Санкції на часі. 15.06.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 15.06.2024.

1. Російські банки зіткнулися з нестачею юанів після зупинки торгів доларом і євро.

– У четвер, 13 червня, банки звернулися до Центробанку рф за рекордним в історії обсягом юаневих кредитів.
– У рамках операцій валютний своп кредитні організації зайняли у Центробанку 14,23 млрд юанів (на 174,24 млрд рублів). Попит на юані від Центробанку виник уперше з початку місяця. У відповідь регулятор прийняв рішення розширити ліміти за операціями своп, в рамках яких дає в «борг» китайську валюту під заставу рублів. З п’ятниці, 14 червня, їхній максимальний обсяг складе 20 млрд юанів на день.
– Дефіцит китайської валюти був пов’язаний з тим, що багато учасників ринку почали виводити юані на рахунки у філії китайських банків.
– Зайняти юані на міжбанківському ринку стало практично неможливо: ставки злетіли до 27% річних, однак у п’ятницю опустилися до нормальних.
– На ринку виникли побоювання, що слідом за доларом та євро Мосбіржа може бути змушена зупинити торги китайською валютою також.
– Питання в тому, чи продовжать китайські банки працювати з біржею та Національним кліринговим центром після того, як торговий майданчик та його структури потрапили під американські санкції.
– Слід зазначити, що великі китайські банки намагаються не порушувати санкційні обмеження і уникають платежів із росії.

2. Росія через понад 2 роки від початку повномасштабного вторгнення не відчуває значного дефіциту товарів західних компаній через так званий “сірий імпорт”.

– У рф з’явились окремі компанії, які займаються доставленням товарів західних компаній до росії “під ключ”.
– Як повідомляє агентство Reuters, існує щонайменше десятки фірм, які, використовуючи методи “сірого імпорту”, постачають споживчі товари до рф. Це підкреслює неефективність санкцій Заходу проти рф у цьому секторі.
– Обмеження західних урядів здебільшого зосереджені на промислових товарах, які можуть бути використані для створення зброї для російської військової машини.
– При цьому споживчі товари потрапляють до рф значно легше.
– Російські покупці все ще можуть купувати іноземні товари майже безперешкодно.

3. Європейський Союз пришвидшив виробництво снарядів, маючи на меті протягом наступного року досягти рівня виробничих потужностей росії. Про це повідомив комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон.

– Бретон зазначив, що до кінця цього року в ЄС планують досягти виробництва 1,7 млн снарядів на рік, а в 2025 році зрівнятися з росією, виготовляючи 2,5 млн снарядів щороку.

4. Велика Британія відстежуватиме «тіньовий» флот рф.

– Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон повідомив, що країни G7 активно переслідуватимуть «тіньовий» флот нафтових танкерів, які перевозять російську нафту.
– Він наголосив, що країни G7 прагнутимуть блокувати їхній рух, щоб протидіяти спробам обійти санкції.
– Кемерон наголосив на важливості зусиль з відстеження та зупинення незаконних операцій, щоб припинити можливі порушення «стелі» цін.
«Ми ганятимемося за грошима, нафтою, ми зупинимо газ, ми зупинимо кораблі, ми зробимо все можливе, щоб зупинити російську військову машину».
– Разом з іншими країнами G7, Велика Британія має на меті досягнути цілей по скороченню надходження доходів, зупинити постачання нафти, припинити газ та обмежити пересування суден з метою протистояння рф.

5. США ввели санкції проти восьми компаній із низки країн за постачання авіадеталей до рф.

– Міністерство торгівлі США запровадило експортні обмеження щодо шести фізичних осіб, російської компанії SkyTechnic, а також восьми фірм на Британських Віргінських островах, у Китаї, ОАЕ, Сербії та Туреччині у зв’язку з тим, що вони причетні до постачання запчастин до літаків у рф.
– Обмеження вводяться щодо пов’язаних з російською SkyTechnic фірм Skywind International Limited, Hong Fan International та Lufeng Limited. За даними американського Мінторгу, компанії відправляли до росії американські запчастини для літаків через Гонконг та ОАЕ, що є порушенням чинних обмежень.
– Сприяння їм у цьому надавали фірми Unical dis Ticaret Ve Loistik JSC та Izzi Cup DOO, що базуються в Сербії та Туреччині.
– Постачання запчастин для літаків також здійснювали фірми з ОАЕ Turboshaft FZE, Treetops Aviation та Black Metal FZE.
– У лютому 2022 року влада США посилила контроль щодо продукції авіаційної сфери, що спрямовується до росії, і ввела нові вимоги до ліцензування певних літаків і запчастин. Пізніше аналогічні заходи було вжито щодо білорусі, включаючи нові ліцензійні вимоги.

