Підсумки візиту Петра Порошенка до Берліна (фото, відео)

Порошенко у Берліні обговорив з німецькими політиками бюджетну підтримку України та передачу далекобійної зброї

Петро Порошенко під час візиту до Берліна зустрівся із головою Комітету із закордонних справ Бундестагу Міхаелем Ротом.

«Докладно розповів про ситуацію під Покровськом, де особисто був нещодавно, та на лінії фронту в цілому. Поінформував про нагальні потреби у зброї та боєприпасах, які потрібні українським військовим. Наголосив на важливості подальшого зміцнення протиракетного щита України, який складається не лише із систем ППО/ПРО, сучасних винищувачів, а також постачання нам далекобійних  ракет TAURUS», – повідомив Порошенко у Facebook. 

«Коли ворог атакує наші міста, Україна повинна мати можливість бити по російських військових цілях всередині росії. Висловив глибоку вдячність Німеччині за надану та очікувану допомогу. Відзначив важливість бюджетної підтримки з боку ФРН на рівні не менше, ніж цього року», – зауважує Порошенко.

«Окремо обговорили ситуацію в Україні, зміни на шляху інтеграції до ЄС та НАТО, важливість зміцнення демократії, верховенства права, свободи медіа, багатопартійного парламентаризму та підзвітності влади», – пише лідер «Євросолідарності».

Під час зустрічі з державним секретарем МЗС Німеччини Тобіасом Лінднером пʼятий Президент закликав офіційний Берлін продемонструвати справжнє лідерство у нашій спільній боротьбі з російським агресором.

«Далекобійні системи ураження є вимогою часу та абсолютно виправдані на цьому етапі воєнного протистояння. Висловив сподівання, що бюджетна підтримка України з боку ФРН наступного року буде на рівні, не меншому, ніж цього року. Окремо обговорили підходи до подальшої стратегії. Зі свого боку наголосив на тому, що інтеграція України як до ЄС, так і до НАТО є невідʼємними елементами нашого спільного успіху та миру, безпеки і стабільності в Європі і світі», – зазначає Порошенко.

Джерело


Петро Порошенко

Скоординували позиції з головою Комітету оборони Бундестагу Маркусом Фабером, щоб картина в його кабінеті стала фотографією.

Вдячний за щирий обмін думками і змістовне обговорення потреб України, стратегії нашої спільної перемоги. Наголосив на важливості зняття всіх лімітів на використання Україною західної зброї проти російського агресора.

Особливо наголосив, що будь-які обмеження для України обертаються необмеженими атаками проти нас з боку агресора.

Висловив сподівання, що будуть знайдені рішення та продемонстрована політична воля і мужність для передачі Україні далекобійних систем Taurus. Окремо сказав про очікування в Україні на те, що бюджетна підтримка з боку ФРН наступного року буде на рівні не меншому, ніж цього року. Включно зі вступом України до ЄС і НАТО.

Лише спільними зусиллями ми здатні забезпечити гідну відсіч агресору та повернути мир, безпеку і стабільність Європі та світу.


 

Петро Порошенко в ефірі телеканалу Welt пояснив, чому Німеччина має посилити підтримку України

Підтримка Німеччиною України  – це не благодійність, а інвестиція у безпеку всього європейського континенту. Про це в студії німецького телеканалу Welt сказав Петро Порошенко, який перебуває з візитом у Берліні. Ведучий, зокрема, зауважив, що масштабна  фінансова та збройна допомога Україні стала центральним питанням внутрішньополітичних дебатів у Німеччині. Зокрема, країні партії в Німеччині використовують фінансові витрати на прийом біженців з України у політичній боротьбі, закликаючи скоротити ці кошти.

Порошенко, відповідаючи на це запитання, подякував Німеччині за продовження підтримки українських біженців і сказав: «по-перше, це діти, це жінки, які дуже постраждали під час війни. По-друге, надзвичайно важливо, що ви не тільки постачаєте нам зброю для нашої оборони, не тільки вводите санкції, але й надаєте фінансову підтримку. І прошу: не намагайтеся представити це як просто підтримку України, як допомогу Україні. Тому що йдеться про інвестиції в безпеку. Адже мета путіна – не просто завоювати Крим чи Донбас, чи Херсон і Запоріжжя. Він хоче завоювати всю Україну. І не лише Україну, але й Молдову, Грузію та країни Балтії. У деяких інтерв’ю він вже говорив, що вважає, що це історичні території, природний театр воєнних дій для росії. І якщо ви постачаєте зброю, то це також є інвестицією в німецьку безпеку. Абсолютно необхідно зупинити путіна в Україні і не дозволити йому з’явитися в інших країнах. Можливо, і в Німеччині», – зазначив пʼятий Президент. Він також пояснив, чому треба зняти обмеження на використання далекобійних ракет.

