Санкції на часі. 16.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 16.04.2024.

1. Вугільна галузь росії близька до колапсу.

– Цього року вона може зазнати збитків до 450 млрд рублів, що перевищує її доходи за два попередні роки.
– Криза викликана падінням цін на вугілля, зростанням вартості логістики та збільшенням кредитних витрат.
– Експорт вугілля з росії у I кварталі 2024 року знизився на 13% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 45,2 млн. тонн.

2. Російські нафтовики не змогли перезапустити дві третини постраждалих від дронів НПЗ.

– Російським нафтовикам вдалося відновити третину потужностей нафтопереробних заводів, що постраждали від ударів українських дронів у січні, лютому та березні.
– На середину квітня в режимі аварійного простою через зовнішні впливи, як і раніше, знаходилися установки переробки нафти потужністю 90,5 тисячі тонн на добу або 9,9% від сукупної потужності російських НПЗ.
– В останній тиждень березня сумарна продуктивність аварійно зупинених первинних установок сягала 123 800 тонн на добу або 13,6% загальної потужності.

3. Російський металевий гігант «Русал» може втратити 1,5 млн тонн експорту (36%) через введені наприкінці минулого тижня санкції США та Великобританії.

– Санкції створюють ризики для виробництва, яке може впасти до рівнів 2008 року.
– Побоювання пов’язані з тим, що багато переробників алюмінію можуть повністю відмовитись від використання російського металу, щоб не ризикувати.

4. Морський експорт сирої нафти з росії зріс до 11-місячного максимуму на другому тижні квітня, при цьому потоки з усіх великих портів були близькі до пікових рівнів.

– Потоки морської нафти з росії за тиждень до 14 квітня зросли на 560 000 барелів на день до 3,95 мільйона, досягнувши найвищого рівня з травня 2023 року. Щотижневі поставки були приблизно на 365 000 барелів на день вищими, ніж у середньому в травні та червні, або приблизно на 490 000 барелів на день вище квітневої цілі росії , яка є частиною ширших зусиль альянсу ОПЕК+ зі стримування поставок і підтримки цін.
– Середній показник за чотири тижні був приблизно на 200 000 барелів на день вище цільового значення. Вантажі з Приморська, Усть-Луги, Новоросійська та Козьміно були близькі до історичних максимумів.
– Приморськ на Балтійському морі обслужив 10 танкерів за три з останніх чотирьох тижнів, що відображає перенаправлення на експорт сирої нафти, яка перероблялася на нафтопереробних заводах, уражених українськими безпілотниками. Порт не обробляв більше 11 танкерів на тиждень, згідно з даними, починаючи з початку 2022 року.
– По мірі того, як ремонт НПЗ триває, рівень переробки падає близько до мінімуму за 11 місяців.
– Стрибок потоків у поєднанні з вищими цінами на нафту марки Urals підвищив надходження Москви від нафти.
– Валова вартість експорту сирої нафти зросла до 2,15 мільярда доларів за сім днів до 14 квітня з 1,82 мільярда доларів раніше.
– Чотиритижневий середній дохід додав приблизно 170 мільйонів доларів до 1,92 мільярда доларів на тиждень.

5. У Південній Кореї за день до прем’єри скасували гастролі російського балету.

– Таке рішення було ухвалене після клопотання МЗС України.
– У МЗС України наголосили, що російській “культурній” пропаганді “не має бути місця на міжнародних майданчиках, а російським балеринам – на сценах світових театрів”.

6. США запроваджено санкції проти 12 юридичних і 10 фізичних осіб білорусі у зв’язку з їхньою підтримкою війни росії в Україні — Міністерство фінансів США.

“Серед організацій, що потрапили під санкції, — верстатобудівна компанія, що продає системи управління для білоруських збройних сил, і компанія, що виробляє обладнання для радіозв’язку”, — йдеться у повідомленні.

7. Індійська Reliance намагається продати американську нафту, оскільки російські потоки збільшуються.

