Коментар МЗС України у зв’язку з безпідставним затриманням ФСБ РФ громадянина України Павла Гриба

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест російській стороні у зв’язку з безпідставним затриманням 25 серпня 2017 року 19-річного громадянина України Павла Гриба і триманням його в СІЗО в м.Краснодар Російської Федерації.

Міністерство категорично засуджує переслідування російською владою громадян України в Росії та за її межами, безпідставне затримання українців, порушення їх права на справедливий суд і засудження за сфабрикованими політично вмотивованими справами.

Вкрай недопустимою є системна практика порушення російською стороною положень консульської Конвенції між Україною та Російською Федерацією щодо вчасного інформування про затримання громадян України (протягом 3 днів з моменту арешту) та потурання правом консула України на відвідання затриманого чи засудженого співвітчизника. У справі затримання Павла Гриба повідомлення Управління ФСБ в Краснодарському краї від 25.08.2017 було направлено Генеральному консульству України в Ростові-на-Дону рекомендованим листом тільки  31.08.2017 і надійшло до консульської установи 07.09.2017 – через 14 днів після арешту.

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони невідкладно забезпечити доступ українських консулів до затриманого громадянина України Павла Гриба, надати вичерпну інформацію щодо місця, причин та обставин його затримання, умов тримання і забезпечити його негайне повернення в Україну.

Джерело