Війна дронів над Україною стала високошвидкісними перегонами технологій

Інформаційний спротив

Над Україною літає мало пілотованих літаків, але над нею йде повітряна війна, яка дуже впливає на те, що відбувається внизу. Українські перехоплювачі неухильно засліплюють російські розвідувальні пристрої, не дозволяючи їм робити дальні атаки, йдеться у матеріалі Forbes.

Росія теж шукає способи дати відсіч, але перехоплювачі стають все більш потужними в перегонах технологічних озброєнь. Це життєво важлива боротьба у рамках не тільки цього конфлікту, а й у майбутніх військових протистояннях.

Українські системи ППО – від ракет Patriot до нових F-16, не дозволяють російським літакам літати над Україною, але натомість вони кидають високоточні бомби з великої дистанції. Іноді росіяни запускають до сотні бомб за день, найбільша їх важить понад три тонни. У той же час росія використовує свою все ще значну перевагу у важкій артилерії для обстрілу українських позицій, а також завдає ударів далеко за лінією фронту за допомогою боєприпасів Lancet, що баражують.

Всі ці атаки спираються на точну розвідувальну інформацію про українські позиції, яку отримують за допомогою всюдисущих безпілотників. росія має змішаний флот безпілотників Орлан-10 і Орлан-30, ZALA, SuperCam та інших, кожен із яких виконує певну роль, спрямовуючи авіаудари, артилерійські або бомбардувальні боєприпаси.

Ці маленькі безпілотники з фіксованим крилом важко збити. На великій висоті вони практично невидимі, мають меншу радіолокаційну та інфрачервону помітність, ніж пілотовані літаки, і занадто численні, щоб їх можна було збити обмеженими запасами зенітних ракет України. Але іноді тактична потреба вимагає збити Орлан-10 вартістю 100 тисяч доларів ракетою Stinger вартістю 480 тисяч доларів.

Проте в останні місяці Україна пристосувала свої безпілотники FPV, які зазвичай використовуються для ураження танків, артилерії та інших наземних цілей, як висотні перехоплювачі. Гоночні квадрокоптери вартістю 700 доларів тепер можуть вражати безпілотники-розвідники на висоті 12 тисяч футів, і їх ураження зростає.

Здібність знищувати російські «очі» в небі може повністю змінити ситуацію на землі. Наприклад, є деякі свідчення того, що Курська наступальна операція України змогла швидко захопити позиції, бо вони знищили російських безпілотників-розвідників, внаслідок чого росіяни не змогли відстежити та націлити атакуючі сили.

Ще в серпні компанія Wild Hornets опублікувала відео, на якому показано більше 100 перехоплень дронів. У нещодавньому повідомленні вони стверджують, що їхня кількість досягла понад 300, а відсоток успішних перехоплень становить понад 50%.

11 жовтня фахівець зі збору коштів на безпілотники Сергій Стерненко зазначив, що 1129-й Білоцерківський зенітно-ракетний полк збив 145 російських розвідувальних безпілотників за «короткий період», а The Times поспілкувалася з українським спеціалізованим морським підрозділом, який перехопив більше 500.

️Перехоплення були легкими, тому що безпілотники-розвідники — це як сидячі качки. Як тільки дрон помічений на радарі, пілот FPV може піднятися у повітря та підійти до нього зверху та ззаду. Оператор розвідника, вся увага якого прикута до землі, навіть не підозрює, що його атакують, доки в нього не вріжеться український безпілотник.

️Деякі російські оператори вдаються до нанесення на свої літаки образливих написів («Хто це зіб’є, той д****б»), але деякі роблять більш практичні кроки. Український експерт з радіоелектронної боротьби Сергій Флеш відзначив бурхливі дискусії у російських Telegram-каналах про те, як впоратися з загрозою, включно з низкою технічних рішень, які були реалізовані в останні кілька тижнів.

