Санкції на часі. 18.06.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 18.06.2024.

1. Два європейські банки в росії зупинили операції з валютою.

– Російські «дочки» двох європейських банків призупинили операції з валютою через санкції США проти Московської біржі, внаслідок яких російська економіка залишилася без біржових торгів доларом та євро.
– Про припинення валютних операцій оголосив банк “Інтеза” – дочірня структура італійської групи Intesa San Paolo.
– Банк з 13 червня призупинив конвертацію євро, а також перекази у цій валюті. У банку запропонували клієнтам забрати валюту з рахунків.
– Обмін безготівкової валюти припинив також ОТП Банк — дочка однойменної угорської банківської групи.
– У банку клієнти можуть обміняти валюту лише готівкою у відділеннях.
– Безготівкову конвертацію долара і євро з 14 червня також припинив БРР Банк, що належить «Роснафті». 13 червня — першого дня без валютних торгів на біржі — операції з валютою також обмежували Кредит Європа банк («дочка» турецького Credit Europe bank), банк «Солідарність», банк «Центрокредит», Сургутнафтогазбанк.

2. Експорт російського ЗВГ до Європи в I кварталі знизився на тлі санкцій.

– Експорт зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ – суміш пропану та бутану) до країн Євросоюзу та інших європейських країн у I кварталі 2024 року знизився на 14% рік до року до 562 100 т.
– Постачання в Азію (включно з Туреччиною) у січні – березні цього року досягли 362 100 т, що на 17,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
– Але зростання поставок ЗВГ до Азії не дозволило повністю компенсувати зниження експорту до Європи.
– Загальний експорт ЗВГ із росії у січні – березні скоротився на 4% до 921 700 т.
– Найбільше зниження імпорту припадає на ключових європейських споживачів російських ЗВГ – Польщу та країни Балтії внаслідок ембарго, що набрало чинності наприкінці минулого року.
– Зростання поставок в азіатському напрямку сповільнилося через логістичні обмеження.

3. Російський авіазавод, який має розпочати випуск Ту-214, поскаржився на відсутність верстатів і кадрів.

– У квітні Казанський авіаційний завод ім. Горбунова (КАЗ) виконав місячний план за програмою виробництва пасажирських літаків Ту-214 лише на 40%.
– Недобір персоналу на заводі становить 91 особу, і терміни передачі виробів замовнику постійно зсуваються.
– У 2024 очікувана кількість вироблених у Казані літаків Ту-214 було скорочено з 7 до 1 одиниці. 2025 року — до 4 замість передбачуваних 10.
– Серед причин керівництво заводу вказує на неритмічність проведення закупівель, практично повну відсутність міжгалузевої кооперації та нестачу кадрів і верстатів.

4. У росію всупереч санкціям ввезли літак для еліти за $110 млн.

– У росію змогли переправити новий бізнес-джет Airbus A320neo, незважаючи на санкції, що забороняють постачання такої техніки. Літак прилетів зі столиці Омана – Маската – до московського аеропорту Внуково в ніч проти 17 червня.
– Airbus Corporate Jets випустила літак як бізнес-джет наприкінці 2019 року під серійним номером 8774.
– Спочатку він належав компанії Sorens Aero із Сан-Марино, але вже в серпні 2022-го перейшов азербайджанській SW Business Aviation, змінивши реєстраційний номер з T7-H 4K-5555.
– Навесні цього року борт перелетів до Маскату, де отримав таджицький номер EY-565. Проте вже через 10 днів ACJ320neo змінив прописку на російську та був внесений до державного реєстру цивільних повітряних суден під реєстраційним номером RA-73889.
– Також 14 червня Росавіація видала йому сертифікат льотної придатності. Новим власником та експлуатантом Джета значиться російська авіакомпанія «Північно-Захід» (North-West Air Company), яка спеціалізується на VIP-перевезеннях.
– Проте справжнім власником, мабуть, є інша особа, яка могла придбати цей рідкісний літак до свого приватного авіапарку.

5. У Білому домі стурбовані поглибленням відносин між КНДР та росією.

– У США стурбовані поглибленням відносин між росією та Північною Кореєю, зокрема, який вплив це матиме на війну в Україні та безпеку на Корейському півострові. Про це повідомив представник Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу.
«Ми не стурбовані поїздкою. Нас турбує поглиблення відносин між цими двома країнами, і не лише через вплив, який це матиме на український народ. Тому що ми знаємо північнокорейську балістику. Ракети все ще використовуються для ураження українських цілей, але через те, що тут може бути певна взаємність, яка може вплинути на безпеку на Корейському півострові», — заявив Кірбі.

6. Генсек НАТО пригрозив Китаю економічними наслідками за військову підтримку росії.

