Про реалізацію пілотного проекту “Енергетичний міст “Україна – Європейський Союз”

Урядом прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.06.2015 № 671-р щодо реалізації пілотного проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз», метою якого є розбудова міждержавних магістральних мереж та організація видачі потужності енергоблока №2 Хмельницької АЕС для забезпечення довгострокового експорту електричної енергії до країн Європейського Союзу.

Реалізація даного Проекту передбачає:

  • інтеграцію об’єднаної енергетичної системи України з європейською енергосистемою ENTSO-E;
  • розвиток інфраструктури міждержавних електричних мереж;
  • організацію видачі потужності енергоблоку №2 Хмельницької АЕС для передачі електричної енергії країнам ЄС;
  • залучення коштів, отриманих від експорту електричної енергії, яка виробляється блоком № 2 ХАЕС в країни ЄС, для фінансування будівництва енергоблоків № 3 і 4 ХАЕС.

Консорціумом у складі компаній Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. та EDF Trading Limited спрямовано Міненерговугілля концептуальну записку та техніко-економічне обґрунтування здійснення державно-приватного партнерства щодо Проекту.

На засіданні робочої групи з реалізації Проекту, яку утворено наказом Міненерговугілля від 17.10.2016 № 660, схвалено висновок за результатами аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства Проекту, який надіслано Мінекономрозвитку для погодження.

Також проведено засідання секції «Електроенергетика» Науково-технічної Ради Міненерговугілля, під час якого схвалено схему підключення блоку № 2 Хмельницької АЕС до європейської енергосистеми.

Слід відзначити, що даний Проект є першим проектом державно-приватного партнерства, який передбачає інтеграцію об’єднаної енергетичної системи України з європейською енергосистемою.

 

Джерело

Автор