Санкції на часі. 15.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 15.08.2024.

1. Найбільша нафтокомпанія росії просить путіна знизити податки.

– Найбільша російська нафтокомпанія «Роснєфть» запропонувала враховувати транзакційні витрати в розмірі $3 долара за барель в експортних котируваннях нафти для розрахунку податків.
– Пропозицію змінити експортні індикатори письмово вніс в адміністрацію російського диктатора Володимира Путіна голова компанії Ігор Сєчін.
– Також Роснєфть запропонувала запровадити новий єдиний індикатор — середньозважену ціну нафти в російських портах на базисі FOB (Free on Board), до якої включено витрати на фрахт і дисконти щодо еталонного сорту Brent.
– Сєчін обґрунтував рівень транзакційних витрат маршрутизацією платежів, що ускладнилася через санкції, і витратами на фінансування, які зросли у зв’язку зі збільшенням термінів надходження валютної виручки на тлі подовження ланцюжка розрахунків і посилення контрольних процедур у банках-кореспондентах. Крім того, «Роснефть» просить включити в методику розрахунку середньозваженої ціни обсяги поставок російського сорту Urals для російських НПЗ, які з погляду ціноутворення, за оцінкою компанії, альтернативні експорту в порти західного напрямку.

2. У росії доходи регіональних бюджетів від податку на прибуток організацій впали у першому півріччі 2024 року майже на 10% щодо аналогічного періоду минулого року.

– Також знизилися надходження податку на майно організацій – на 3,6%.
– Нині ставка прибуток становить 20%, із них 17% зараховується до бюджету регіону, а 3% — у федеральний бюджет. З наступного року ставка податку зросте до 25%, але до регіональних бюджетів, як і раніше, спрямовуватиметься 17%.
– У грошах російські губернатори недорахувалися 400 млрд рублів порівняно з минулим роком.
– Зоною податкового лиха стали вугільні регіони, які зіткнулися з обвальним падінням експорту та збитками великих, зокрема містоутворюючих підприємств.

3. У росії виробники продуктів харчування повідомляють рітейлерів про підвищення у серпні-вересні закупівельних цін на 5-40%.

– Найпомітніше зростуть ціни на кондитерські вироби.
– Серед причин активного підвищення цін — висока інфляція, дорогі кредити, зростаючі витрати на логістику, персонал, упаковку та сировину.

4. Для російських компаній сильно подорожчав юань.

– Його вартість у банках Китаю раніше була близькою до офіційного курсу Центробанку, але цього тижня підскочила і далеко відірвалася від нього.
– У рф курс юаня також зріс. З початку серпня він коливався в межах 11,8-11,9 руб, але цього тижня впав на 2% на Мосбіржі, а курс ЦБ на 15 серпня – 12,07 руб.
– Але китайські банки продають юані дорожче 13 руб. Регіональні банки (rural banks) Китаю, які минулого тижня відновили прийом рублів із росії майже за всіма платежами за винятком оплати автомобілів і декількох видів послуг, з 13 серпня підняли курс юаня на 5,5-7%.
– Так сільські комерційні банки Суйфеньхе і Ханчжоу весь минулий тиждень конвертували рублі, що надходили до них, в юані за курсом близько 12,7 рублів за юань і купували юані для відправки рублів до росії по 11,8-11,85 руб.
– З 13 серпня їх курси конвертації піднялися до 13,4 та 12,65 рубля за юань. Те саме і у великих банках.
– Державний Bank of China зараз конвертує рублі у юані по 13,089 руб. замість 12,3 рублів наприкінці минулого тижня, а купує – по 12,5 рублів за юань замість 11,8 рублів.
– Через BoC наприкінці липня знову почали проходити платежі з росії – хоча потроху й дуже непередбачувано, і не за електротехніку чи обладнання.

5. Райффайзенбанк закрив росіянам перекази валюти за кордон.

– Райффайзенбанк припиняє проводити грошові перекази фізичних осіб в іноземній валюті.
– Райффайзенбанк з 2 вересня припинить здійснювати вихідні перекази у валюті для клієнтів фізосіб.
– Повідомляється, що обмеження було запроваджено у зв’язку з рішенням материнської структури банку – австрійської групи RBI, припис якої, зі свого боку, видав Європейський центробанк.

6. Російські поставки палива в Азію навколо Африки досягли рекордного рівня в липні.

