Світ 17 червня. Результати дня

Операція в Іраку, арешт у Конго, узаконення евтаназії в Канаді, політичні потрясіння у Бразилії, електоральна криза у Гаїті, протести у Франції, південно-алеппський наступ джихадистів у Сирії та багато іншого.

Африка:

– Танзанія запровадила заборону на використання контрафактних мобільних телефонів. Таких у країні близько 3%. Таким чином, майже 1,2 млн. мобільних будуть вимкнені через заборону.

– У Конго поліція заарештувала кандидата у президенти від опозиції генерала Жана-Марі Мішеля Мококо, якого підозрюють у спробі організації перевороту. Це вже не перший арешт суперників чинного президента на виборах.

Америка:

– Після тривалих дебатів, парламент Канади ухвалив про узаконення евтаназії.

– У Мексиці на північному заході штату Сіналоа знайдені обезголовлені тіла сімох лісорубів. За даними поліції, такі вбивства характері для наркокартеля.

– Губернатор Ріо-де-Жанейро в Бразилії Франсиско Дорнеллес заявив, що штат перебуває на межі фінансової катастрофи та закликав уряд виділити гроші з бюджету, інакше вони не зможуть виконати певні зобов’язання для проведення Олімпійських ігор.

– Кандидат у президенти США Берні Сандерс заявив, що готовий співпрацювати з Хіларі Клінтон, щоб не допустити перемогу на виборах мільярдера Дональда Трампа.

– У Гаїті сплив термін тимчасового президента країни Жоселерма Пріверта. Попри це, вибори в країні й досі не проведені, і влади фактично немає. Держдепартамент США заявив, що продовжуватиме визнавати законною владою тимчасового президента.

– Міністр туризму Бразилії Енріке Едуардо Альвес подав у відставку на тлі корупційного скандалу. Це вже третій міністр в тимчасовому уряді Мішеля Темера, який звільнився через корупцію.

Азія:

– У Туреччині влада Стамбула заборонила проводити щорічний ЛГБТ-парад у місті через «безпеку та охорону громадського порядку».

– На суді у Тайвані американець наклав на себе руки після того, як його засудили до 4 років ув’язнення.

– На Філіппінах поліція провела масові рейди у бідних районах Маніли, заарештувавши кілька сотень людей за порушення комендантської години. Серед затриманих були й діти, і їх батьки. За деякими даними, ці рейди були ініційовані президентом Родріго Дутерте.

Європа:

– Прокуратура Великої Британії висунула офіційні звинувачення в умисному вбивстві 52-річному мешканцю Східного Йоркширу Томасу Мейру. Днями він застрелив депутата від Лейбористської партії Джо Кокс у місті Берстол.

– Міжнародна організація «Лікарі без кордонів» оголосила, що вона відмовляється від фінансової допомоги ЄС в знак протесту проти його угоди з Туреччиною щодо мігрантів. Генеральний секретар організації Жером Оберрайт розкритикував угоду та заявив, що вона спрямована не на допомогу людям, а на посилення кордонів. Фінансова допомога ЄС складала понад 8% бюджету організації.

– Лідери профспілок та лівих рухів Франції зустрілися із міністром праці країни після масштабних сутичок між поліцією та демонстрантами, які вимагають скасування скандальної реформи праці.

Близький Схід:

– В Іраку урядові війська запровадили вогневий контроль над всім містом Фаллуджа. Військові захопили будівлю адміністрації. Більша половина міста під контролем урядових сил, включаючи центр. Іракська армія зачищає решту території.

– Міністр оборони Іраку оголосив про початок операції зі звільнення стратегічного міста Аль-Ширкат неподалік Тікрита, який є важливим транзитним пунктом для бойовиків «Ісламської держави». У наступальній операції братимуть участь армійські підрозділи з 9-ї Дивізії, яка звільняла Тікрит.

– У Сирії коаліція ісламістів «Армія завоювання» у складі «Джебхат Аль-Нусра», «Ахрар Аль-Шям», «Файлак Аль-Рахман» та інших завдала поразки сирійським військам на півдні провінції Алеппо та змусила їх відступити із селищ Бернах, Зейтан і Халса. Зараз вони готуються штурмувати стратегічне місто Аль-Хадер.

– Саудівська група сирійської опозиції «Вищий комітет з переговорів» відмовився брати участь у будь-якій формі у формуванні уряду національної єдності або перехідного уряду в Сирії.

– Курдські сили та загони СДС розпочали штурм стратегічного міста Манбідж на північному сході провінції Алеппо.

Автор