Осучаснення пенсій дозволить Уряду збільшувати пенсії понад рівень інфляції

Про це Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив в інтерв’ю журналістам.

За його словами, першим кроком після ухвалення законопроекту про пенсійну реформу у другому читанні стане проведення осучаснення пенсій для усіх без виключення пенсіонерів.

“Осучаснення пенсій, тобто приведення їхнього розміру у відповідність до сучасних  показників розміру середньої зарплати за останні три роки, заплановано пенсійною реформою з 1 жовтня. Це призведе до суттєвого збільшення виплат тим громадянам, яким пенсії не перераховувалися уже багато років, що призвело до величезного розриву у розмірах пенсійних виплат”, – розповів Міністр.

Він також пояснив різницю між осучасненням та індексацією пенсійних виплат. Так, індексація є збільшенням розміру пенсії на коефіцієнт зростання інфляції, що дозволяє збільшити виплати не більше зазначеного показника. Натомість, осучаснення пенсій передбачає збільшення розміру пенсійних виплат із урахуванням двох показників – зростання індексу інфляції та збільшення розміру середньої заробітної плати по країні – що дозволить Уряду збільшувати пенсії понад рівень інфляції.

Варто також зазначити, що зростання зарплат створює відповідний ресурс для збільшення розмірів пенсійних виплат, а отже таке збільшення пенсій повністю забезпечує умови стабільності Пенсійного фонду.

“Осучаснення пенсій це одна з основних складових пенсійної реформи, адже для запровадження цього механізму потрібно вносити комплексні зміни до чинного законодавства, що неможливо зробити поза рамками системної реформи. Таким чином, пенсійною реформою буде скасовано існуючу норму закону, яка приводить перерахунок пенсій у пряму залежність до наявності фінансових ресурсів, а зважаючи на дефіцит Пенсійного фонду, блокує можливість збільшення розміру пенсійних виплат”, – заявив Андрій Рева.

Джерело