Вісті з фронтів. 05.06.2024

Костянтин Машовець

Про Південну операційну зону, тобто про смугу дії ворожих угруповань військ (УВ) “Восток” та “Днепр”. Сьогодні розпочнемо про перше.

1. Командування УВ “Восток” та “Днепр” на даному етапі, наскільки я розумію, займається “відновленням положення” на напрямках, де протягом минулих літа-осені ЗСУ мали просування в межах смуги забезпечення та першої позиції головного рубежу оборони противника на Токмацько-Мелітопольскому напрямку (для противника це Оріхово-Запорізський) та Старомлинівському (для противника це Времівський).

Що стосується безпосередньо УВ “Восток”, то основні зусилля противника у смузі його відповідальності зараз докладаються ним по напрямку Старомайорське – Макарівка (перше він, схоже, вже зайняв повністю) та Приютне – Рівнопіль.

Це смуга дії 5-ї загальновійськової армії (ЗВА) противника, зокрема її 60-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр), яка безпосередньо діє у районі с. Старомайорське та полків 127-ї мотострілецької дивізії (мсд) – 143-го та 394-го мотострілецьких полків (мсп), які діють ліворуч по напрямку на Рівнопіль.

До забезпечення дій цих частин та з’єднань 5-ї ЗВА командування УВ “Восток” також залучає підрозділи 34-ї омсбр зі складу 49-ї ЗВА, очевидно, перегруповану сюди з Придніпровського напрямку (у смузі 127-ї мсд), а також на суміжному з 5-ю ЗВА фланзі (напрямок на с. Урожайне та східніше) 37-у омсбр зі складу 36-ї ЗВА.

Епізодично до активних дій на цьому напрямку противник також залучає окремі підрозділи зі складу 5-ї окремої танкової бригади (отбр) 36-ї ЗВА. Але, судячи зі всього, 5-а отбр все ж таки перебуває в оперативному резерві УВ “Восток”.

Окрім цього, очевидно, командування “Восток” готується до дій своїм правим флангом (смуга дії його 29-ї ЗВА) в рамках гіпотетичної операції проти Вугледарсько-Курахівського виступу (плацдарму) ЗСУ сумісно з лівим флангом УВ “Юг” (про них я розповідав минулого разу).

Окрім вищезгаданих сил й засобів командування УВ “Восток” має у своєму розпорядженні (резерві) принаймні 2 окремих бригади морської піхоти – 336-а обр МП з балтфлоту та 40-а обр МП з тихАВА окІЯну, та цілий ряд формувань полкового рівня – від 218-го танкового полку (тп) 127-ї мсд до 11-го “ім. Ходаковського” мсп 1-го АК.

336-а обр МП діє, судячи зі всього, у смузі 127-ї мсд (на її лівому фланзі), 40-а обрм МП – у смузі 29-ї ЗВА.

Ну, й “пасивна” 35-а ЗВА противника, яка прикриває увесь Пологівський напрямок і прилеглу територію. З’єднання та частини цієї армії 3 бригади (38-а, 64-а “бучанська” омсбр та 69-а окрема бригада прикриття \обрп) виявляють активність в районі с. Дорожнянка та с. Марфопіль, але не так щоб масштабно та інтенсивно.

2. На даний час ситуація у смузі дії УВ “Восток” виглядає наступним чином:

– Передові підрозділи 60-ї омсбр противника при підтримці підрозділів 34-ї омсбр, очевидно, таки зуміли витіснити наші війська з с. Старомайорське, атакуючи\штурмуючи цей н.п. із заходу та південного заходу, однак просунутись північніше дороги Старомайорське – Рівнопіль, очевидно, не змогли, не дивлячись на те, що противник додатково ввів по цьому напрямку підрозділи одного з мотострілецьких полків територіальних військ (мсп ТрВ).
– В свою чергу, праворуч (на східному березі р. Мокрі Яли) підрозділи 37-ї омсбр при підтримці 11-го мсп 1-го АК так і не спромоглися витіснити передові українські підрозділи з с. Урожайне. Противнику, ймовірно, вдалося “зачепитися” за кілька крайніх будівель у південній частині (район ферми) села (точніше, за те, що від них залишилось), але далі просунутись йому поки складно.
– По напрямку на с. Рівнопіль підрозділи 394-го мсп 127-ї мсд та окремі підрозділи 34-ї омсбр зуміли доповзти до східної частини каскаду ставків на кордоні Запорізької та Донецької областей, але ні в бік Новодарівки, ні в бік Рівнопілля просунутись далі не змогли, тим, власне, й задовольнились.

3. Тепер щодо складу та структури УВ “Восток”, яке діє на 2-х тактичних напрямках – Времівському та Гуляйпільскому (для нас це відповідно – Бердянський та Пологівський).

