Санкції на часі. 23.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 23.09.2024.

1. російський виробник СПГ НОВАТЕК на тлі санкційних обмежень почав переглядати плани щодо будівництва своїх перспективних великотоннажних СПГ-проєктів у Мурманську та Сабетті.

– Роботи з «Мурманського СПГ» та «Обського СПГ» поки що заморожені. Через тиск санкцій лідер російського ринку СПГ НОВАТЕК шукає альтернативні варіанти монетизації своїх газових запасів та переглядає перспективні експортні проекти.
– Опрацювання Обського газохімічного комплексу (ГХК) поки що триває, але з можливістю перепрофілювання проєкту під виробництво аміаку та карбаміду. Перепрофілювання відбуватиметься через слабку доступність технологій для вихідної версії проєкту.
– У компанії розуміють, що всі майбутні проєкти компанії з експорту СПГ будуть під санкціями. Також неясно, на якому майданчику будувати танкери льодового класу для арктичних проєктів, як їхнє фінансувати, та як організовувати трейдинг.
– 24 червня ЄС заборонив нові інвестиції, а також надання товарів, технологій та послуг, необхідних для завершення будівництва «Мурманського СПГ» та «Обського СПГ».
– Через тотальні санкції США проєкт НОВАТЕКу «Арктик СПГ-2», де вже запущено першу лінію, а другу готують до встановлення, зазнає складнощів з відвантаженням сировини. Компанія планує перенести термін запуску третьої лінії заводу з 2026 на 2028 рік.
– Найчутливіші для росії санкції за весь рік стосуються включення китайської компанії Penglai Jutal Offshore Engineering (PJOE) до списку SDN. Саме вона першою з китайських виробників модулів для технологічних ліній “Арктик СПГ-2” потрапила під санкції і саме після цього інші компанії з КНР, наприклад Wison, відмовилися від постачання модулів до рф.

2. росіяни почали активно збільшувати борги за кредитними картками.

– У серпні власники кредитних карток витратили 33,9% від доступного за ними ліміту. За місяць показник зріс на 1,9 п.п. та став рекордним з початку 2022 року, коли він становив 31,6%.
– Згідно зі статистикою, росіяни майже безперервно нарощували частку доступного ліміту за картами з серпня 2023 року. При цьому середній чек у сегменті кредиток досягнув максимуму в липні – 113,1 тис. руб.
– За даними ЦБ рф, до кінця 2023 року користувачів кредитних карток в росії вперше стало більше, ніж громадян зі споживчими кредитами, – 27 млн ​​осіб.
– За рік кількість власників кредиток збільшилася на 6,6 млн., або майже на третину.
– Загалом у країні на 1 січня 2024 року налічувалося 50 млн позичальників, з яких 34,8% мали три та більше кредити одночасно.
– 6,5 млн клієнтів банків мають борг одразу за двома кредитними картками.

3. Імпорт російської нафти в Індію знизився на 18% за липень-серпень.

– Обсяг імпорту нафти в Індію з росії в серпні скоротився на 18,3% приблизно до 1,7 млн барелів на добу порівняно з попереднім місяцем через зниження обсягів перероблення на деяких нафтопереробних заводах.
– Частка російської нафти в індійському імпорті в серпні знизилася приблизно до 36% після зростання протягом п’яти місяців поспіль. У липні на частку російської нафти припадало близько 44% індійського імпорту.
– Попри зниження частки, росія залишилася головним постачальником нафти в Індію в серпні, за нею йдуть Ірак і Саудівська Аравія, згідно з даними.
– Загалом Індія, третій за величиною імпортер і споживач нафти у світі, у серпні імпортувала 4,7 млн барелів нафти на добу, що приблизно на 1% менше, ніж у липні.

4. Генеральна асамблея Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) відмовилася повертати росію та білорусь на міжнародну арену.

