Санкції на часі. 24.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 24.05.2024.

1. Розширення санкцій проти росії та посилення тиску на країни, які москва вважає дружніми, завдають шкоди експортним доходам російських компаній і створюють проблеми з оплатою нафти.

«Поширення санкцій і тиск на дружні країни призводять до скорочення доходів компаній від експорту», — йдеться в звіті центрального банку рф про фінансову стабільність у розділі «Основні слабкі місця».
– Росія розрізняє країни, які ввели санкції через її дії в Україні, і ті, які не ввели санкції, називаючи їх «недружніми» і «дружніми».
“Недружні країни перешкоджають не тільки продажу вуглеводнів, але й реалізації великих інвестиційних проектів”, – заявили в банку. “На тлі вторинних санкцій ускладнюються ланцюги поставок і механізми оплати, що призводить до подорожчання імпорту та збоїв у постачанні”.
– Загроза вторинних санкцій також уповільнила збільшення кількості кореспондентських рахунків російських банків у дружніх юрисдикціях.
– З початку 2022 року кількість коррахунків у доларах США та євро скоротилася на 55%.

2. Виробництво бензину в росії знову знижується третій тиждень поспіль на тлі серії нальотів українських дронів, що вразили у травні щонайменше п’ять великих нафтопереробних заводів.

– За тиждень із 13 по 19 травня російські НПЗ випустили 740 тисяч тонн бензину — мінімальний обсяг з жовтня минулого року.
– Порівняно з попереднім тижнем виробництво впало ще на 2,5%, щодо початку травня – на 5%, а якщо порівнювати з рівнями кінця грудня – на 20% (тоді НПЗ випускали понад 930 тисяч тонн бензину щотижня).
– Випуск дизельного палива впав на 7,1% за тиждень до 1,558 млн. тонн.
– Порівняно з кінцем минулого року НПЗ скоротили виробництво на 11% або майже 200 тисяч тонн на тиждень.

3. Росіяни багатіють на війні, кількість мільйонерів зростає.

– Незважаючи на війну та санкції, кількість доларових мільйонерів у рф за рік зросла у півтора рази.
– Кількість нових багачів збільшилась на 3,3 тисячі осіб.
– Згідно з результатами дослідження аналітичної та консалтингової компанії Frank RG, за 2023 рік кількість росіян з капіталом понад 100 млн рублів (близько $1 млн), розміщеним у вкладах та інвестиційних інструментах у російських банках та інвесткомпаніях, збільшилася і досягла майже 21,8 тис. осіб.
– Таким чином, кількість доларових мільйонерів виявилася вищою, ніж у 2021 році, тобто до початку повномасштабної військової агресії рф в Україні (18,5 тис.).
– Варто зазначити, що у 2022 році їхня кількість знизилася до 14,6 тис.
– Зросла і кількість людей із капіталом понад 500 млн рублів (близько $5 млн).
– Якщо 2021 року їх було 3,5 тис., а 2022-го – 2,5. тис., то минулого року цифра зросла до 4,1 тис.
– Крім того, за рік багаті росіяни збільшили на 62% свій сукупний капітал – з 8,112 трлн рублів до 13,115 трлн.

4. Японія запроваджує санкції проти однієї фізичної особи та дев’яти юридичних осіб з росії, а також двох компаній з Кіпру, за постачання зброї з Північної Кореї.

– Під японські санкції потрапив, зокрема, генеральний директор російської державної авіакомпанії “224-й льотний загін” Володимир Міхейчик та власне саме підприємство. Також — російський полігон Ашулук і командування військово-транспортної авіації рф.
– Японія в рамках санкцій проти росії також запровадила обмеження проти кіпрських компаній IBEX Shipping та Azia Shipping.
– Санкції передбачають заморожування активів підприємств у разі їхнього виявлення.

5. Південна Корея запровадила незалежні санкції проти 7 північнокорейських і 2 російських суден за участь у незаконній торгівлі зброєю і паливом із рф в порушення міжнародних санкцій.

