Звернення Президента до Українського народу у зв’язку з 76-ми роковинами трагедії Бабиного Яру (фото)

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко взяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру. У цей день 29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві в Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста.

Глава держави з дружиною поклали квіти біля меморіальної плити та вшанували пам’ять загиблих.

До пам’ятника «Громадянам і військовополоненим, розстріляним нацистами у Бабиному Яру» також було встановлено вінок зі стрічкою національних кольорів.

У церемонії покладання квітів взяли участь Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, члени Уряду, Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народні депутати України, члени Всеукраїнської ради церков та релігійних організації, представники громадськості.

Учасники церемонії вшанували пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру хвилиною мовчання.

Від імені Президента також були встановлені вінки до інших місць пам’яті на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», зокрема до пам’ятника «Менора», пам’ятника ромам, страченим у нацистами у Бабиному Яру, та дерев’яного хреста у пам’ять про розстріляних членів ОУН, встановленого 21 лютого 1992 р., у 50-ту річницю розстрілу Олени Теліги та її соратників.

Джерело

 

Шановні співвітчизники!

Сьогодні, як і щороку у цей день, вшановуємо пам’ять про трагедію Бабиного Яру — масове вбивство мирного населення нацистськими окупантами у місті Києві.

Ми згадуємо у молитвах невинних жертв, чиї імена — відомі і невідомі — назавжди закарбовані на кривавих сторінках історії Другої світової війни та Голокосту.

Урочище Бабин Яр стало місцем вічного спокою для понад ста тисяч представників різних національностей — євреїв, українців, ромів та багатьох інших, а отже — місцем нашої спільної пам’яті, спонуканням до збереження миру та міжетнічної злагоди у світі.

Сьогодні вся Україна — від кордону, який єднає нас із демократичною Європою, до кордону, який відділяє від країни-агресора, — є територією толерантності, поваги до життя й гідності кожної людини, вільного розвитку представників різних етносів і віросповідань.

Засвоївши гіркі уроки минулого, Україна та увесь цивілізований світ єдині у своєму прагненні вберегти людство від свавілля тоталітарних режимів і гарантувати право народів на безпечне й гідне життя.

Вічна пам’ять невинно убієнним у Бабиному Яру, усім жертвам нацизму.

Пам’ятаємо і не допустимо. Ніколи більше!

Петро ПОРОШЕНКО

Джерело

Автор