Санкції на часі. 30.06.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 30.06.2024.

1. В росії Голова Слідчого комітету пропонує повернути смертну кару та заради економії грошей страчувати ув’язнених.

– В росії запропонували скасувати мораторій на смертну кару, щоб зменшити навантаження на бюджет, з якого утримуються в’язні.
– З такою ініціативою на Міжнародному молодіжному юридичному форумі виступив голова Слідчого комітету росії Олександр Бастрикін.
– За його словами, міняти Конституцію та проводити референдум для цього не потрібно – достатньо буде указу Путіна.

2. Популярність російського громадянства стрімко падає.

– У 2023 році російське громадянство отримали 378,5 тисяч осіб. Це майже вдвічі менше, ніж у довоєнному 2021 році.
– Після початку війни російське громадянство стали рідше отримувати вихідці з Білорусі (втричі менше у першому півріччі 2023 року порівняно з першим півріччям 2021-го), Азербайджану (на 51,2%), Казахстану (на 40,4%), Узбекистану (на 38,5%), Вірменії (на 18,2%).
– Проте вихідцями з Таджикистану відзначається зворотна ситуація: у першому півріччі 2023 року їм видали майже вдвічі більше російських паспортів, ніж за аналогічний період 2021 року. Також відзначається зростання щодо уродженців Киргизстану — на 25,3%.

3. Росії вдалося трансформувати свою економіку й уникнути колапсу під тиском санкцій, але через 2-3 роки наслідки для неї будуть дуже тяжкими. Таку думку висловив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні.

– Джентілоні визнав, що трансформація економіки росії у військову запобігає колапсу економіки, але треба зважати не лише на короткострокову перспективу, а й на середньострокову.
– З цієї точки зору російська економіка дуже послаблена санкціями, вважає єврокомісар.
“Ви не можете вирішити нестачу технологій у низці промислових секторів за допомогою озброєння з Північної Кореї. Це так не працює. З точки зору кількох років російська економіка буде багато страждати від наслідків санкцій”, – сказав посадовець.

4. Представники НАТО мають підозри, що росія замінувала критично важливу підводну інфраструктуру Євросоюзу в Північному морі .

– Подібні побоювання ґрунтуються на даних, отриманих від компаній, що управляють ключовими нафтовими та газовими буровими установками, трубопроводами, електричними та телекомунікаційними кабелями.
– Ключовими цілями для російських спецслужб, особливо після початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, були кабелі електропостачання та телефонні кабелі, а також нафтові та газові трубопроводи.
– Дослідження бельгійської газети De Tijd, в якому використовувалася інформація з корабельних журналів, показало, що за останні десять років понад 160 невійськових російських суден здійснили 945 підозрілих дій.
– Щонайменше 749 із 945 підозрілих маневрів було здійснено в радіусі одного кілометра від трубопроводів у Північному морі. Ще 72 підозрілі дії було скоєно в районі знаходження кабелів електроенергії, а решта 124 — у районах, де прокладено телекомунікаційні кабелі.
– Знання росії того, де проходять кабелі та трубопроводи, має вирішальне значення, якщо росіяни хочуть здійснити диверсію на системах енергетичних комунікацій, підключитися до кабелів зв’язку або маніпулювати ними. Загалом масштаб операцій російських спецслужб за кордоном сьогодні досягнув рівня, не баченого з часів Холодної війни.

5. Гонконг за перші п’ять місяців поточного року наростив імпорт алмазів із росії в 18 разів у річному вираженні.

– За даними гонконзького статбюро, за січень-травень Гонконг придбав російських алмазів на 657,3 мільйона доларів проти 36,5 мільйона роком раніше.
– У результаті росія стала третім основним постачальником цього дорогоцінного каміння для азіатської економіки. Частка росії становила 12% від усього імпорту проти 1% роком раніше.
– Лідерство з поставок алмазів у Гонконг утримує Індія з поставками на 2,9 мільярда доларів, а на другому місці Ізраїль з 716,6 мільйона.
– Обидві країни самі алмази не здобувають.

6. Норвегія приєдналася до 14-го пакету санкцій Євросоюзу проти росії, повідомляє норвезьке МЗС у прес-релізі.

“Норвегія погодила 14 пакет санкцій з боку ЄС проти росії. Розпочалася робота щодо введення санкцій до норвезького законодавства”, — йдеться у повідомленні.
– Згідно з прес-релізом, незважаючи на те, що Центробанк рф не має активів у Норвегії, країні потрібна «правова основа» для використання доходів, отриманих від заморожених російських активів для допомоги Києву.

Автор