До загибелі дітей під час пожежі у таборі «Вікторія» могла призвести також і корупція – Луценко

Всі обставини трагедії, що призвела до загибелі дітей на Одещині, будуть ретельно вивчені та надана відповідна оцінка діям відповідальних осіб.

До трагедії, що призвела до загибелі дітей під час пожежі у таборі «Вікторія» на Одещині, окрім службової недбалості, могла призвести також і корупція. Про це заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко під час брифінгу в м. Дніпрі після засідання Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС. Насамперед він висловив слова співчуття рідним загиблих дітей.

За словами Юрія Луценка, мають бути ретельно вивчені причини, чому з червня місяця у таборі була відключена протипожежна сигналізація. Це може свідчити про пошуки тієї охоронної структури з відповідною ліцензією, яка запропонувала б ймовірними зловмисникам кращі відкати.

«Так само весь цей час не були заповнені резервуари води. Пожежна інспекція декілька разів надсилала приписи про усунення цих очевидно небезпечних для життя дітей речей. У письмовому вигляді ці приписи надсилалися і в табір, і в районну адміністрацію по місцю знаходження табору, а звідти до мерії», – наголосив Юрій Луценко.

Окрім того, дуже детально, як наголосив Генеральний прокурор, вивчатиметься роль заступника міського голови Одеси, яка відповідає за питання освіти. «Якщо вона дійсно отримувала ці приписи, то її відповідальність також буде важкою», – зазначив він.

Юрій Луценко назвав неприпустимим, якщо після отримання інформації про відключення сигналізації та відсутність води вказані папери були залишені без будь-якого реагування: «Це, як мінімум, службова недбалість, що обтяжується трьома дитячими смертями».

Окрім того, Генеральний прокурор заявив про необхідність надання оцінки діям усіх, хто причетний до етапу проектування, будівництва та введення в експлуатацію будівлі табору, а також може постати питання і про політичну відповідальність міського голови.

Так, Юрій Луценко висловив сумніви, чи правильно здійснювались оформлені акти приймання-передачі. «Особливо нас насторожує, що Державна архітектурно-будівельна інспекція дала дозвіл на будівництво, і наступного дня вже підписала акт приймання-передачі. Один день пішов формально на будівництво», – підкреслив він.

Також слідству ще потрібно дати відповідь на ряд запитань: чи була просочена деревина, з якої побудована будівля табору, спеціальною протипожежною речовиною; чи достатньою була протидимова сигналізація, сигнальні кнопки, розпилювачі води в разі виникнення джерела пожежі тощо.

Джерело

Фото Думская

Автор