Допоможіть ЮНЕСКО у розробці інструментів оцінки та вдосконалення інтернету

Організація об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури, (англ. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) поширює такий заклик:
Давайте оцінимо та вдосконалимо інтернет: допоможіть ЮНЕСКО у розробці інструментів.

Проект ЮНЕСКО із визначення індикаторів універсальності інтернету спрямований на формування структурної бази індикаторів для здійснення оцінки рівнів досягнень інтернету в кожній окремій країні. Ви працюєте в урядовій структурі, в міжурядовій організації або в громадському об’єднанні, приватному секторі чи в технічній спільноті? Ви науковець чи педагог, журналіст чи особа, яка бажає залучитися до процесу як окрема фізична особа? Ми потребуємо внеску кожного з вас!!!

Ви можете допомогти нам в окресленні “Індикаторів універсальності інтернету”, долучившись до цього процесу онлайн-консультацій.

У 2015 ЮНЕСКО визначила центральним елементом своєї роботи концепцію “Універсальності інтернету” з метою популяризації інтернету, який функціонує для всіх. Універсальність інтернету базується на чотирьох “фундаментальних нормах, які містила в собі загальна еволюція інтернету до нині, і які забезпечували повноцінність розуміння того, яким чином різноманіття множинних аспектів є частиною великого цілого”. Ці норми – відомі як абревіатура “принципи П.В.Д.У” (“принципи R.O.A.M.* ”) – пов’язані з функціонуванням інтернету, який базується на Правах людини, Відкритості, Доступності для всіх та на поповненні завдяки Участі багатьох зацікавлених сторін.

На разі ЮНЕСКО запускає інклюзивний глобальний консультаційний процес із залученням багатьох зацікавлених сторін задля розробки індикаторів універсальності інтернету, який охоплює ці чотири фундаментальні норми та наскрізні зв’язки між ними.

Результатом стане набір кількісних та якісних індикаторів, які допомагатимуть урядам і всім зацікавленим сторонам здійснювати оцінку своїх власних національних інтернет-середовищ та популяризувати цінності, пов’язані з універсальністю інтернету. Особлива увага приділятиметься гендерним аспектам і потребам та інтересам дітей і молоді.

Консультації із зацікавленими сторонами надзвичайно важливі у плані залучення світової прогресивної думки задля розробки якнайкращої структурної бази індикаторів. Цей перший крок онлайн-консультацій, який проводиться з червня по жовтень 2017 року, буде пов’язаний з широким визначенням принципів та ідей стосовно структурної бази в цілому. Також ЮНЕСКО організовує й особисті консультації у різних регіонах. У листопаді/грудні ми розпочнемо другий раунд консультацій, пов’язаний з конкретизацією проектних індикаторів.

Будь ласка, долучіться до першого етапу онлайн-консультацій, заповнивши опитувальник, доступний за посиланням. Кінцева дата надання пропозицій – 31 жовтня 2017 року, але чим раніше ми отримаємо ваші відповіді, тим краще!

Заповнення опитувальника потребує близько 20 хвилин часу. Внесок можна зробити однією із шести офіційних мов ООН: (арабською, китайською, англійською, французькою, російською та іспанською).

Додаткові запитання, пов’язані із цим проектом, можна надіслати на адресу: internetstudy@unesco.org.

Роботу проекту підтримують Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA) й Організація “Інтернет суспільство” (ISOC). Робота проводиться для ЮНЕСКО Асоціацією за прогресивні комунікації (APC) від імені Консорціуму інтернет індикаторів, до якого, крім APC, входять компанія “ICT Development Associates”, мережа дослідницьких компаній “Research ICT Africa”, експертна організація “LIRNEasia” та компанія DIRSI.

______________________

*Концепція універсальності інтернету була розроблена ЮНЕСКО в рамках широкої програми наукових досліджень, аналізу й консультацій з державами-членами і спільнотою зацікавлених сторін у сфері інтернету.

Поняття універсальності інтернету включає чотири принципи (принципи П-В-Д-У), які мають надзвичайно важливе значення для розвитку інтернету:
П     Інтернет заснований на Правах людини (R – that the internet is based on human Rights),
В     Інтернет є Відкритим (O – that it is Open),
Д     Інтернет повинен бути Доступним для всіх (A – that it should be Accessible to all),
У     Інтернет поповнюється завдяки Участі багатьох зацікавлених сторін (M – that it is nurtured by Multistakeholder participation).

Джерело

 

Автор