Санкції на часі. 04.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.04.2024.

1. В росії згортають підтримку рубля після виборів путіна.

– Російська влада згортає підтримку курсу рубля після президентських виборів.
– У квітні ЦБ рф практично обнулить продаж валюти на ринку: інтервенції становитимуть 600 млн рублів на день, що у 12 разів менше, ніж у березні.

2. росія втратила $67 мільярдів нафтогазових доходів у 2023 році через запроваджені країнами Заходу санкції — дослідження Київського безпекового форуму щодо економічних санкцій проти росії за 2022-2023 роки.

– Автори зазначають, що росія за рік на війну витрачала 108 мільярдів доларів, і недоотримання 67 мільярдів — це 62% цих витрат.
– У дослідженні підкреслюється, що очікування краху російської економіки і припинення війни внаслідок санкційної політики не справдились через низку причин, зокрема через тривалу підготовку рф до війни і запровадження санкцій.
– Також вказується, що російська економіка витримала санкції щодо постачання товарів і послуг через те, що їх ввели лише країни, на які припадало близько 50% зовнішньої торгівлі рф, а окремі держави, такі як Китай, Туреччина та інші не беруть або не повною мірою беруть участь у санкційних заходах.
– Серед фінансових санкцій експерти відзначають відключення росії від міжнародної системи міжбанківських платежів SWIFT, що призвело до дефіциту вільноконвертованої валюти і девальвації рубля, прискорило темпи зростання виробничих та споживчих цін і поставило рф у залежність від китайського юаня.
– Натомість замороження активів Центробанку рф стало найбільш ефективною економічною санкцією і призвело до значного вичерпування Фонду нацдобробуту — ліквідні кошти в ньому скоротилися з березня 2022-го по січень 2024 року на 44% (з 8,9 трлн рублів до 5 трлн рублів).

3. Російські нафтопереробники скоротили виробництво бензину за останній тиждень березня на 12% щодо середніх показників лютого.

– Зниження вироблення палива пов’язане з пошкодженням установок НПЗ через атаки дронів.
– Передбачається, що більшість пошкоджених установок повернеться в дію не раніше травня.

4. Росія у березні скоротила експорт бензину залізницею вдвічі після запровадження паливного ембарго.

– Зростання внутрішнього попиту та незаплановані зупинки нафтопереробних заводів призвели до напруження ситуації на внутрішньому ринку.
– Наприкінці лютого росія запровадила піврічну заборону на експорт бензину з 1 березня, щоб стабілізувати ціни на тлі зростаючого попиту з боку споживачів і фермерів, а також провести ремонти нафтопереробних заводів.
– Були зроблені винятки для палива, що постачається за міжурядовими угодами, зокрема з країнами-членами Євразійського економічного союзу на чолі з Москвою.
– За розрахунками Reuters, російські нафтопереробні заводи експортували залізницею близько 323 000 тонн бензину у березні. Цей бензин постачався переважно до Монголії (75 500 тонн), Узбекистану (53 500 тонн), Таджикистану (47 800 тонн) та Киргизстану (42 300 тонн).
– Минулого місяця було відвантажено на експорт лише близько 16 500 тонн бензину через російський балтійський порт Усть-Луга, майже 13 300 тонн – до арктичного порту Мурманськ, і нічого – до портів Висоцьк, Санкт-Петербург і Новоросійськ.
– Трейдери очікують подальшого скорочення експорту російського бензину через сезонне технічне обслуговування та незаплановані зупинки нафтопереробних заводів.

5. Санкції США заважають Росії ремонтувати нафтопереробні заводи.

– Після зупинки НПЗ Норсі російського Лукойлу через пошкодження турбіни виникла значна проблема з її ремонтом.
– Була лише одна компанія, яка знала, як відремонтувати установку з виробництва бензину на нафтопереробному заводі Норсі, проблема полягала в тому, що компанія є американською.
– Компанія UOP, вийшла з росії після того, як країна вторглася в Україну в лютому 2022 року. Установка для каталітичного крекінгу, яка використовується для перетворення важких вуглеводнів на бензин – була знята з виробництва з січня, і невідомо, коли її можна буде відремонтувати через відсутність досвіду в росії.

6. Російський Новатек змушений скоротити свій величезний проект “Арктик СПГ-2” після того, як західні санкції обмежили його доступ до танкерів льодового класу, і натомість зосередиться на розвитку свого проекту в незамерзаючому порту Мурманська.