– З 2022 року російські та білоруські шахісти виступають лише в індивідуальних змаганнях та під нейтральним прапором.
– Перед голосуванням рада ФІДЕ рекомендувала генасамблеї повністю не знімати обмеження з росіян та білорусів, а дозволити дітям до 12 років та спортсменам з обмеженими можливостями з росії та Білорусі брати участь у командних змаганнях, за таке рішення проголосували 66 делегатів.

5. росія в серпні зробила рекордну закупівлю годинників з Китаю — загалом на $40,9 млн.

– Обсяги закупівель годинників зросли порівняно з липнем у 1,8 рази і стали рекордними за всю історію ведення статистики. З січня по серпень із КНР до росії поставили годинників та їх елементів на 116,4 мільйона доларів, а за весь 2023 рік — на 40 мільйонів доларів.
– росія почала активно збільшувати імпорт китайських годинників з квітня і за підсумками місяця поставки за напрямком зросли в п’ять разів і склали 11,5 мільйона доларів.
– До збільшення закупівель росія купувала цей товар на суму 3-4 мільйони доларів на місяць.

6. Імпорт російського ЗПГ до Китаю у серпні становив 872 тис тонн.

– Це майже на 33 відсотки більше, ніж у липні.
– У грошах імпорт зріс на 34,8 відсотків, до $507 млн.
– Сумарно за 8 місяців року, імпорт склав $2,94 млрд.

7. Імпорт російського золота до Швейцарії різко зріс після початку війни.

– Золото відіграє вирішальну роль в економіці росії, особливо з огляду на те, що країна підтримує міжнародні санкції через війну проти України.
– росія є другим за величиною виробником золота у світі, на частку якого припадає близько 10% світового виробництва і продовжує експортувати його до країн, які не вводили санкції.
– Попит світових центральних банків на золото почав зростати у 2022 році, піднявши ціну на золото до серії рекордних максимумів. 20 серпня 2024 року блискучий метал досяг найвищої ціни в 2 530,30 доларів (2 150 швейцарських франків) за тройську унцію.
– Міжнародні санкції, зокрема у Швейцарії, забороняють імпорт російського золота, видобутого після початку війни. Ці санкції мають на меті обмежити здатність росії фінансувати свої військові зусилля в Україні.
– Швейцарські санкції щодо російського золота набули чинності 3 серпня 2022 року.
– Золото російського походження продовжує потрапляти до Швейцарії значною мірою тому, що золото, що імпортується, надходить із запасів, що зберігалися в лондонських сховищах до війни в Україні. Ці запаси не підпадають під поточні санкції, що дозволяє швейцарським переробним заводам легально отримувати та переробляти це золото.
– Значне збільшення швейцарського імпорту російського золота з 17,5 тонн у 2021 році до 63,4 тонни у 2023 році відображає цю триваючу торгівлю.
– Однак характер цього імпорту викликає занепокоєння з приводу потенційного «відмивання золота», коли походження золота приховується після того, як воно переробляється.

8. Західні країни об’єднують зусилля для підтримки проєктів з видобутку найважливіших мінералів, необхідних для розвитку високотехнологічних галузей, прагнучи послабити домінування Китаю у цій сфері.

– Коаліція Minerals Security Partnership (MSP, об’єднує 14 держав та Єврокомісію) орієнтує інститути фінансового розвитку та агентства експортного кредитування на роботу з приватним бізнесом у цій сфері.
– У ході заходу, що відбудеться у Нью-Йорку у понеділок, MSP анонсує нову структуру фінансування сектора.
– У заяві буде перераховано 10 ключових проектів у цій галузі, які вже отримали підтримку від партнерів з MSP.
– Зокрема це стосується великого нікелевого проекту в Танзанії, що реалізується BHP Group. У заході візьмуть участь представники таких компаній як BlackRock Inc., Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc., Rio Tinto, а також Anglo American.
– В даний час китайські компанії контролюють 90% світового виробництва рідкісноземельних металів та більше половини потужностей з переробки кобальтових, нікелевих та літієвих руд, необхідних для виробництва електромобільних акумуляторів.

Автор