Санкції на часі. 14.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 14.04.2024.

1. Нафтові доходи росії впали на 20% після ударів України по найбільшим НПЗ.

– російська економіка втратила кожен п’ятий долар виручки за продаж вуглеводнів після того, як нальоти українських дронів паралізували роботу найбільших НПЗ.
– За підсумками березня експорт нафти та нафтопродуктів приніс російським нафтовикам $9,3 млрд, повідомило у п’ятницю у щомісячному звіті Міжнародне енергетичне агентство.
– Порівняно з лютим нафтові доходи економіки рф зменшилися на 20% або на понад $2 млрд, хоча фізичний обсяг експорту зріс: він становив 7,84 млн барелів на добу (+3%), згідно з оцінкою МЕА.
– За січень-березень не менше 10 заводів рф постраждали від дронів.

2. Танкери з російською нафтою та паливом заблоковані в морі через нові санкції США проти Ірану.

– російська нафта та нафтопродукти опинилися у пастці на борту чотирьох танкерів після того, як США минулого тижня ввели нові санкції, пов’язані з Іраном.
– 4 квітня США запровадили пакет санкцій, куди було занесено судноплавну компанію Oceanlink Maritime DMCC, яку запідозрили у доставці товарів іранських військових.
– Америка використовує фінансові санкції, щоб ізолювати Іран та позбавити його можливості фінансувати свої довірені компанії та підтримувати війну росії в Україні, заявило Міністерство фінансів США.
– До списку суден, що підпали під санкції, входять три танкери, які прийняли на борт російські нафтопродукти в лютому-березні, і танкер із нафтою.

3. Китайський держбанк висуває нові вимоги до російських клієнтів.

– До вимоги гарантувати, що кінцевий покупець не буде пов’язаний із санкційними галузями та особами, додалося нове.
– Державний Bank of China почав запитувати не лише дані про призначення та кінцевого одержувача товару, а й повний маршрут перевезення.
– Банк просить вказати маршрут транспортування, включаючи назву та інші дані перевізника, дані про судно, яким перевозиться вантаж.

4. Міністр енергетики Австрії підготувала законопроєкт щодо припинення постачання газу з росії.

– Запропоновані поправки до законодавства мають скоротити частку імпорту російського газу приблизно з 90% до нуля в 2027/2028 газовому році.

5. Бельгія розпочала розслідування підкупу європарламентаріїв росією.

– Росія платила членам Європейського парламенту, щоб розповсюджували кремлівську пропаганду, і намагалася провести більше союзників до законодавчого органу ЄС у ході намічених на червень виборів.
– Факти втручання розкрила бельгійська розвідка, і прокуратура розпочала розслідування, повідомив прем’єр-міністр країни Александер де Кроо.
«Бельгійські розвідувальні служби підтвердили існування проросійських мереж втручання, які діють у кількох європейських країнах, включаючи Бельгію. За даними нашої розвідки, мета Москви гранично ясна. Вона полягає в тому, щоб допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європейського парламенту та посилити проросійський наратив у цьому інституті. Це абсолютно ясно», – заявив де Кроо.
– Дії москви були розкриті в результаті операції чеських спецслужб, які виявили російський пропагандистський ресурс Voice of Europe, який діяв у Празі.

6. Спікер Палати представників Конгресу Джонсон підтвердив, що республіканці планують розглянути питання щодо надання Україні допомоги у вигляді кредиту.

– Крім того, він зазначив, що розглядає можливість включення до законопроєкту положення про можливість конфіскації російських активів із метою їх використання для підтримки Києва. Голосування може відбутись наступного тижня.

Автор