– Серед осіб, які потрапили під ці санкції, відзначається Рім Ен Хьок, голова сирійського підрозділу Korea Mining and Development Trading Corp., відомого північнокорейського торговця зброєю, якого підозрюють у причетності до незаконних угод з російською групою найманих бійців “Вагнер”.
– Також під санкції потрапив глава Taeryong Trading Co Хан Хьок Чоля, якого звинувачують у постачанні російського дизельного палива до Північної Кореї, порушуючи міжнародні санкції.
– Крім того, під санкціями опинилися 5 інших осіб, яких підозрюють у незаконній роботі в інформаційно-технологічних компаніях у рф для здобуття валюти, необхідної для фінансування заборонених ядерних і ракетних програм Північної Кореї.
– До двох російських суден, MAIA-1 і MARIA, також застосовано санкції через їхню причетність до транспортування військових припасів до Північної Кореї та рф.
– Підсанкційні судна тепер повинні отримати спеціальний дозвіл від портової влади Південної Кореї, щоб увійти в порти країни.

6. Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про всебічний перегляд співпраці з Грузією через закон про «іноагентів», відомий також як «російський закон».

– Відповідне оголошення опубліковане на сайті Державного департаменту у четвер, 23 травня.
– Протягом останніх кількох місяців правляча партія «Грузинська мрія» розробила та ухвалила закон про «іноземний вплив», який придушить свободу об’єднань і вираження поглядів, стигматизує організації, що служать громадянам Грузії, і перешкоджає незалежним ЗМІ.
– У відповідь на ці дії Державний департамент запроваджує нову політику обмежень у видачі віз для Грузії, яка стосуватиметься осіб, відповідальних або причетних до підриву демократії в Грузії, а також членів їх сімей.
– Це стосується осіб, відповідальних за придушення громадянського суспільства та свободу мирних зборів у Грузії шляхом кампанії насильства чи залякування.
– Відповідно до нової політики, будь-хто, хто підриває демократичні процеси або інститути в Грузії, може бути позбавлений права на отримання американської візи, і йому буде заборонено в’їзд до Сполучених Штатів, пояснює держсекретар. Ці обмеження також можуть поширюватись на найближчих родичів таких осіб.

7. Міністр фінансів США Джанет Йеллен повідомила, що країни G7 не погодили концепцію використання заморожених активів росії навіть загалом.

– За її словами, активи можуть залишатись заблокованими після завершення війни ще кілька років.
«Деталі пропозиції щодо використання активів ще не визначені. Поки ми чекаємо на згоду з приводу загальної концепції, і якщо ми його отримаємо, то проведемо наступні кілька тижнів до саміту G7 в Апулії за обговоренням деталей»,— сказала Йеллен на прес-конференції.
– Як додала міністр, необхідності блокувати активи, доки вони не будуть виплачені назад, немає.
– При цьому вона зазначила, що російські активи залишаться замороженими, доки москва не виплатить Києву компенсацію за завдану шкоду.

8. ЄС вимагає від росії пояснити неприйнятні дії на кордоні з Естонією.

– Європейський Союз очікує від росії пояснень щодо зняття буїв на естонсько-російському кордоні на річці Нарва та вимагає негайно повернути їх на місце. Про це у своїй заяві в п’ятницю зазначив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
– Боррель підкреслив, що у четвер рано вранці російські прикордонники в односторонньому порядку прибрали світлові буї, встановлені Естонією на річці Нарва для демаркації кордону з росією. Європейський Союз, зазначив Боррель, від самого початку уважно стежить за ситуацією у співпраці та солідарності з Естонією та іншими державами-членами.

9. Єгипет та Індія стали лідерами у закупівлі російського мазуту та вакуумного газойлю.

– У квітні російський морський експорт мазуту та вакуумного газойлю зосередився на Індії та Єгипті, відзначили трейдери та підтвердили дані LSEG.
– Загальний обсяг експорту цих нафтопродуктів у морському напрямку у квітні знизився на 10 відсотків порівняно з попереднім місяцем, становивши приблизно 3,32 млн тонн.
– Цей спад пов’язаний з тимчасовим простоєм НПЗ через планове технічне обслуговування, технічні простої та атаки дронів, які минулого місяця збільшилися на 13 відсотків порівняно з березнем.
– У той же час прямі постачання мазуту і газойлю з російських портів до Індії зросли до 600 тис. тонн, тоді як постачання до Китаю скоротилися до приблизно 450 тис. тонн з 660 тис. тонн.
– У квітні постачання мазуту до Єгипту зросли майже вп’ятеро, досягнувши 500 тис тонн, порівняно з попереднім місяцем.
– У лютому минулого року набуло чинності повне ембарго ЄС на російські нафтопродукти, що призвело до перенаправлення основної частини російського мазуту та вакуумного газойлю до інших регіонів, зокрема до Азії.

Автор