«В Україні вже загинули тисячі невинних цивільних осіб. І ми завжди повинні пам’ятати, що українці проводять по дванадцять годин на добу в укриттях. Часто вони сидять без електрики більше 20 годин на добу. Нова зброя, і ваша зброя, безумовно, допоможе в обороні. І ваша зброя насправді наблизить нас до миру. Ви не знайдете іншої країни в світі, яка прагне миру більше, ніж Україна. Але якщо ми хочемо досягти цього, то нам, безумовно, потрібна здатність мати важіль, щоб атакувати легітимні військові об’єкти на російській території. Тому що це демотивує росію і змусить їх повернутися за стіл переговорів. Це набагато важливіше. І тоді вони повинні вивести свої війська з суверенної території», – вважає Порошенко.

«А наступним кроком для припинення агресії є запрошення України стати членом НАТО. Нам це обіцяють з 2008 року. І завжди говорять, що НАТО відкрите для України. Ми хочемо це бачити. Якщо ж не відкрите, то ми хочемо це знати. Але це також в інтересах Німеччини, в інтересах Європейського Союзу і в інтересах НАТО, щоб Україна стала членом Альянсу. Адже це найсильніші збройні сили на континенті. І, до речі, це також найдешевший варіант, який допомагає заощаджувати кошти, в тому числі й німецьких платників податків. Але для того, щоб стати членом НАТО, потрібно, звісно, закінчити війну. Тільки країни, які не перебувають у стані війни, можуть бути прийняті до НАТО», – нагадав Порошенко.

«Ми хочемо отримати чітку відповідь. Якщо існує ситуація, коли Україні потрібен мир, перш ніж вона зможе стати членом НАТО, добре, нехай так і буде. Але, будь ласка, скажіть нам про це. Ось вам запрошення до НАТО. І ви можете стати членом НАТО. З наступного дня після підписання мирної угоди. Якщо будуть такі умови, то ми, безумовно, будемо дуже наполегливо працювати над виконанням цього критерію», – пояснює Порошенко.

Він також нагадав, що коли Німеччина стала членом НАТО, її значна частина все ще була окупована Радянським Союзом. «Це не завадило Федеративній Республіці Німеччина, яка стала членом НАТО під керівництвом канцлера Конрада Аденауера в 1955 році. Ми хочемо мати таку ж ситуацію. Коли ми говоримо з країнами-членами НАТО, ми говоримо про реальні гарантії, в стилі Швеції чи Фінляндії. Так само, як це було у Фінляндії та Швеції до вступу в НАТО. Якщо ми, по-перше, отримаємо запрошення, по-друге, гарантії безпеки до кінця війни і, по-третє, якщо нам буде гарантовано членство в НАТО на наступний день після підписання мирної угоди, тоді ми також готові наполегливо працювати над зміною країни, над її реформуванням, щоб ми також відповідали критеріям для членства в НАТО. Це був би найкоротший шлях до сталої концепції безпеки на континенті», – наголосив Порошенко.

Джерело

 

Порошенко про підсумки візиту до Берліна: цими днями тут вирішують питання підтримки України

Петро Порошенко розповів журналістам про підсумки візиту до столиці ФРН. Він зазначив, що в Німеччині цими днями вирішуються важливі для України питання. Пʼятий Президент також повідомив, що провів переговори про постачання новітніх радарів для комплексів «Ай-Петрі СВ».

«Цей день наша команда працює у Берліні, бо саме тут вирішуються дуже важливі для України питання. Це і проведення «Рамштайну», це і виділення коштів з боку країн коаліції. Я хочу заспокоїти всіх від паніки, що нібито в Берліні, Саксонії, Тюрингії перемагають пропутінські сили. Я хочу підтвердити: двопартійна підтримка України, нашої оборони та нашого європейського майбутнього сьогодні в Берліні є», – констатував Порошенко.

«Хочу нагадати, що Німеччина — це кузня зброї, яка надходить в Україну. Дуже крутої, класної зброї. Це і «IRIS-T», це і «Гепарди», щоб протистояти «Шахедам». Все це працює у тісній взаємодії з комплексами протидії технічній розвідці ворога «Ай-Петрі СВ». Ми провели переговори для того, щоб мати змогу доукомплектовувати їх спеціальними радарами німецького виробництва для ефективнішої боротьби проти ворожих БПЛА», – сказав Порошенко.

«Тут відбулися зустрічі з керівництвом комітету закордонних справ, комітету національної безпеки та оборони. Ми обговорили все – від процесу реформ, які відбуваються в Україні, до забезпечення фінансування. Від можливої підтримки євроатлантичної інтеграції нашої держави до посилення нашої протиповітряної оборони та ізраїльської моделі захисту українського неба. Були зустрічі з державним міністром закордонних справ, з керівництвом МЗС для того, щоб чітко скоординувати та узгодити позиції з підтримки України», – зазначив Порошенко.

Джерело

Автор