Санкції на часі. 26.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.05.2024.

1. російським банкам закрили більш ніж половину рахунків у доларах та євро по всьому світу.

– російська економіка продовжує втрачати фінансові зв’язки зі світом та можливості проводити операції в основних глобальних валютах. З початку 2022 року кількість грошових кореспондентських рахунків банків росії в доларах США і євро скоротилася на 55%.
– Процес, який почався з першою хвилею західних санкцій, що відрізала від системи SWIFT найбільші російські держбанки, не вщухає: за період з жовтня 2023-го по квітень 2024-го кредитним організаціям росії закрили ще 17% коррахунків.

2. G7 продовжить запроваджувати санкції на доходи росії від енергоресурсів.

– Країни «Великої сімки» продовжать чинити тиск на росію через санкції, в тому числі на доходи від продажу енергоресурсів, повідомляється в комюніке групи.
– Крім того, країни G7 пообіцяли запроваджувати санкції проти фізичних осіб та організацій, які допомагають рф закуповувати обладнання для російського військово-промислового комплексу.
– Глави Мінфінів та ЦБ країн «Великої сімки» також зібралися спрямувати зусилля на протидію обходу антиросійських санкцій, зокрема щодо «тіньового флоту».

3. Європейські банки сильно ризикують, співпрацюючи з рф.

– США розглядають варіант введення санкцій щодо них, — міністерка фінансів США Джанет Єллен.
– Про можливість посилення вторинних санкцій проти банків, які, як було встановлено, сприяють транзакціям для військових зусиль росії, Єллен повідомила за підсумками зустрічі міністрів фінансів країн G7.
– Водночас, вона відмовилась надати конкретну інформацію і не назвала жодного банку, проти якого можуть бути спрямовані обмеження.
– Виступаючи в кулуарах зустрічі фінансових лідерів G7 на півночі Італії, Єллен сказала, що санкції, пов’язані з діяльністю банків в рф, будуть введені тільки “якщо для цього будуть підстави, але робота в росії створює для цього дуже великі ризики”.
– Водночас, голова Європейського центрального банку Фабіо Панетта дав чіткі вказівки італійським банкам “забиратися геть” з росії, оскільки перебування в країні-агресорці створює “репутаційні проблеми”.
– Вторинні санкції вже охолодили співпрацю іноземних банків з росією, але Єллен висловила занепокоєння тим, що Москві вдається знаходити шляхи для придбання товарів, необхідних для нарощування військового виробництва, посередництвом транзакцій через Китай, Об’єднані Арабські Емірати і Туреччину.

4. У березні країни Європейського союзу наростили постачання вина в росію до 26,6 тисячі тонн, що стало рекордним значенням з 2022 року. Про це свідчать дані європейської статистики.

– За березень 2024 року поставки збільшилися на чверть у місячному вираженні.
– Раніше значення були вищими лише в грудні 2022 року, коли вони досягали 30 тисяч тонн.
– Найбільшими постачальниками вина з країн ЄС стали Італія та Литва, а третє місце замість Польщі тепер посіла Іспанія.

5. Будапешт минулого року отримав понад 5,5 млрд куб м російського газу.

– Угорщина отримала від росії 5,6 млрд куб м газу минулого року, що становить понад половину річного її споживання.
– У поточному році вже надійшло понад 2,5 млрд. куб. м, і очікується, що до кінця року цей обсяг подвоїться.
– «Турецький потік» є вкрай важливим джерелом газу для країни, оскільки через нього надходить основна частина газу з росії.
– Минулорічні постачання склали майже дві третини від усього споживання газу угорців.
– У 2021 році Угорщина та «Газпром» уклали контракт на постачання 4,5 млрд куб м газу на рік протягом 15 років, а в 2022 році було укладено контракт на додаткові 6 млн куб м газу на добу з рф.

6. Якщо росія досягне стратегічного прориву на сході України, країни Балтії з Польщею введуть війська на українську територію.

– Таке попередження зробили Балтійські депутати представникам німецької влади.
– На думку політиків, Захід повільно допомагає Києву, через що ситуація може різко погіршитися.

7. Президент Зеленський запровадив санкції проти близько 70 російських юридичних осіб, понад 20 засобів масової інформації, таких як НТВ, “Первый канал”, газети “Известия” та “Московский комсомолец”, а також деяких українських компаній, у відповідь на дії росії.

– У переліку майже 70 юридичних осіб і понад 20 медіа-компаній. Зокрема, ці юрособи пов’язані з військово-промисловим комплексом рф.
– Серед підсанкційних медіа-компаній “НТВ Плюс”, “Перший канал. Всесвітня мережа”, “Звезда”, “ТНТ Телесеть”, “Рен ТВ”, ТРК “Крим”, газети “Известия”, “Московский комсомолец” та інші.

Автор