– Російський морський експорт нафтопродуктів до Азії через мис Доброї Надії майже подвоївся порівняно з попереднім місяцем у липні до рекордного рівня в 1,1 мільйона метричних тонн, оскільки все більше суден проходять шлях навколо Африки до короткого шляху через Суецький канал, показали дані LSEG щодо судноплавства.
– Згідно з ринковими джерелами та даними про транспортування, основну частину експорту склала нафта – 0,83 млн тонн.
– Також курсували вантажі мазуту, завантажені в російських балтійських портах Усть-Луга і Висоцьк, і дизельного палива з низьким вмістом сірки з порту Приморськ.
– Згідно з даними LSEG, експорт нафтопродуктів призначався до Сінгапуру, Тайваню, Індії та Китаю.
– З грудня трейдери перенаправляли вантажі з російськими нафтопродуктами навколо Африки, щоб уникнути Червоного моря через підвищений ризик атак з боку єменського угруповання хуситів, пов’язаних з Іраном.
– Азія є основним ринком для російського експорту мазуту та нафти після того, як у лютому 2023 року набуло чинності ембарго Європейського Союзу на імпорт нафтопродуктів з росії.
– За даними LSEG і ринкових джерел, загальний обсяг навантажень нафтопродуктів із західних і південних портів росії в липні склав близько 9 мільйонів тонн.

7. Морський експорт нафти з росії повільно зростає.

– Обсяг морського експорту російської нафти поступово зростає після спаду наприкінці липня.
– Минулого тижня він досяг позначки приблизно 3,2 млн бар на добу, що на 80 тис бар більше, ніж тижнем раніше.
– Однак цей показник все ще значно нижчий за квітневий максимум на 500 тис бар.
– Експорт російської нафти до Азії збільшився до п’ятитижневого максимуму, досягнувши 2,95 млн бар на добу. Проте це на 9 відсотків менше, ніж у квітні.
– В основному, постачання направляються до Китаю і становлять близько 1,16 млн бар, а також до Індії, де було відправлено 1,38 млн бар.
– Постачання до Туреччини за місяць залишилося на рівні 240 тис бар, що є найнижчим показником з лютого.
– Загальна вартість експорту нафти з росії знизилася до $1,56 млрд минулого тижня порівняно з $1,61 млрд за попередній період.

8. Швейцарія попередньо заблокувала ще $1,5 млрд пов’язаних із рф активів.

– У відповідній заяві Державного секретаріату економіки країни зазначається, що в деяких випадках “активи блокуються як запобіжний засіб”.
– У квітні вартість заморожених у Швейцарії активів рф, як повідомляв SECO, складала приблизно $6,7 млрд.

9. Індія збільшила частку російської нафти в загальному імпорті до 45%.

– Індія в червні збільшила частку постачання нафти з росії в загальному обсязі імпорту цієї сировини до 45% з 41% у травні.
– За даними аналітичного агентства Kpler, Ірак забезпечив 17% поставок нафти, а Саудівська Аравія – 9%.
– Загальний обсяг імпорту нафти Індією в червні знизився на 13% порівняно з травнем – до 4,5 млн барелів на добу (б/д).
– Крім того, в червні росія забезпечила 18% загального обсягу імпорту нафти Китаєм проти 19% у травні. На Саудівську Аравію припало 15% постачань, на Малайзію – 13%, на Ірак – 11%. Загалом імпорт нафти Китаєм у червні зріс на 2% і становив 11,3 млн б/д.
– У липні повідомлялося, що індійські нафтопереробники могли заощадити щонайменше $10,5 млрд, купуючи російську нафту за зниженими цінами після початку розв’язаної росією війни проти України в лютому 2022 року.
– Раніше стало відомо, що знижки на російську нафту допомогли Індії заощадити понад $25 млрд у фінансовому році, що закінчився 31 березня, порівняно з 2022-2023 роками.

10. Литва вимагає, щоб усі зареєстровані в білорусі автомобілі залишили країну до 18 січня 2025 року.

– Тепер Вільнюс не тільки забороняє їх в’їзд з 16 серпня, але й вимагає, щоб усі білоруські автомобілі, що перебувають у Литві, до 18 січня 2025 року залишили територію цієї прибалтійської республіки.
– Ця заборона почала діяти ще з 18 липня, тільки до сьогоднішнього часу був виняток – до країни пускали легкові автомобілі на білоруській реєстрації, якщо ними керував власник, який має чинну литовську візу або посвідку на проживання.

Автор