Санкції на часі. 26.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 26.10.2024.

1. Рада директорів Центрального банку росії підняла облікову ставку не на один, а одразу на два процентні пункти з 19% до 21% — це її новий пік.

– Оновлений прогноз регулятора допускає і зростання ставки до 23% вже на наступному засіданні в грудні, а досягнення мети щодо інфляції, яка ніяк не знижується, перенесено з 2025-го на 2026 рік.
– Поки в росії у більшості фінансових сфер позитивної динаміки не спостерігається: кадровий голод душить виробництво, змушуючи підвищувати зарплати; бізнес має можливість брати кредити лише під нечувані відсотки, що тягне за собою катастрофічне зниження рентабельності та перспективу банкрутства; бюджет на наступні три роки зверстаний з дефіцитом; споживча активність зашкалює; експорт та імпорт стикаються з проблемами через санкції.

2. Російський завод Arctic LNG 2 зупинився через посилення санкцій США.

– Російський завод Arctic LNG 2, який потрапив під санкції, припинив зрідження природного газу, оскільки західні заборони обмежують його можливості доставляти та продавати вантажі.
– Комерційне зрідження на підприємстві було зупинено через високі запаси, оскільки завод не може вільно експортувати вантажі.
– За минулий рік об’єкт, розташований поблизу полярного кола, став об’єктом кількох хвиль західних санкцій. Обмеження, запроваджені США та їх союзниками через вторгнення Кремля в Україну, обмежили доступ Arctic LNG 2 до танкерів льодового класу, побудованих для проєкту в Південній Кореї, і змусили іноземних покупців неохоче купувати вантажі.
– У результаті зупинки середньодобовий видобуток на газовому родовищі, що живить арктичний завод, цього місяця впав приблизно до 5,3 мільйона кубічних метрів. Це менше половини добового видобутку за більшу частину вересня, який становив у середньому 12,1 млн кубометрів.
– Незважаючи на те, що заводу вдалося розпочати поставки свого суперохолодженого палива в серпні, розгорнувши звичайні газовози, часто з непрозорою власністю, і наразі відправив на ринок вісім вантажів, жодна з партій не знайшла покупця.
– З середини жовтня росія заборонила звичайним суднам плавати через свої східні арктичні води до Азії через суворіші, ніж очікувалося, льодові умови.
– Заборона додатково обмежує можливості доставки Arctic LNG 2 до тих пір, поки наступного літа не буде відкрито морський прохід для суден нельодового класу.
– Проєктна потужність Arctic LNG 2 становить 19,8 мільйона тонн на рік, але поки працює лише одна лінія, яка здатна виробляти 6,6 мільйона тонн на рік.

3. У росії 41% підприємств обробної промисловості не можуть нарощувати виробництво через надто дорогі кредити.

– Така оцінка була зроблена за місяць до підвищення облікової ставки до 21%, – росія вийшла на 8 місце у світі за розміром облікової ставки, обігнавши Анголу та Мозамбік.
– Результат цих проблем – у росії темпи зростання промвиробництва вийшли на плато.
– Потенціал «легкого імпортозаміщення» вже вичерпаний, – для подальшого прогресу потрібні великі інвестиції, а інвестори свої гроші воліють вкладати у банківські депозити.
– За останні 12 місяців обсяг коштів на депозитах юросіб зріс на 21% і досяг рекордних 40,7 трлн.

4. Російська Федеральна митна служба не зможе повністю виконати план зі зборів до бюджету цього року.

– За січень-вересень митники зібрали та перерахували до скарбниці 5,084 трлн рублів. Однак від планового завдання, яке становить понад 7 трильйонів рублів, ФМС відстає як мінімум на кілька сотень мільярдів рублів.
– Митні збори не дотягують до очікувань уряду в міру того, як експортні доходи економіки стагнують, а обсяги імпорту скорочуються на тлі проблем із платежами.
– Згідно зі статистикою ФМС, за січень-серпень економіка заробила на експорті $278 млрд — стільки ж, скільки роком раніше. Однак у мінусі опинилися майже всі товарні статті, крім мінеральної сировини: доходи від її вивезення зросли на 3% до $172 млрд.
– Експорт металів при цьому просів на 3% до $39,1 млрд; продовольства – на 5% до $27,3 млрд; хімічної продукції – на 4% до $17,8 млрд; машин та обладнання – на 5% до $13,1 млрд.

5. США готові глушити російські супутники у разі конфлікту.

– Система Meadowlands, розроблена для придушення російських і китайських супутників на ранніх стадіях конфлікту, надійде на озброєння США у 2025 році.
– У вересні система успішно пройшла всі необхідні випробування. У першому кварталі 2025 року військові вирішать, коли будуть готові до застосування перші п’ять із запланованих 32 комплексів.
– Meadowlands, створена компанією L3Harris Technologies Inc., є полегшеною мобільною версією «системи контрзв’язку», запущеної в експлуатацію в 2020 році.
– Нова версія може працювати на більшій кількості частот і підтримувати оновлення програмного забезпечення. Спочатку її планували поставити в жовтні 2022 року, проте через нерозкриті технічні труднощі терміни були переглянуті.

6. Країни G-7 погодили надання кредиту Україні на 50 мільярдів доларів, забезпеченого російськими активами.

– Угода була укладена після того, як США та їхні союзники подолали проблеми щодо того, як структурувати таку позику і, що більш важливо, як забезпечити її погашення.
– Очікується, що гроші розподілятимуться через кілька каналів, а початок виплат заплановано до кінця поточного року.
– Згідно з узгодженим механізмом, США, ЄС та інші країни G-7 нададуть позику Україні, яка буде погашена за рахунок прибутків, отриманих від приблизно 280 мільярдів доларів, заблокованих фондів, більшість із яких знерухомлені в Європі.
– Позика запропонує фінансову підтримку Україні, оскільки вона прагне відновити та захистити себе, а також допоможе покрити її потреби у фінансуванні до 2025 року та надалі.

Автор