Година запитань до Уряду: Чому Уряд не візьме і просто не підніме пенсії без будь-якої реформи? (відео)

Відбулася «година запитань до Уряду».

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Після виступу представника двох фракцій, які попросили виступ, розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Міністру соціальної політики Андрію Реві, який доповів про законодавче забезпечення пенсійної реформи, заходи Уряду щодо підвищення пенсій українським громадянам.

Урядовець на початку виступу нагадав, що 13 липня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №6614 про пенсійну реформу. Зараз законопроект доопрацьовується за пропозиціями 81 народного депутата у чіткій процедурі з Регламентом і готується до розгляду у другому читанні. Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на засіданні 6 вересня опрацьовано 2151 поправку до урядового законопроекту та підготовлено до розгляду Верховною Радою в другому читанні.

За словами урядовця, зараз очікується розгляд законопроекту у сесійній залі. «Однак, часто, як у цій сесійній залі, так і поза її межами ми чуємо запитання: чому Уряд не візьме і просто не підніме пенсії без будь-якої реформи?», – зазначив Міністр.

Він погодився з тим, що підняття пенсій, підвищення їх розміру є пріоритетним завданням Уряду, яке буде вирішено за будь-яких умов. За його словами, цього давно чекають 12 мільйонів пенсіонерів, більшість з яких живуть за межею бідності. «Але цей крок не можу бути єдиним», – наголосив урядовець. «Однократне підвищення пенсій не вирішить всіх питань. Для того, щоб люди отримували гідну пенсію, її розміри потрібно підвищувати щороку», – додав він.

Міністр соціальної політики вважає, що проблема пенсійної системи значно глибша, ніж просте підвищення пенсій. «Ми констатуємо, що у нинішньому вигляді солідарна пенсійна система не життєздатна і без докорінної модернізації не має шансів забезпечити подальше зростання пенсій», – заявив А.Рева.

Міністр далі у виступі спробував відповісти на запитання як забезпечити гідний рівень пенсій людям, де взяти гроші і чому у нас такі мізерні пенсії. За його словами, рецептів того, де взяти гроші, все зводиться до того, що кошти беруться у державному бюджеті, не в олігархів, а з заробітних плат лікарів та вчителів тощо.

А.Рева нагадав, що джерелом виплати пенсій є Пенсійний фонд. «Наша мета, задекларована в законі, це – трирівнева система пенсійного забезпечення, тобто можливість отримувати пенсії з трьох джерел. Але її основою, її фундаментом є солідарна пенсійна система», – зазначив доповідач.

Міністр сказав, що українська система не здатна забезпечити ці функції. За його словами, сьогодні по суті підвищення пенсій перетворилося у державну благодійність.

А.Рева вважає, що бездефіцитність Пенсійного фонду має бути закладена в самих умовах пенсійного страхування.

Міністр на слайдах продемонстрував народним депутатам математичну модель бездефіцитної пенсійної системи. Механізм бездефіцитності передбачає, що сума внесків, які сплачує людина із заробітної плати протягом своєї трудової діяльності повинна відповідати сумі отриманих пенсійних виплат після виходу на пенсію.

Ключовою умовою цієї моделі є визначення тривалості страхового стажу, достатнього для того, аби покрити витрати Пенсійного фонду на пенсійне забезпечення.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман і члени Уряду відповіли на запитання народних депутатів.

Джерело