Санкції на часі. 18.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 18.08.2024.

1. Сили оборони України уразили черговий важливий об’єкт російських загарбників.

– В ніч на 18 серпня завдано удару по комбінату “Кавказ”, що в Ростовській області.
– Тут зберігалися нафта та нафтопродукти, які постачалися також і для потреб окупаційної армії рф — Генштаб.
– Зафіксовано щонайменше два осередки займання на території об’єкта.

2. У росії на 65% зросла кількість вакансій для ІT-фахівців зі знанням китайської мови.

– Російські IT-компанії почали масово шукати співробітників зі знанням китайської мови.
– За сім місяців цього року кількість вакансій із таким критерієм на рекрутингових сайтах зросла на 31-65% рік до року.
– У вакансіях наголошується, що китайська мова потрібна для проведення переговорів із партнерами чи ведення міжнародних проєктів.
– У ряді оголошень зазначено, що співробітники мають можливість вивчати мову вже в компанії на додаткових курсах.
– Зростання попиту на IT-фахівців, які говорять китайською, пов’язане з появою низки азійських додатків на російському ринку.
– Так за минулий рік кількість китайських додатків у RuStore зросла в п’ять разів, а понад 70% компаній із Китаю, зареєстрованих у RuStore, вже заробляють на опублікованих додатках. Російські фахівці адаптують китайські програми під ринок рф.

3. Китай і Саудівська Аравія стали найбільшими покупцями російського мазуту в липні.

– Китай і Саудівська Аравія були основними напрямками експорту російського мазуту та вакуумного газойлю (VGO) в липні.
– Російський морський експорт мазуту та VGO минулого місяця зріс на 7% порівняно з червнем до приблизно 4,05 мільйона метричних тонн, чому сприяло завершення сезонного ремонту на російських НПЗ.
– Потужність первинної переробки нафти в росії в липні склала 2,5 мільйона тонн, що було нижче рівня червня приблизно на 44%.
– Після того, як у лютому 2023 року набуло чинності повне ембарго Європейського Союзу на російські нафтопродукти, країни Азії були основним пунктом призначення російського мазуту та VGO.
– У липні прямі поставки мазуту і VGO з російських портів до Китаю зросли на 18% у порівнянні з попереднім місяцем до 0,7 млн ​​тонн.
– Завантаження в Саудівську Аравію зросли майже вдвічі з червня до 0,7 мільйона тонн.
– Поставки російського мазуту і VGO до Індії в липні скоротилися на 7% до 0,48 млн тонн, тоді як поставки «брудних» нафтопродуктів до Фуджейри зросли до 320 тис. тонн з 200 тис. тонн, а до Туреччини до 264 тис. тонн з 95,5 тис. тонн.
– Експорт мазуту та VGO до Південної Кореї з тихоокеанських портів росії зріс до 118 000 тонн з 36 200 тонн у червні, свідчать дані про доставку.
– Близько 295 000 тонн VGO і мазуту, завантажених у російських портах у липні, відправилися для навантаження судно на судно поблизу Греції та Мальти.

4. Китай додає метал, який використовується в боєприпасах, до списку обмеженого експорту.

– Китай зміцнює свій контроль над глобальними поставками найважливіших мінералів, встановлюючи контроль над експортом сурми, металу, який широко використовується в боєприпасах та інших військових цілях, ціни на який цього року різко зросли.
– Згідно з заявою Міністерства торгівлі Китаю, країна застосовуватиме обмеження щодо сурми та матеріалів, пов’язаних із сурмою, з 15 вересня з метою захисту національної безпеки.
– Це доповнює попередній контроль над іншими критично важливими мінералами, включаючи галій і германій.
– Згідно з дослідженням Європейського Союзу 2023 року, Китай є найбільшим у світі постачальником понад 30 найважливіших мінералів, і на нього припадає 56% світових запасів сурми.
– Це домінування накопичувалося десятиліттями, але в останні роки уряди США та інших західних країн нарощують зусилля щодо забезпечення альтернативних поставок.
– Обмеження Пекіна щодо найважливіших корисних копалин також розглядалися частково як загальна відповідь на дедалі агресивніші зусилля адміністрації Байдена не дати Китаю отримати перевагу у штучному інтелекті та виробництві чіпів.
– В останньому пакеті США розглядають можливість одностороннього обмеження доступу Китаю до чіпів пам’яті штучного інтелекту та обладнання, здатного виробляти ці напівпровідники, вже наступного місяця.
– Незважаючи на те, що Китай є найбільшим у світі добувачем сурми, виробництво суттєво впало за останні роки, і ця тенденція підігріла побоювання глобального дефіциту та спричинила різке зростання цін.
– Згідно з даними Fastmarkets, ціна металу цього року становить 23 150 доларів за тонну і є найвищою ціною принаймні з 2005 року.

5. З аукціону продали автомобіль Maybach та останній квадроцикл Медведчука.

– АРМА через систему Prozorro.Продажі реалізувало автотранспорт колишнього народного депутата від забороненої “ОПЗЖ” Віктора Медведчука вже на майже 3 млн грн.
– Автомобіль Maybach (2003 року) Медведчука пішов з молотка за 1 829 009 грн. Також окремим лотом реалізували його останній квадроцикл (2004 року) марки Bombardier за 160 000 грн.
– Кошти за авто Медведчука підуть на закупівлю військових облігацій.
– Раніше квадроцикл і баггі Медведчука на Закарпатті продали за майже 1 млн грн. Відтак всього реалізовано його авто вже на 3 млн грн.
– АРМА вже отримало незалежну оцінку щодо 20 колекційних наручних годинників Віктора Медведчука.
– Оцінені в 10,6 млн грн годинники незабаром будуть реалізовані через онлайн-аукціон.
– Найближчим часом очікується результат оцінки 136 картин держзрадника.

Автор