Два раритетні авіаційні годинники з радіаційним фоном виявили прикордонники у аеропортах «Бориспіль» та «Львів»

Раритетні авіаційні годинники стали причиною спрацювання стаціонарних комплексів радіаційного контролю в аеропортах Києва та Львова.

Першими небезпечну знахідку виявили прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ».

Інцидент стався у міжнародному аеропорту «Бориспіль». Громадянин України 1969 року народження прямував рейсом «Київ-Відень». Під час проходження прикордонного контролю обладнання для вимірювання радіаційного контролю зафіксувало перевищення рівня радіаційного фону. Після огляду особистих речей чоловіка прикордонники виявили годинник, радіаційний фон якого перевищував допустимі показники в три рази. Зі слів особи, він придбав даний предмет у якості подарунка другові. Правоохоронці вилучили небезпечний «подарунок», а громадянина попередили про заборону переміщення такого роду предметів та речей через державний кордон.

За кілька годин ситуація повторилась, щоправда цього разу вже в аеропорту Львова. Під час ретельного огляду речей громадянина США, який, до речі, теж летів до Відня, прикордонники виявили такий самісінький авіаційний годинник, який під час точного вимірювання показав випромінювання 11,9 мкЗв/год. Американець зізнався, що навіть не підозрював про небезпеку свого раритету, який він придбав на львівському ринку «Вернісаж».

Знайдений годинник вилучили для подальшої експертизи.

Джерело