Співробітники виконавчої служби Мін’юсту пройшли перевірку поліграфом

З середини серпня 2017 року за ініціативи керівництва Міністерства юстиції усі чинні керівники структурних підрозділів Департаменту Державної виконавчої служби Мін’юсту пройшли перевірку на поліграфі. Нині таку саму перевірку, відповідно до затвердженого Міністерством юстиції графіку, проходять керівники управлінь ДВС у регіонах.

Серед інших під час проходження перевірки ставилися наступні питання:
1. «Чи брали Ви від підлеглих грошові кошти з отриманої ними виплати винагород державним виконавцям?»
2. «Чи пропонували Ви підлеглим сплачувати Вам грошові кошти з отриманої ними виплати винагород державним виконавцям?»
3. «Чи вимагало у Вас керівництво Міністерства юстиції (Міністр або заступники) неправомірну вигоду від винагороди державним виконавцям?»
4. «Чи вимагали у Вас керівництво Департаменту Державної виконавчої служби неправомірну вигоду від винагороди державним виконавцям?» тощо.

Відповідно до висновків поліграфічних досліджень наразі не зафіксовано жодного факту вимагання чи розпорядження від керівництва Мін’юсту щодо отримання неправомірної вигоди з боку державних виконавців. Так само на даний момент жодної інформації, яка б підтверджувала висловлені в ЗМІ припущення щодо можливого хабарництва в органах ДВС не надходило. Інформацію про результати проходження перевірки на поліграфі усіх співробітників системи ми надамо після повного завершення перевірок, орієнтовно – до кінця вересня.

Не дивлячись на те, що в системі виконавчої служби Мін’юсту працює кілька тисяч людей, Міністерство юстиції є першим, яке запровадило практику перевірки керівного складу та посадових осіб на поліграфі з метою запобігання та протидії корупційним проявам у системі органів юстиції та ДВС безпосередньо. Аналогічних за обсягом охоплення досліджень, коли перевіряються не лише співробітники центрального апарату, а й працівники регіональних відділень, до цього не було реалізовано в жодному органі виконавчої влади.

Додатково інформуємо: на «гарячу лінія» Міністерстві юстиції за телефоном (044) 364-23-93 громадяни України можуть надавати інформацію про будь-які порушення з боку державних виконавців чи керівництва ДВС. Так само на «гарячу лінію» можуть телефонувати державні виконавці, які можуть стати жертвами протиправних дій по всій території України.

Окремо наголошуємо на питанні, яке активно обговорюється в ЗМІ та не завжди коректно висвітлюється: винагорода державних виконавців Мін’юсту не є зарплатою чи премією, сплаченою із Державного бюджету України. Вона є винагородою, яка виплачується із стягнутого з недобросовісного боржника виконавчого збору, який становить 10% фактично стягнутої суми боргу. Постановою Кабінету Міністрів України від 8.09.2016 №643 затверджено Порядок виплати винагород державним виконавцям та їх розміри і розмір основної винагороди приватного виконавця, а саме:

– 2% стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом,

– 0,5% стягнутої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом.

Додатково інформуємо: 23 серпня Кабінет міністрів встановив обмеження у 200 прожиткових мінімумів, або 308 тис. грн, для винагород, які виплачуються державним виконавцям Міністерства юстиції. Середня заробітна плата в органах юстиції по всій країні нині становить 8000 гривень,  у співробітників центрального апарату Мін’юсту – 12 000 грн.

Ми завжди відкриті до реагування на будь-які можливі порушення у сфері виконання судових рішень. Так само, ми завжди готові до співпраці зі ЗМІ, оскільки прозорість в реалізації реформ Мін’юсту, включаючи реформу виконання судових та інших рішень, для нас – пріоритет.

Джерело

Автор