Президент провів зустріч з Міністром закордонних справ Естонії

Президент України Петро Порошенко прийняв Міністра закордонних справ Естонії Свена Міксера.

Глава держави висловив вдячність естонській стороні за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, засудження і невизнання окупації та анексії Криму, а також послідовну позицію щодо необхідності збереження санкцій Європейського Союзу стосовно Росії.

Президент засудив вирок окупаційної російського суду по відношенню до заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого незаконно було засуджено до 8 років позбавлення волі і назвав це проявом «сталінських часів у стилі 37-го року».

Співрозмовники скоординували підходи щодо шляхів реалізації ініціативи про направлення миротворчої місії ООН на Донбас для забезпечення належної імплементації Мінських домовленостей. У цьому контексті керівник зовнішньополітичного відомства Естонії чітко заявив про спільність позиції щодо необхідності розміщення миротворців на всій території окремих районів Донецької та Луганської областей, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону.

Президент подякував за важливу гуманітарну і технічну допомогу Україні з боку Естонії, а також лікування поранених українських військовослужбовців.

Було відзначено зацікавленість України у подальшому використанні досвіду Естонії з розвитку електронного урядування.

Відбувся обмін думками щодо змістовного наповнення наступного Саміту «Східне партнерство» у листопаді 2017 року у Брюсселі.

Джерело

Автор