– “Допомога, яку Китай надає росії у питанні ведення війни в Україні, не має залишитися безкарною”, — вважає генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
– Пекін продовжує стверджувати, що не продає росії летальну зброю та відповідально підходить до торгівлі продукцією подвійного призначення.
– Але, за словами Столтенберга, Китай постачає «безліч технологій, мікроелектроніки, які вкрай потрібні росії для виробництва ракет та озброєнь, які вона застосовує в Україні».
– Тому в Альянсі «ведуться обговорення» можливих санкцій.
– Він додав, що “на якомусь етапі ми повинні розглянути питання, щоб це мало для нього певні економічні наслідки, якщо Китай не змінить своєї поведінки”.
– Пекін вже перебуває під деякими санкціями за підтримку росії, – минулого місяця США оголошували про обмеження, які стосуватимуться близько 20 компаній, що базуються в Китаї та Гонконгу.

7. Індія вирішила купувати американські бронетранспортери замість російських.

– Індія планує замінити понад 2000 бойових машин піхоти БМП-2, що стоять на озброєнні її армії, російської розробки американськими бронетранспортерами Stryker останнього покоління.
– Переговори зі США з цього питання перебувають на «просунутій стадії». Передбачається, що на першому етапі Нью-Делі закупить якусь кількість Stryker в рамках американської програми закордонних військових продажів (FMS), потім країни налагодять їхнє спільне виробництво в Індії.
– Бронетранспортери Stryker будуть адаптовані до умов індійської місцевості, включаючи високогірні райони Східний Ладакх і Сіккім.

8. Coca-Cola і десятки інших пообіцяли залишити росію. Вони все ще там.

– Після початку великої війни Coca-Cola Co. стала однією з перших корпорацій, яка пообіцяла вийти з росії.
– Компанія попросила своїх партнерів у росії вилучити товар із магазинів, припинити постачання сиропу та припинити виробництво.
– Через два роки війни напої Coka-Cola легко знайти в супермаркетах і ресторанах по всій країні. А якщо взяти до уваги новинку під назвою “Добрий Кола”, що продається в банках знайомого червоного кольору і має смак, який мало хто зможе відрізнити від оригіналу, за деякими показниками Coca-Cola залишається провідним виробником газованих напоїв у росії.
– Це можливо тому, що компанія Multon Partners, яка розливала кока-колу в країні, належить окремій лондонській компанії Coca-Cola HBC, в якій американська материнська компанія володіє 21% акцій.
– Коли після початку великої війни HBC припинила виробництво напою, Multon випустила “Добру Колу”. Вона стала найпопулярнішою газованою водою в країні, займаючи 13% ринку.
– Прибутки від продажу Coca-Cola в росії просто перейшли до Coca-Cola HBC, яка отримала частку ринку завдяки успіху “Доброго”.
– Оригінальну колу ж імпортують із сусідніх країн, таких як Грузія та Казахстан.
– Після вторгнення росія прийняла закон, що дозволяє продавати брендовані товари без згоди власника торгової марки.
– Завдяки цьому імпорту кока-кола стала газованою водою №3 в росії, займаючи 6% ринку.
– Coca-Cola далеко не єдина, яка зробила неповний вихід з росії.
– PepsiCo Inc. у вересні 2022 року заявила, що припинила виробництво та продаж Pepsi, Mountain Dew і 7Up там, і її частка ринку впала.
– Але незабаром Pepsi додала нову колу Evervess і збільшила виробництво Frustyle (схожого на фруктову Mirinda) на півдюжині заводів у країні.
– Минулого року продажі напоїв російського підрозділу підскочили на 12% до 209 мільярдів рублів (2,3 мільярда доларів).
– Минулого року доходи від виробництва дитячого харчування та молочних продуктів зросли на 10% до 129 мільярдів рублів.
– Згідно з дослідженням Єльської школи менеджменту, з 2022 року понад 1000 транснаціональних корпорацій заявили, що скорочують російські операції. Але багато хто залишився.
– Unilever Plc і Nestlé SA , маючи там великі виробничі потужності, не бажали продавати з великою знижкою, яку Кремль вимагав як податок на вихід.
– Французький оператор супермаркетів Auchan, рітейлер одягу Benetton Group і мережі ресторанів Subway і TGI Fridays продовжують працювати в росії без явних планів скорочення.

9. Російський рітейлер “Леруа Мерлен” (Leroy Merlin) змінив назву на “Лемана Про” (Lemаna Pro). Очікується, що перші магазини з новими вивісками будуть відкриті до кінця 2024 року. Ребрендинг планується завершити у 2025 році.

– Наприкінці 2022 року французька ГК ADEO, що володіє Leroy Merlin, вирішила припинити фінансування російського підрозділу.
– Пізніше вона оголосила про передачу своїх активів місцевому менеджменту. Власником російського “Леруа Мерлен” наприкінці 2023 стало зареєстроване в ОАЕ Scenari Holding LP.

10. Шведський виробник одягу H&M остаточно йде з росії.

– Основна юрособа шведського рітейлера H&M у росії (ТОВ «Ейч енд Ем») запустила процес ліквідації компанії. Питання ліквідації було затверджено 17 червня.
– H&M працював у росії з 2009 року. Рішення призупинити продаж у країні компанія ухвалила на тлі російської аресії в Україні в 2022 році. У росії було відкрито понад 150 точок H&M – сьомий показник за кількістю відкритих магазинів цієї компанії у світі.

Автор