Уряд схвалив законопроект про податок на виведений капітал і передав його для обговорення в Нацраду реформ

Уряд схвалив законопроект щодо запровадження податку на виведений капітал.

У чому суть?

В рамках Закону № 1797 щодо покращення інвестиційного клімату в Україні робоча група у складі представників Мінфіну, бізнесу, експертів та народних депутатів напрацювала текст законопроекту щодо введення податку на виведений капітал.

Головна мета – запровадити оподаткування прибутку підприємств, розподіленого у формі дивідендів чи прирівняних до них платежів та відмовитися від податку з доходів нерезидентів.

Міністерство фінансів забезпечило абсолютно відкритий і прозорий процес підготовки законопроекту. Всі зацікавлені сторони могли долучитися до роботи над проектом.

Що це дає?

Запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток стане стимулом для бізнесу реінвестувати кошти у виробництво та розвиток. Це також спростить правила оподаткування та процедуру адміністрування і покращить інвестиційний клімат в країні.

Проте слід відзначити, що реалізація норм законопроекту у 2018 році призведе до втрат державного бюджету в сумі 26,0 млрд. грн. та місцевих бюджетів – 5,4 млрд. гривень.

Міністерство фінансів підтримує запровадження податку на виведений капітал, якщо державний бюджет залишиться збалансованим. Можливі шляхи компенсації бюджетних втрат – це значне підвищення ставок податків або скорочення видатків. Мінфін виступає категорично проти підвищення ставок податків та вважає єдиним шляхом для пошуку компенсаторів скорочення державних витрат та більш ефективне використання бюджетних коштів.

Що далі?

Уряд прийняв рішення відправити проект закону на розгляд Національної ради реформ, щоб знайти оптимальне рішення щодо того, які саме витрати будуть скорочуватися.

Джерело