Отже, станом на кінець травня сили й засоби УВ “Восток” нараховували у своєму складі:

– до 52.1 тисяч особового складу;
– приблизно 380-382 танка;
– 894 одиниці бойових броньованих машин (ББМ), включно з бронеавтомобілями та броньованими тягачами типу МТ-ЛБ;
– до 420 одиниць артилерійських систем (АС), починаючи з калібру 100-мм, включно зі 120-мм мінометами;
– реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – десь до 130-132 одиниць (переважна більшість – калібру 122-мм);
– в інтересах УВ “Восток” діє тактична група (ТГр) ракетних військ, яка може налічувати до 6-8 пускових установок (ПУ) оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК).

Зведена та розподілена уся ця “красота” наступним чином:

На Времівському напрямку (5-а, 36-а, 29-а ЗВА + 2 обр МП):

– окремих мотострілецьких, танкових та окремих морської піхоти бригад (омсбр, отбр, обр МП) – 9;
– мотострілецьких, танкових окремих стрілецьких МР полків (мсп, тп, осп МР) – 11;
– мотострілецьких та окремих стрілецьких батальйонів (мсб, осб) – 3;
– зведених тактичних загонів штибу БАРС та формувань зі складу ДК (до батальйону) – 3.

У “швидкому” резерві, або “резерві першої черги”, – до 2 мсп та 3 резервних “батальйони-накопичувачи штурмового мНяса”.

На Гуляйпільскому напрямку (35-а ЗВА):

– окремих мотострілецьких бригад та бригад прикриття (омсбр, обрп) – 3;
– мотострілецький полк (мсп) – 1;
– окремий танковий батальйон (отб) – 1;
– загонів “барсиків” – до 2 батальйонно-ротного обсягу.

В резерві – один “збродний” батальйон, який формально вважається стрілецьким.

4. Підсумуємо.

На перший погляд, організаційно-штатний склад УВ “Восток” вражає. В ньому “числиться” зразу 4 загальновійськових армії + зразу 2 окремих і повноцінних бригади морської піхоти.

Для порівняння, у складі УВ “Центр”, яке зараз активно діє (наступає) на Покровському напрямку, “на обліку” перебуває лише дві ЗВА + окрема танкова дивізія, у складі УВ “Запад”, яке намагається наступати зразу на двох напрямках – Куп’янському та Лиманському – 3 армії (правда, одна з них танкова), й т. д.

Але, якщо більш уважно придивитися до чисельності та складу УВ “Восток”, стане зрозуміло, що не тут зараз концентруються основні зусилля командування “Объединённой группировки вс рф на юго-западном твд” (за чисельністю воно співставне лише з УВ “Север”, в обох приблизно по 52 тисячі “тушок”), а з усіх чотирьох об’єднань цього УВ в ранзі “загальновійськова армія” можливо вважати більш-менш повноцінними лише 5-у та 35-у ЗВА (перша має у своєму складі мотострілецьку дивізію, в другій – зразу 3 бригади). Решта – 36-а та 29-а ЗВА, по суті, є так званими “ублюдочными армиями”, які мають у своєму складі по 1-2 бригади, що не тягне навіть на повноцінний армійський корпус.

Тому станом “на сьогодні” якихось особливих “звершень” від військ (сил) УВ “Восток” протягом найближчого часу я би не очікував. Навіть не дивлячись на те, що на даний момент його командування намагається “активничати” по центру свого оперативного шикування – у смузі дії своєї найбільш потужної армії (5-ї ЗВА). Але за невеликим виключенням – його правого флангу.

Так, мова йде про смугу найменшої армії цього угруповання – 29-ї ЗВА, яка безпосередньо примикає до смуги дії УВ “Юг”.

Зараз це УВ противника веде завзяті бої по напрямку Мар’їнка – Курахове та намагається “звернути оборону” ЗСУ по дирекції Новомихайлівка – Костянтинівка, іншими словами формує північний фас для нашого Курахівсько-Вугледарського плацдарму, а смуга дії 29-ї ЗВА УВ “Восток”, в свою чергу, по суті являє собою південний фас цього плацдарму, причому вже сформований.

Тому, цілком можливо, що все це “возюкання” в районі Старомайорського є таким собі відволіканням уваги з метою тихцем сформувати на відтинку між Микільським і Новодонецьким ударну тактичну группу (ймовірно, з 3-4 бригад + пару полків посилення) й у зручний момент (коли УВ “Юг” підійде до Курахового) спробувати прорватися ЗА р. Кашлагач на північ, десь приблизно в район Успенівки.

Я не стверджую, що це обов’язковий “сценарій” дій противника на цих операційних напрямках. Але він цілком можливий, як на мене, я б його розглядав як цілком реальний (звісно, поряд з іншими варіантами).

Наступним разом подивимось на “теплинскую банду”, тобто УВ “Днепр”.

 

Фото: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Автор