Держбюджет-2025: За економіку – двійка, за оборону – двійка! (фото, відео)

Петро Порошенко

Не вірте, коли вам скажуть, що Верховна Рада зараз дуже напружено працює для розгляду презентації бюджету. Зала порожня, а представників Європейська Солідарність зараз на 25% більше, ніж представників «Слуг народу».

Тому що все вирішено не в стінах Верховної Ради. У мене нема запитань до пана міністра, бо він робить арифметично-математичні дії, і нічого від нього не залежить. Але все залежить від вас, шановні народні депутати, я з радістю почув, що виявляється, голова комітету проти дорожнього фонду. Респект! Також я сподіваюсь, вона проти корупційного перерозподілу інвестнянь, індустріальних парків та інших спроб присвоїти кошти державного бюджету.

Я дуже поспішав з фронту і приїхав лише сьогодні вранці, бо вчора весь день передавав на 30 000 000 гривень FPV-дрони, РЕБи. На фронті їх немає — нуль.

А гроші, виявляється, передають тим, хто абсолютно безглуздо розпорядився коштами платників податків, коштами місцевих бюджетів і не забезпечив військо. Нехай далі крадуть?!

У мене в руках написана презентація, яку від нас хотіли сховати і не роздали, — тут написано 43,2 мільярдів дорожнього фонду. Але це не все, бо тут ще є відсотки за кредитами, які раніше фінансували дорожній фонд. Сьогодні ці кошти вихоплюють із кишень платників податків і далі продовжують фінансувати цей фонд.

Військове ПДФО на сьогодні знову перерозподіляють туди, де крадуть! Замість того, щоб виконати нашу вимогу зарахувати там, де військові платять, на рахунки бригад. Вони швидше, ефективніше і без корупції закуплять на ці гроші все необхідне.

Знайдіть мужність і поверніть цей ганебний документ уряду! А йому за економіку — двійка! За політику — двійка! За оборону — двійка!

У такому вигляді цей бюджет ухвалювати не можна!


Ірина Геращенко

В порожній залі йде представлення проєкту бюджету на 2025 рік. Міністр фінансів Марченко по суті презентує документ Європейської Солідарності, наша фракція в повному складі. Інших немає.

Уряд планує закласти в бюджет рекордний дефіцит бюджету на рівні 20%.

Доходи держбюджету передбачені у розмірі 2 трлн 336 млрд гривень, видатки – 3 трлн 938 млрд 2 млн гривень.

Таким чином, дефіцит бюджету складе 1 трлн 546 млрд гривень або 19,4% ВВП (цього року дефіцит 20,6% ВВП).

Наступного року Україна розраховує залучити від партнерів 38 млрд 823 млн грн. І без донорської підтримки наша економіка не встоїть.

ВВП може зрости на 2,7 %.
Курс долара закладено на рівні 45 гривень.
Прожитковий мінімум і мінімальна ЗП будуть на рівні 2024 року.
Витрати на сектор безпеки і оборони зростуть до 2 трлн. 223 млрд. грн. Це 26,3% від прогнозованого ВВП країни.

При цьому в бюджеті залишаються фінансування доріг, марафону і захмарних зарплат у наглядових радах, підвищення зарплат в репресивних органах.

Також Кабмін пропонує підвищити витрати на органи національної безпеки та оборони:

Міноборони – 1 трлн 568,1 млрд гривень (+34,7%),
Головне управління розвідки – 24,9 млрд (+37,3%),
РНБО – 322,8 млн (+2,9%),
СБУ – 41,7 млрд (+18,8%),
Служба зовнішньої розвідки – 6,5 млрд (+8,2%).

Зростуть витрати і на антикорупційні органи – НАБУ, НАЗК, АРМА та Бюро економічної безпеки (на 44,2%).

На правоохоронні органи пропонують виділити:

на МВС – 438,3 млрд гривень (+35,2%),
на Офіс генпрокурора – 18,2 млрд (+24,4%),
на Управління держохорони – 3,7 млрд (+2,6%),
на Держбюро розслідувань – 3,8 млрд (без змін).

І якщо ми підтримуємо зростання видатків на оборону, то категорично проти- підняття фінансування прокуратури, ДБР і інших репресивних органів.

Фото: Facebook Ірина Геращенко


Тамара Горіха Зерня

Зараз у Раді триває бюджетний процес.

У порожній залі сидять депутати ЄС і кілька заблукалих слуг народу.

Порошенко виступає у порожнечу, так само як і голова бюджетного комітету.

Трансляції немає, за стінами парламенту ніхто не знає, що там відбувається. Пересічним виборцям нецікаво.

Порошенко з голосу озвучує цифри, які Уряд навіть не роздав депутатам. Напевно, вважали, що нема смислу папір переводити на роздруківки.

43 млрд гривень на дорожній фонд. Зростання видатків на поліцію та прокуратуру. Обрізка соціальних витрат, на школи та культуру.

Коштів на проведення виборів не передбачено.

Рада перетворилася на декорацію. Силами Зеленського і його менеджерів парламентаризм в Україні знищено. Парламентського контролю за виконавчою гілкою більше не існує. Законодавча робота саботується, закони приймаються без обговорення шляхом слухняного натискання кнопки.

Янукович у порівнянні з цими – державник. При ньому депутати хоч на роботу ходили.

Я думаю, ці врахували досвід Януковича і свідомо зробили все можливе, щоб знищити ВР інституційно. Щоб у разі нового Майдану в Україні не лишилося легітимного органу. Щоб не було кому перебрати на себе відповідальність, сформувати тимчасовий уряд чи прийняти першочергові акти.

Ну, й звісно, з такою псевдоРадою дуже зручно дерибанити бюджет.

20 вересня Міністр фінансів України Сергій Марченко представив проєкт Закону України «Про державний бюджет України на 2025 рік» у Верховній Раді. Фото: Мінфін України
Автори
, ,