6. На саміті G7 в Італії країни-члени “Великої сімки” заявили, що продовжать впроваджувати санкції проти компаній з Китаю та третіх країн за допомогу російським терористам.

– Мова, серед іншого, йде про китайські фінансові установи та інші компанії.
– Вже неодноразово китайців ловили на тому, що вони допомагають росії купувати та перевозити товари оборонного значення.
– Як сказано у декларації за підсумками саміту, такі дії китайських компаній підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України. Тому без відповіді це не залишиться.
– Окрім цього, країни “Великої сімки” будуть вживати заходів проти тих, хто допомагає росіянам обходити санкції.
– Для початку це будуть серйозні штрафи. Також G7 візьметься за російський “тіньовий флот” та морські перевезення в інтересах рф.

7. Міністри закордонних справ восьми країн ЄС надіслали лист голові європейської дипломатії Жозепу Боррелю з пропозицією обмежити пересування російських дипломатів державами Шенгенського простору.

– Це прохання пов’язане з підозрами, що вільне переміщення полегшує дипломатам ведення “шкідливої діяльності”.
– Запропонований захід необхідний, оскільки пересування російських дипломатів і членів їхніх сімей країнами Шенгенської зони “утворює інфраструктуру” для незаконної діяльності.
– У листі йдеться про те, що “розвідувальна діяльність, пропаганда і навіть підготовка актів саботажу є основними завданнями значної кількості російських нібито дипломатів у Європейському Союзі”.
– У зверненні міністрів до Борреля наголошується на необхідності термінового вжиття обмежувальних заходів.
– Лист підписаний Нідерландами, Данією, Естонією, Латвією, Литвою, Польщею, Румунією та Чехією.

8. Грузію можуть позбавити безвізу з Євросоюзом через дії влади.

– Також країни Євросоюзу можуть припинити процес євроінтеграції країни.
– Держави Європейського союзу отримали для обговорення проекти пропозицій, які дії ЄС може вжити проти Грузії через антизахідний курс її влади та ухвалення нею закону про “іноагентів”.
– У короткостроковій перспективі країни ЄС розглядають можливість призупинення фінансування країни та призупинення зустрічей на високому рівні.
– У разі погіршення ситуації Брюссель пропонує запровадити персональні санкції проти грузинської влади, скасувати їхні візи, а також скоротити військову допомогу.
– Крім того, у разі значного погіршення ситуації Євросоюз може призупинити безвізовий режим і припинити процес інтеграції Грузії в ЄС.

9. Іспанія у квітні відновила імпорт російських заліза і сталі після тримісячної паузи, випливає з аналізу даних європейської статслужби.

– Іспанія припинила регулярні закупівлі цього металу в росії в грудні 2023 року і тримала паузу до квітня.
– У середині весни купівлі відновилися і було ввезено 21,3 тисячі тонн цих металів на 8 мільйонів євро.
– Крім того, країна різко наростила закупівлі алюмінію — в 1,5 раза, до 13 мільйонів євро, а також в 1,9 раза збільшила ввезення титану з росії до 1,5 мільйона євро.
– В цілому взаємна торгівля росії та Іспанії скоротилася в квітні на 14% – до 248 мільйонів євро, з яких 177,2 мільйона припадає на російський експорт, а 70,8 мільйона – на іспанський.
10. Індія продовжує закупівлю російської нафти.
– Російські експортери нафти активно збільшують обсяги своїх поставок на індійському ринку, незважаючи на санкції із боку західних країн.
– Вони вдаються до пропозиції значних знижок, щоби залучити вантажні компанії та трейдерів, пом’якшуючи вплив обмежень на продаж російської нафти.
– Згідно з відгуками кількох трейдерів та представників індійських НПЗ, російські експортери уклали цього місяця угоди з продажу своєї флагманської сирої нафти сорту Urals індійським нафтопереробним заводам зі знижкою від $3 до $3,50 за бар у порівнянні зі світовим еталоном нафти марки Brent.
– Це найнижча знижка з початку 2023 року, коли знижка сягала $20 за бар.
– Це передбачає угоди вище за цінову межу, оскільки Brent торгується близько $82 за бар, хоча це також залежить від вартості фрахту.

11. Бельгійський депозитарій Euroclear призупинив обслуговування активів за участю російського Національного розрахункового депозитарію (НРД).

– Це сталося після включення НРД до списку санкцій США цього тижня.
«Наразі ми аналізуємо вплив (санкцій щодо НРД) на Euroclear Bank. До подальшого повідомлення процеси обслуговування активів за участю НРД прямо чи опосередковано призупинено», — йдеться у листі депозитарію на адресу клієнтів.

Автор