Санкції на часі. 19.06.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 19.06.2024.

1. росія через посередників скуповує у Китаї вживане закордонне обладнання для збільшення виробництва зброї на війну з Україною.

– Аналітики центру перспективних оборонних досліджень (C4ADS) виявили тіньові схеми постачання автоматизованих фрезерних токарних верстатів і верстатів із числовим програмним управлінням (ЧПУ).
– Саме таке обладнання потрібне для роботи в оборонній промисловості.
– росія використовує московську компанію AMG, яка в рази збільшила імпорт верстатів із ЧПУ з моменту російського вторгнення в Україну. Компанія закуповує японські високоточні верстати Tsugami, які згодом використовує російське підприємство оборонно-промислового комплексу “Комета”.
– Це обладнання необхідне для виробництва комплексів ППО, ракет і реактивних систем.
– За даними митних документів, AMG ще 2021 року закупило обладнання Tsugami на $600 тис. у японського виробника. Після вторгнення та подальших санкцій закупівлі зросли до $50 млн за рік, а російська компанія використала двох тіньових посередників.

2. Євросоюз тісно співпрацює з владою Казахстану, щоб припинити обхід санкцій проти росії, заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

– Учора Казахстан відвідав спеціальний посланник ЄС із санкцій Девід О’Салліван. Він нагадав про стурбованість щодо постачання через цю країну товарів військового призначення до рф.
– Йдеться про список із 50 санкційних товарів, які, за його оцінкою, становлять лише 1% загального товарообігу між Казахстаном та росією.
– І він побачив «суттєвий прогрес» у боротьбі з такими постачаннями.
– У Європарламенті не виключають, що компанії з Казахстану потраплять до 14-го пакету санкційних заходів.

3. Блінкен у відповідь на візит путіна до КНДР заявив, що США зроблять усе можливе, аби припинити постачання зброї з Північної Кореї, а також з Ірану, до росії.

«Північна Корея постачає значну кількість боєприпасів росії, а також іншу зброю для використання в Україні. Іран надає зброю, в тому числі безпілотники, які використовувалися проти цивільних осіб і цивільної інфраструктури. Ми продовжуватимемо робити все можливе, щоб припинити підтримку, яку надають такі країни, як Іран і Північна Корея».
– Держсекретар США додав, що якщо Китай зацікавлений у припиненні війни, то він має припинити стимулювати російську військову машину.

4. Японія у травні скоротила обсяги імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ) із росії на 40,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

– Закупівлі російського вугілля скоротилися на 19,9%, йдеться у статистичних даних, опублікованих японським Мінфіном.
– Постачання до росії легкових автомобілів (однієї з основних категорій у товарообігу двох країн) знизилися на 21,9%.
– Тим часом постачання японських медичних товарів до рф зросли на 69,1%, аудіо-відеоапаратури – на 58,9%, мотоциклів – на 18,1%.
– Експорт до росії комп’ютерів упав на 50,0%, а деталей до них – на 99,7%.

5. Російські нафтокомпанії розширюють збут дизпалива у Латинській Америці.

– ЛУКОЙЛ у червні відправив танкер із дизпаливом, призначеним для болівійської YPFB, у напрямку порту Аріка на півночі Чилі.
– Після того, як країни ЄС та G7 на початку 2023 року почали застосовувати санкції щодо постачання нафтопродуктів з рф, основними експортними напрямками для російського дизпалива стали Туреччина та Бразилія.
– А зі збільшенням постачання палива з рф до Латинської Америки скорочується частка імпорту зі США, які традиційно домінували на цьому ринку.

6. Євросоюз має намір внести до чорного списку 20 фізосіб і 22 юрособи в рамках нового пакета санкцій проти росії.

– До списку внесуть, як стверджується, російську естрадну співачку, актрису театру і кіно Поліну Гагаріну, двох олігархів: засновника Російської мідної компанії Ігоря Алтушкіна та бізнесмена Романа Троценко. Вони повинні бути піддані заморожуванню активів і візовій забороні з боку ЄС.
– Обмеження стосуватимуться і президента російської “Балтики” Таймураза Боллоєва, який минулого року захопив російські пивоварні данської компанії Carlsberg.
– У проєкті чорного списку також фігурує проросійський кінорежисер Алекс Гореславський та його фінансована Кремлем “неурядова організація” – московський Інститут розвитку інтернету.
– Також до нього потрапили директори російських військових заводів, дрібні чиновники та представники енергетичних компаній.
– Новий пакет санкцій також включає обмеження на постачання російського скрапленого газу і нафтоналивного флоту, експорт гелію, доступ до технологій подвійного призначення.

7. Збереження залежності ЄС від російського газу може поставити під загрозу його зовнішньополітичні цілі.

– До 2022 Італія сильно залежала від імпорту російського газу, який становив до 40% її енергопостачання.
– Як і багато інших країн-членів ЄС, Італія зробила значні кроки щодо скорочення прямого імпорту енергоносіїв із росії. Однак, Італія продовжує отримувати великі обсяги трубопровідного газу через Австрію, яка за останні два роки збільшила імпорт газу з росії з 80 до 98%.
– Коли йдеться про російський зріджений природний газ, ситуація стає ще менш обнадійливою. Дані Bruegel показують, що імпорт ЗПГ із росії до ЄС збільшився на 37,7 % у період із 2021 по 2023 рік.
– У деяких випадках країни, як Австрія та Франція, укладають довгострокові контракти з російськими постачальниками енергії, які важко розірвати достроково, незважаючи на спроби.

8. Влада Канади повідомила, що вводить санкції проти 13 “високопоставлених представників” російських слідчих органів, поліції та пенітенціарної системи.

– Санкції запроваджуються через смерть у ямальській колонії російського опозиціонера Олексія Навального.

 

Фото: ЗМІ країни-окупанта

Автор