Як впіймати Гетманцева?

Антон Швець

Уряд почав аудит системи блокування податкових накладних, з якої кормиться вся корупція в податковій. Це сталося згідно з рішенням РНБО, і аудит проведуть Мінфін, Державна аудиторська служба та сама Податкова.

БОЖЕ, ЯКЕ ЖАЛЮГІДНЕ І БЕЗГЛУЗДЕ РІШЕННЯ.

Реально Податкова буде аудіювати себе сама? Реально? Ви б ще попросили Податковий комітет Верховної Ради аудит провести, який всю корупцію в блокуваннях і покриває.

Що буде перевіряти Мінфін? Сам себе як співавтора відповідної постанови?

Перевіряти нічого не треба. Вже все є.

Національна Агенція з Запобігання Корупції (НАЗК) вже давно зробила висновок про функціонування системи блокування податкових накладних. Ось вам список ризиків, які встановила НАЗК:

  • НЕПРОЗОРА РОБОТА СИСТЕМИ автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків (СМКОР) на користь «ручного режиму» регулювання;
  • НЕОБҐРУНТОВАНЕ ЗУПИНЕННЯ реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування;
  • Неврахування таблиць даних платника ПДВ;
  • НЕВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування;
  • НАЯВНІСТЬ КОРУПЦІОГЕННИХ ФАКТОРІВ у роботі комісій ПОДАТКОВИХ ОРГАНІВ регіонального рівня після зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування.

Тут нема чого витрачати час державних службовців і бюджетні гроші. Бо НАЗК – це головний орган, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику. І НАЗК свій висновок дало.

Але окей. У Кабміні НАЗК не люблять. То, може, висновки НАЗК для Кабміну ніякі не висновки. Добре, давайте подумаємо, як провести той аудит.

Як би я проводив аудит системи блокування податкових накладних, якщо б дійсно бажав розібратися, як вона працює, і в чому проблема (в тому що вона існує, звісно)?

Постанова №1165, яка регулює діяльність системи блокування податкових накладних (далі СМКОР), написана максимально складно. В ній реально заплутатися – справа п’яти секунд, чим Гетманцев завжди і користується, коли пояснює, що система окей. До самої постанови додаються інші постанови Кабміну та постанови і накази Податкової, внутрішні положення та правила Податкової тощо.

Але, тим не менше, кожна постанова Кабміну, яка б вона складна та незрозуміла не була і скільки б там додаткових правил вона не потребувала, описує певний алгоритм роботи державних структур.

АЛГОРИТМ. АЛГОРИТМ. АЛГОРИТМ.

Відповідно всю постанову та додаткові документи можна описати як функціональну блок-схему. Для неайтішнків, які не знають, що таке блок-схема, поясню окремо.

Блок-схема може бути представлена у вигляді малюнка, який дуже чітко описує, що з ВХІДНИМ СИГНАЛОМ стається в будь-якій системі. В даному випадку на вході блок-схеми буде в нас підприємство з певними параметрами і податкова накладна, а далі ми до того підприємства ставимо серію питань. І відповіді на ці питання йдуть у форматі «так» і «ні». Якщо питання складне, і «так» або «ні» відповісти складно, то питання розбивається на каскад простіших питань. І на виході ми повинні мати чітку схему, що з кожним окремим підприємством і кожною конкретною накладною станеться при певних параметрах на вході.

Ось вам приклад блок-схеми.

Загалом, з урахуванням того, що СМКОР – це система АВТОМАТИЧНА, вона, взагалі-то, і повинна вже мати таку блок-схему, бо є певний алгоритм на якійсь мові програмування, який хоча б частину СМКОР описує. Треба було просто той алгоритм доповнити, так би мовити, «ручною частиною» та додатковими положеннями. Тут декілька тижнів роботи команди податкових юристів та одного джуна-програмиста, всі ми ті блок-схеми малювали.

Якщо зробити функціональну блок-схему, то аудит спрощується максимально. Ви просто берете скажімо 10 000 заблокованих податкових накладних та 20 000 затверджених податкових накладних від 1 000 підприємств та проганяєте через цю блок-схему.

Що ви побачите в результаті? Ви побачите фактично функціональний аналіз вашої системи і зрозумієте, які частини системи працюють, а які ні. Бо ви будете бачити, куди потрапляють підприємства з певними параметрами і їхні накладні.

Так як я такий аналіз частково вже робив, то можу вам сказати, що ті частини блок-схеми, які не працюють, – це оте все паперове сміття умов потрапляння в клуб «білого бізнесу», «технологічних карт», «обсягів сплачених податків», яке займає багато місця в постанові. Але по факту не працює. А та частина, яка працює, і показує, чому і як СМКОР блокує доброчесні підприємства, щоб потім податківці могли зтрушувати з них гроші.

Але Кабмін би робив це в перший раз. Як йому зрозуміти, що СМКОР працює недоброчесно чи погано? А дуже просто, коли в тебе є функціональна блок-схема. Береш одне і те саме підприємство і в ньому податкові накладні близькі за часом і однакові за типом. У підприємства на малому відрізку часу постійні параметри, тому воно повинно частину блок-схеми проходити однаково. А далі ти береш податкові накладні НА ОДНІ Й ТІ САМІ ОПЕРАЦІЇ близькі за часом. Наприклад, підприємство торгує м’ясом і постачає гомілки одному і тому самому клієнту, параметри якого також не змінюються за час реєстрації чи нереєстрації податкових накладних.

Як повинно б було бути, якщо б СМКОР працювало АВТОМАТИЧНО, доброчесно та без ручної корупції? Однакові типи операцій з одним і тим самим клієнтом у одного і того самого підприємства при незмінних параметрах повинні проходити блок-схему ОДНАКОВО. Бо це алгоритм, і нам там Гетманцев розповідає, що система працює автоматично.

На практиці так не стається. П’ять поставок гомілки будуть проходити реєстрації податкової накладної. А шоста ні. Чому? Бо корупція в Податковій. І ручне керування, бо система непрозора і неавтоматична насправді. І які тут правила КЛУБІВ БІЛОГО БІЗНЕСУ не придумуй, на систему це не вплине. І всі ці правила це димова завіса, щоб приховати корупційний інтерес. І без блок-схеми він нормас приховується.

Корочі, я не знаю, що там і як буде аудіювати Кабмін.

Податкова та Податковий комітет зробили зі складності системи та незрозумілості відповідних постанов механізм захисту. Там в тих формулюваннях реально померти можна, і нічого нікому не зрозуміло. РОКАМИ.

Будь-який аудит Кабміну та Податкової без функціональної блок-схеми – це фікція, шарада, це прикриття бажання і далі трусити бізнес.

Ну, що, айтішники та юристи, є бажання допомогти мені зробити таку блок-схему, щоб її зрозумів кожен? Вона буде великою, без сумнівів, але повинна бути простою та зрозумілою. Питання, так чи ні, наступне питання, так чи ні, наступне питання і так до самого кінця.

Ну що, шановний український бізнес, знайдуться серед вас ті, хто дасть свої податкові накладні та дані підприємств для тесту блок-схеми? Звісно вам прилетить, і Гетманцев з Сокуром будуть пригати у вас на голові. Але, сподіваюся, сміливі знайдуться, бо якщо вас буде багато, всіх не задавлять.

А ви, читачі, робіть репост і відправляйте посилання знайомим підприємцям, ми тут тепер шукаємо таланти.

Кабміну треба на аудит півроку, сподіваємося, ми впораємося раніше.

Автор