– Минулого тижня Reliance Industries Ltd. запропонувала американську нафту іншим покупцям в Азії, незвичайний крок для нафтопереробників, які рідко прагнуть перепродати сиру нафту протягом кількох тижнів після її покупки.
– Індія відмовилася від деяких своїх більш традиційних постачальників після вторгнення в Україну в 2022 році, скориставшись дешевшою нафтою з росії, якої уникали інші покупці.
– Закупівлі нещодавно знизилися, оскільки США посилили санкції проти Москви, а вантажі сирої нафти Sokol, ключового сорту, опинилися в підвішеному стані.
– Нещодавно країна відновила закупівлі Sokol, що, можливо, спонукало великих покупців, таких як Reliance, продавати дорожчі альтернативи.
– Поки що невідомо, чи пов’язаний перепродаж Reliance американської нафти з відновленням закупівель Sokol. Також досі неясно, чи повернуться потоки російської нафти до Індії до минулорічного рекордного рівня.

8. Європейський бізнес допомагає росії будувати кораблі.

– Російські військові верфі, які перебувають під міжнародними санкціями, отримують деталі з європейських країн за допомогою фірм із Хорватії та Італії. Ці верфі займаються будівництвом кораблів для російського військового флоту, включаючи ті, що беруть участь у війні з Україною.
– Одна з таких компаній, хорватська Adria Winch, спеціалізується на постачанні палубного обладнання для цивільних та військових суден.
– Незважаючи на санкції, Adria Winch продовжує працювати в росії вже понад двадцять років і підтримує партнерські відносини з російськими компаніями. Запчастини, що поставляються Adria Winch, використовуються на верфях для збирання кораблів російського ВМФ та інших військових підрозділів. Ці постачання підтверджуються інформацією про номери проектів суден з митних декларацій.
– Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Adria Winch перестала здійснювати прямі постачання на верфі та почала продавати деталі через російські дочірні компанії.
– За 2022 рік сума поставок до росії становила понад 700 тис євро – 21% від загальної кількості операцій Adria Winch.

9. Експорт з Польщі до Киргизстану після початку війни в Україні та на початок 2024 року зріс у 15 разів (з 3 до 45 млн євро на місяць, у середньому), а до Білорусії – у 2 рази (зі 140 до 300 млн євро на місяць).

– Переважна частина цих польських товарів (або реекспортних з інших країн) далі поставляється до росії.

10. Федеральна рада Швейцарії поки не бачить необхідності формально приєднуватися до міжнародної групи з пошуку активів росіян REPO, що потрапили під санкції (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs).

– Група працює з березня 2022 року, до неї входять країни G7 та Австралія, у її роботі беруть участь представники Єврокомісії.
«Співпраця між Швейцарією та її міжнародними партнерами щодо впровадження санкцій проти росії в даний час добре побудована на технічному рівні. З цієї причини Федеральна рада нині не бачить необхідності формально приєднуватися до REPO».
– На сьогоднішній день загальний обсяг резервів і активів Центробанку росії, що знаходяться в Швейцарії, становить близько 7,4 млрд швейцарських франків.
– Ці кошти знерухомлені, а не заморожені, тобто з ними заборонені будь-які фінансові операції.

11. Литва планує виключити пов’язані з росією компанії з державних закупівель.

– У вівторок Сейм Литви схвалив поправки, які пропонують виключити з державних закупівель литовських та іноземних постачальників, включених до затвердженого урядом списку прихильників війни рф або пов’язаних з ними.
– До списку потраплятимуть резиденти та компанії, якщо вони мають справи у росії чи білорусі, сплачують там податки, беруть участь у пропагандистських чи мобілізаційних кампаніях або іншим чином сприяють російським військовим діям.
– Поправки запропонували у відповідь на інформацію, що компанія Autovici, пов’язана з групою “Вічюнай” і внесена до міжнародного списку державних спонсорів війни в Україні, виграла 104 державні закупівлі.

Автор