Як гвардійці рятували поранених після вибуху на Грушевського на День Незалежності

24 серпня 2017 року близько 14 години повертаючись після виконання завдань служби з охорони громадського порядку група військовослужбовців спеціального батальйону (почесна варта НГУ) військової частини 3030 Національної гвардії України стала свідками події – вибуху на вулиці Грушевського.

Почувши характерний звук вибуху, побачивши дим та падіння на землю цивільних осіб, заступник командира роти по роботі з особовим складом капітан Сергій Добровольський швидко й адекватно оцінив обставини та самостійно прийняв рішення зупинити службовий транспорт для надання першої допомоги потерпілим від вибуху, а також оперативно викликав на місце події швидку медичну допомогу та працівників поліції.

За командою капітана Сергія Добровольського найбільш досвідчені та підготовлені військовослужбовці лейтенант Владислав Ніконов та старший солдат військової служби за контрактом Кирило Думінік за допомогою штатних медичних аптечок забезпечили надання першої медичної допомоги постраждалим особам до приїзду лікарів швидкої допомоги. Знання військовослужбовцями основ тактичної медицини, практичні навички використання засобів медичної допомоги та своєчасне надання ними кваліфікованої первинної долікарської медичної допомоги сприяло мінімізації негативних наслідків поранення для життя та здоров’я потерпілих.

Як з’ясувалось пізніше, від дій зловмисників постраждали рідні та близькі офіцера-десантника Героя України Валерія Чибінеєва. Жертвами нападу стала дружина військовослужбовця, її мати та близький друг героя, також колишній офіцер-десантник.

Оцінивши обставини, капітан Сергій Добровольський прийняв рішення щодо забезпечення охорони місця події до прибуття слідчої оперативної групи. За його вказівкою периметр місця події оточили військовослужбовці, які понад дві години здійснювали охорону периметру, проявивши стійкість та витримку не допустили проникнення сторонніх осіб та пошкодження чи знищення доказів. Завдяки чітким діям нацгвардійців були створені належні умови для роботи експертів-криміналістів, які прибули на місце події.

Оперативні та кваліфіковані дії гвардійців дозволили зменшити наслідки події, врятувати життя та здоров’я потерпілих.

Вже наступного дня Президент України нагородив капітана Сергія Добровольського медаллю «За врятоване життя», відзначивши його професійні та рішучі дії в критичній ситуації.

Готується подання щодо заохочення правами Міністра внутрішніх справ України інших військовослужбовців, які сумлінно виконали свій службовий обов’язок.

Джерело

Автор