому «геноцидом», та заявила, що у понтифікат «ментальність хрестоносця». У Ватикані виловили протест та заявили, що Папа «не бере участі у хрестових походах».

– В Італії поліція заарештувала одного з найбільш розшукуваних в країні мафіозі – Ернесто Фаццаларі, який ховався від слідства майже 20 років. Його заочно засудили за звинуваченням у вбивствах, викраденнях та зв’язках із мафією. Фаццаларі був одним з керівників мафіозного угруповання «Ндрангета» – одного з найбільш впливових кланів, який опікувався поставками значної частини кокаїну в Європу.

– У Великій Британії подав у відставку ще один міністр тіньового уряду опозиційної Лейбористської партії. Це міністр охорони здоров’я Хейді Александер.

Близький Схід:

– Міноборони Іраку оголосило місто Фаллуджу повністю звільненим від «Ісламської держави». Іракська армія зачистила останній житловий квартал, підконтрольний терористам.

– Ізраїль та Туреччина досягли угоди про нормалізацію відносин після тривалого дипломатичного конфлікту. У 2010 році ізраїльські сили безпеки перехопили турецьке судно «Маві Мармара», яке намагалося прорвати блокаду палестинського міста Газа. При цьому загинули 10 турецьких про-палестинських активістів. З того часу країни взаємно відкликали своїх представників.

– Президент Сирії Башар Аль-Асад здійснив візит на передову до східної Гути в провінцію Дамаск.

– Курдсько-арабські загони «Сирійських Демократичних Сил» встановили контроль над південними околицями міста Манбідж в провінції Алеппо. Решта груп зайшли до міста з півночі.

– В Ємені шиїтські загони та сили Республіканської гвардії вибили саудівські війська та сили лоялістів із селища Аль-Маганійя на півдні провінції Лахдж. Цей населений пункт розташований неподалік стратегічної військової бази «Аль-Анад».

– Сирійські елітні війська вибили бойовиків «Джебхат Аль-Нусра» та їх союзників зі східного боку ферм Аль-Малла біля міста Алеппо. Зараз вони у 3 км від міста Хрейтан, яке є оплотом бойовиків у цьому регіоні.

– Терористи «Ісламської держави» розпочали наступальну операцію на позиції сирійської армії на південному сході провінції Хомс біля міста Аль-Кар’ятейн.

Автор