Що таке МАГА-комунізм – онлайн-ідеологія, яку просуває Такер Карлсон

За останні кілька років в Інтернеті набув поширення політичний рух “МАГА-комунізм” (МАГА — абревіатура гасла Трампа Make America Great Again — «Зробімо Америку великою знову»). The Guardian розповідає, що це за течія. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Джексон Гінкл і Хаз Аль-Дін (фото з X)

Пропагований двома найвідомішими його представниками, 27-річним Хаз Аль-Діном і 24-річним Джексоном Гінклом, МАГА-комунізм містить у собі набір cуперечливих ідей — від віри в здатність прихильників Дональда Трампа вирвати владу у “глобальних еліт” до акценту на чоловічій “честі”, захоплення Володимиром Путіним і підтримки визволення Палестини.

Обидва були неодноразово видалені з соціальних мереж за поширення дезінформації. Гінкла, наприклад, видалили з Instagram на початку цього року — невдовзі після того, як у серії постів він стверджував, що за терактом у концертному залі в Підмосков’ї стоїть Україна, хоча відповідальність за нього взяла на себе “Ісламська держава”.

Критики висміюють Гінкла та Аль-Діна як псевдоінтелектуальних, жадібних до наживи шахраїв, які зайняли навмисно провокаційну нішу, щоб переманити прихильників з інших політичних спільнот з високим рівнем онлайн-активності.

“Якщо подивитися на їхню політику, на те, що вони насправді пропонують, стає зрозуміло, що це божевільний маргінальний рух, який не має чіткої артикуляції”, — сказав Олександр Рід Росс, викладач Портлендського державного університету і автор книжки “Проти фашистської потвори”, в якій досліджується, як праві рухи використовують мову лівих.

“Це здається смішним, але я б сказав, що це дійсно симптом ерозії раціонального політичного життя”, — додав він.

До недавнього часу вплив Аль-Діна і Гінкла обмежувався куточками інтернету, де скупчилися переважно молоді чоловіки, яких приваблюють їхні меседжі про маскулінність і зовнішню політику США. Але завдяки їхнім підбурювальним і часто оманливим постам про війну в Україні та Газі, а також тому, що вони все частіше виступають проти того, що вони вважають американським імперіалізмом, їхній вплив зростає.

“Божевільний” чи ні, але МАГА-комунізм привертає увагу дедалі вищих правих кіл. Захист Гінклом зовнішньої політики Путіна приніс йому запрошення на шоу Такера Карлсона і похвалу від колишнього радника Трампа з національної безпеки Майкла Флінна. Гінкл і Аль-Дін також створили міжнародні альянси з такими людьми, як російський ультранаціоналістичний філософ Олександр Дугін, з яким вони зустрілися на конференції в Москві на початку цього року.

І Хаз, і Гінкл кажуть, що підтримують Трампа не через захоплення ним, а через переконання, що його послідовники представляють найбільш значну мобілізацію американського робітничого класу за останні десятиліття.

Зв’язок Гінкла та Аль-Діна з комунізмом у кращому разі нетривкий, але вони кон’юнктурно підкреслюють цей ярлик, щоб скористатися зміною настроїв. Опитування показують, що представники покоління Z, навіть республіканські виборці, більш відкриті до соціалістичних ідей порівняно з попередніми поколіннями.

“Якщо ви є політичним рухом і хочете отримати прихильників у той час, коли соціалізм викликає все більший інтерес, ви можете піддатися спокусі вхопитися хоча б за назву”, — пояснює економіст Річард Вольфф, зазначаючи, що це була стратегія, яку найвідоміше використовував Адольф Гітлер під час свого приходу до влади.

Згідно з інфографікою, яку регулярно поширює Гінкл, запропонована комуністична політика МАГА включає “демонтаж великих технологій”, заборону “вуличного тероризму проти фанатів”, припинення “пробудження академічних кіл” і субсидування спортзалів у кожній громаді. Вони також пропонують вийти з НАТО, депортувати Обаму, Буша і Клінтона до Міжнародного кримінального суду, покласти край “відкритим кордонам” і “передати банківську справу в руки народу”.

Онлайн-прихильники Гінкла і Аль-Діна вважають, що вони протистоять “однополярному світу” і “західній гегемонії”, і часто підтримують авторитарні країни, які США вважають своїми супротивниками, такі як Росія, Китай, Іран і Північна Корея.

Якщо Аль-Дін є ідейним натхненником МАГА-комунізму, то Гінкл — його продавець. За шість місяців, що минули після нападу ХАМАС на Ізраїль, Гінкл набув більшої популярності завдяки тому, що зосередився на створенні пропалестинського контенту в Інтернеті. Всього за пів року кількість його підписників на X зросла з менш ніж 500 000 до понад 2,5 млн.

Аль-Дін і Гінкл розглядають Ізраїль як частину “глобалістської” мережі “глибинних держав”. Вони розглядають Україну як частину цієї ж мережі, а також НАТО, Європейський Союз та адміністрацію Байдена.

Аль-Дін і Гінкл були відсторонені або заборонені на низці платформ за поширення дезінформації, переважно про російсько-українську війну або про конфлікт у Газі. У нещодавній статті про Гінкла, опублікованій в New York Times, наводяться дані дослідження, які вказують на те, що мережа ботів або несправжніх акаунтів може бути відповідальною за посилення деяких з його найбільш підбурювальних дописів.

Попри поширення дезінформації, за останні пів року Гінкл мав кілька гучних виступів у ЗМІ. Він з’явився на шоу колишнього ведучого CNN Кріса Куомо та на шоу Алекса Джонса “Infowars”, щоб представити МАГА-комунізм.

Гінкл і Аль-Дін також продовжують розширювати свої міжнародні зв’язки. У лютому вони відвідали конференцію в Москві, організовану болгарським олігархом, який потрапив під санкції США. На заході під назвою “Міжнародний рух русофілів” Гінкл зустрівся з Дугіним і Лавровим. Під час конференції Гінкл став першим американцем, призначеним до виконавчої ради русофілів.

Торік Гінкл виступив на заході у Вашингтоні під назвою “Лють проти військової машини”, який просував Такер Карлсон, а організаторами виступили Лібертаріанська партія та Народна партія. Захід зібрав цікаву суміш ультраправих і ультралівих особистостей, а звіти із заходу свідчать, що в цілому вони підтримували війну Росії проти України.

Їхня підтримка Трампа не означає лояльності до Республіканської партії. Аль-Дін розповів Guardian, що його кінцева мета — “відвоювати” столітню американську комуністичну партію, чисельність якої скоротилася до 5 000 осіб і яка, за його словами, була поглинена “лібералами, федеральними агентами і демократами”.

Анімаційне пропагандистське відео, зняте одним із послідовників Аль-Діна, демонструє антиутопію, в якій уряд США переслідує відомих комуністів. Аль-Дін тікає з Вашингтона зі схованкою зброї, вкраденої в антифашистів, і шукає притулку у фермерів на Середньому Заході. Відео закінчується комуністичним повстанням проти уряду, яке очолює Аль-Дін, народний герой-революціонер.

Джерело

Автор