Більшість безпілотників мають базовий білий колір. Це ускладнює їх огляд знизу, оскільки вони зливаються зі світлим небом або хмарами, але добре помітні зверху. Камуфляжні схеми фарбування, що зменшують відстань, на якій видно безпілотники, зустрічалися зрідка, тепер вони, схоже, застосовуються в стандартній комплектації на заводі.

Першими засобами захисту, що з’явилися на російських розвідувальних дронах, стали невеликі камери, спрямовані назад. Вони дають оператору дрона хоча б мінімальне попередження про те, що його атакують, і дають змогу зробити маневр ухилення або залишити район. FPV-дрони мають обмежену тривалість польоту, тому, якщо розвідник зможе протриматися кілька хвилин, він зможе випередити нападника.

️Деякі російські безпілотники оснащені глушниками. Деякі, наприклад, описаний військовим аналітиком Роєм у соціальній мережі X, сканує наявність відеосигналів. Сильний відеосигнал, швидше за все, походить від FPV-перехоплювача, що наближається, і при його виявленні система видає сигнал перешкоди на тій же частоті. Це блокує сигнал пілота перехоплювача, коли він наближається. ️Було встановлено кілька різних версій глушилок. Усі вони виглядають як імпровізовані польові установки, а не як розробки виробників, що ще раз доводить важливість швидкого реагування на розвиток безпілотної війни.

Експерти згадують також кілька запропонованих росією оборонних засобів, які обманюють ротори атакуючого дрона, які поки не були помічені. ️Або їх складніше реалізувати, або вони не пройшли випробування. Дарвінівський характер війни дронів означає, що будь-яка захисна «мутація», яка спрацює, швидше за все, з’явиться і швидко поширюватиметься, оскільки дрони, позбавлені її, швидко гинуть від хижаків.

росіяни тепер застосовують ту ж тактику. Немає інформації, чи їм вдалося інтегрувати FPV-операції з радарами ППО та системою управління, як це зробила Україна, проте з’являються відео, на яких російські FPV-дрони збивають українські розвідники.

Тим часом Wild Hornets збирає засоби для створення нового покоління FPV, більш швидкого і ще потужнішого, а також працює над перехоплювачами для збивання дронів типу Shahed. Майбутні версії, ймовірно, будуть оснащені оптичним наведенням на ціль, яке вже використовується проти наземних цілей, щоб звести нанівець будь-які перешкоди.

За аналогією з розвитком військових біпланів у Першу світову війну, поява спеціалізованих винищувачів FPV, які будуть не тільки збивати ворожі дрони, а й протистояти FPV на іншому боці, це лише питання часу. Повітряна війна дронів стане самостійним змаганням.

У цього змагання є як мінімум три можливі результати.

Один із них полягає в тому, що оборона виходить вперед, а розвідувальні операції продовжуються, як і зараз, але з постійним зростанням втрат. Поле бою, як і раніше, перебуватиме під постійним наглядом обох сторін.

Інший варіант – переможе напад, і жодна зі сторін не зможе утримати в повітрі безпілотники-розвідники. Всюдисуще око в небі зникне, і операції повернуться в епоху до появи дронів.

Третя і найбільш ймовірна ситуація полягає в тому, що одна зі сторін отримає перевагу в повітрі над іншою. Переможці бачитимуть і націлюватимуться на супротивника, залишаючись невидимими та недоторканними для далеких ударів ракет, керованих бомб і безпілотників великої дальності. Що ще гірше, ті, хто програв, зіткнуться з важким і постійним виснаженням своїх наземних сил через атаки БПЛА, не маючи можливості завдати удару у відповідь.

Повітряна міць завжди була важлива, але результат наземної війни може бути вирішений іншим видом повітряної могутності.

Ніхто на Заході поки не запропонував встановити оборонні заходи на невеликі безпілотники-розвідники, такі як RQ-11B Raven. За звичайного процесу закупівель їх впровадження, швидше за все, займе роки.

Нове змагання в небі може виглядати як битва іграшок. Але переможець, швидше за все, забере все, і ставки навряд чи можуть бути ще вищими.

Джерело

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор