Світ 24 червня. Результати дня

Велика Британія виходить з ЄС, корупційна справа в ПАР, мирний процес у Колумбії, скандальне рішення у Пакистані, маневри у ШОС, дамаський наступ сирійських військ та багато іншого.

Африка:

– Президент Сенегалу помилував сина екс-президента Абдулає Ваде – Каріма, якого сьогодні звільнили з в`язниці після 3 років за гратами за підозрою у корупції.

– Верховний Суд ПАР скасував апеляцію президента Джейкоба Зуми, якою він вимагав визнати недійсними рішення суду про відновлення кримінальних справ проти нього за корупцію та відмивання коштів.

– На кордоні між Нігером та Нігерією розпочалася спільна масштабна антитерористична операція військ Чаду та Нігерії проти бойовиків терористичного руху «Боко Харам».

Америка:

– Всесвітнє антидопінгове агентство призупинило акредитацію антидопінгової лабораторії у Ріо-де-Жанейро у Бразилії через не відповідність міжнародним стандартам.

– Аргентинський суддя Аріель Лехо дав дозвіл на порушення кримінального провадження щодо незаконного фінансування передвиборчої кампанії екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер у 2007 році. Цим же рішенням він наклав арешт на майно фігурантів справи на загальну суму в понад 200 тисяч доларів. Серед фігурантів справи – колишній голова Управління служб охорони здоров`я, екс-голова Національного агентства з соціального захисту та кілька підприємців та бізнесменів. Екс-президенту де Кіршнер вже висунуто звинувачення у корупції.

– Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун обговорив з президентом Колумбії Хуаном Мануелем Сантосом можливість розгортання миротворчої місії ООН в межах мирної угоди для підтримки процесів роззброєння ліворадикальних угруповань ФАРК.

– Кандидат у президенти США Берні Сандерс заявив, що зробить усе, щоб мільярдер Дональд Трамп не став президентом, а тому голосуватиме за Хіларі Клінтон.

– Ліворадикальне угруповання «ФАРК» у Колумбії погодилося на повне роззброєння своїх загонів та перетворення на політичну силу. Напередодні, повстанці підписали історичну мирну угоду з урядом країни.

– У штаті Індіана ФБР заарештували 18-річного Акрама Масляха, який сідав на борт літака, щоб відправитися на Близький Схід приєднуватися до «Ісламської держави».

– Заступник держсекретаря США Томас Шеннон зустрівся у Венесуелі з лідером опозиції Енріке Капрілесом.

Азія:

– Шанхайська організація співробітництва й безпеки на чолі із Китаєм заблокувала процес входження до складу організації Ірану. Це рішення активно просувала Росія.

– Уряд Пакистану ухвалив скандальне рішення про виділення 3 млн. доларів гранту одній з початкових ісламських «медресе» провінції Хибер Паштунква та про присвоєння цій школі імені засновника «Талібану» – мулли Мухаммеда Омара. Ця школа є однією з багатьох, де навчають радикальному ісламу.

– Щонайменше 20 бойовиків загинули внаслідок міжусобних сутичок між різними групами «Талібану» у провінції Герат в Афганістані.

– У Туреччині у Стамбулі поліція затримала трьох підозрюваних у зв`язках з «Ісламською державою». За повідомленням правоохоронців, вони планували напади на ЛГБТ-марш.

Європа:

– Більшість британців проголосували за вихід зі складу ЄС. Такими стали результати референдуму, ініційованого урядом торік. За підрахунками ЦВК, 52% британців висловилися за вихід з ЄС, а 48% – за збереження членства. Найбільше голосів за вихід дали південні та західні регіони, а також Уельс. Північна Ірландія, Шотландія та Лондон стали оплотами прихильників членства. Історичне рішення шокувало чиновників у Брюсселі. Лідери Євросоюзу заявили, що поважають вибір британців, але хотіли би іншого результату. Лідери опозиційних ультраправих сил у Великій Британії привітали результати референдуму. Зокрема, Найджел Фарадж назвав це «перемогою».

– Прем`єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон заявив, що піде у відставку через 3 місяці через результати референдуму про вихід з ЄС.

– Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що регіональний уряд має намір негайно підготувати другий референдум про вихід зі складу Великої Британії через результати референдуму щодо виходу зі складу ЄС. Аналогічну заяву зробили й у Північній Ірландії, закликавши дозволити їм референдум про приєднання до Ірландії.

– У Росії співробітники СК РФ затримали у Москві губернатора Кіровської області Микиту Бєлих за підозрою у хабарництві. Він вважався одним з небагатьох «ліберальних губернаторів», мав зв`язки із Марією Гайдар та Олексієм Навальним.

– Папа Римський Франциск прибув з офіційним візитом до Вірменії. Розпочав свою подорож із категоричної заяви, назвавши масове вбивство вірмен в Османській імперії у 1915 році «геноцидом». Очікувалося, що Папа не буде робити радикальних заяв під час візиту, однак у ході прес-конференції з президентом Вірменії Сержом Саргсяном – відступив від попереднього тексту. Востаннє, Франциск заявляв про геноцид вірмен у 2015 році, чим викликав різку реакцію Туреччини. Анкара відкликала свого посла з Ватикану та порадила Папі «не повторювати таких помилок». За різними даними, під час масового вбивства турками вірмен загинуло 1,5 млн. людей.

Близький Схід:

– В Іраку урядові війська розпочали зачистку кварталів Аль-Муаллемін та Джолан – останніх підконтрольних бойовикам «Ісламської держави» у місті Фаллуджа. Водночас, тривають оперативні наради щодо ударної операції у Мосулі – «столиці» сил ІД в Іраку. На нараді був присутній американський генерал Шон МакФарленд, який командує військами США в країні.

– У Сирії у регіоні Східна Гута під Дамаском урядові війська прорвали оборону бойовиків «Армії Ісламу» та увійшли до містечка Аль-Майдаа. Тривають військові дії за контроль над цим населеним пунктом. Між тим, 25 будинків були зачищені від ісламістів у місті Дарая на півдні. Сирійська армія планує визволити від ісламістів всю провінцію Дамаск.

– У провінції Дейр-аз-Зор у Сирії урядові загони вибили бойовиків «Ісламської держави» з долини Джабаль Сарда, забезпечивши собі тили на місцевій армійській базі.

Автор