– Росія зосереджується на розвитку глобальних продажів морського СПГ, щоб компенсувати падіння експорту трубопровідного газу до Європи, який різко впав до пострадянських мінімумів на тлі серйозного розриву із Заходом щодо України.
– Можливе скорочення заводу Арктик СПГ 2 ускладнить мету Москви збільшити свою частку на світовому ринку СПГ до п’ятої частини до 2030-2035 років з приблизно 8% зараз.
– Компанія Новатек почала виробництво зрідженого природного газу (СПГ) на першому складі Арктик СПГ 2 у грудні, але відстає від поставки своїх перших вантажів переохолодженого газу з проекту через брак газовозів льодового класу.
– Перетворення метану в рідину при температурі мінус 163 за Цельсієм зараз призупинено.
– Плани щодо Арктик СПГ 2 були ускладнені минулого року, коли його включили під санкції Заходу через війну росії в Україні, що змусило іноземних акціонерів заморозити участь, а Новатеку посилатись на форс-мажорні обставини.
– Новатеку також не вдалося забезпечити достатню кількість газовозів льодового класу, оскільки іноземні партнери були налякані санкціями.
– Зараз Новатек зосереджений на проекті «Мурманський СПГ», який може стати навіть більшим, ніж «Арктик СПГ-2», з кінцевою продуктивністю 20,4 мільйона тонн на рік. Передбачається, що до кінця 2027 року розпочнеться виробництво на перших двох лініях, а остання лінія почне працювати в 2029 році.
– Однією з переваг Мурманського проекту в порівнянні з Арктик СПГ 2 був би вихід до незамерзаючого порту в Баренцевому морі. «Зараз вся увага на Мурманськ, танкери льодового класу там не потрібні».

7. російська влада дозволить крадіжку інтелектуальної власності Заходу.
– У росії почнуть обмежувати інтелектуальні права та «примусово ліцензувати» іноземні винаходи, корисні моделі та промислові зразки.
– Для цього планують створити спеціальний орган при урядовій комісії з економічного розвитку та інтеграції. Підкомісія з питань винаходів видаватиме дозволи на використання закордонних продуктів інтелектуальної власності без згоди власників патенту.
– Це відбуватиметься за заявками компаній, у яких держава чи громадяни росії прямо чи опосередковано володіють більш як 75%.

8. Китай не зацікавлений у тому, щоб будувати в росії автозаводи, віддаючи перевагу експорту в країну машин, які виробляє сам.

– Китайські бренди проводять «агресивну» цінову експансію на російський авторинок, який після початку війни та санкцій втратив ключових західних постачальників.
– Китайські бренди не зацікавлені і не бачать стимулу в локалізації свого виробництва в росії, що завантажило б додатковими замовленнями і російську компонентну галузь.
– У ряду східних брендів, що прийшли в росію, спостерігається дефіцит запчастин, а у автосервісів — складності із замовленням деталей для обслуговування та ремонту.

9. Німецькі компанії працюють на тимчасово окупованих територіях України.

– Німецькі компанії попри свої заяви про засудження російської агресії, беруть участь у будівництві в окупованому Маріуполі.
– У відбудові зруйнованого росіянами міста беруть участь корпорація Knauf та фірма WKB Systems. Про це йдеться в розслідуванні німецького журнала ARD Monitor.
– У корпорації Knauf в росії працює її дочірня компанія.
– WKB Systems виготовляє обладнання для виробництва легкого пористого бетону. Це обладнання також використовують на будівництві в Маріуполі. Акціонером зазначеної компанії є російський бізнесмен.

10. Країни, що підтримують росію, вимагають від ЄС відмовитися від будь-яких планів щодо конфіскації державних активів москви.

– Представники Китаю, Саудівської Аравії та Індонезії намагаються переконати ЄС продовжувати протистояти тиску з боку США та Великої Британії щодо конфіскації понад 200 мільярдів євро російських державних активів, заморожених після вторгнення в Україну у лютому 2022 року.
“Ці країни дуже скептично ставляться до такої ідеї, – сказав один з чиновників. –  Їх турбує те, що “це створить прецедент”. Іншими словами, ці країни бояться, що вони можуть стати наступними, хто втратить свої активи”.
– На цей час будь-який план щодо конфіскації заморожених Європою російських активів та використання цих коштів для допомоги Україні відкладено.
– Особливо категорично проти виступають країни Західної Європи, які побоюються юридичних наслідків та потенційної дестабілізації єврозони.

11. Уряд Фінляндії вирішив залишити закритими пункти пропуску на кордоні з росією безстроково до особливого повідомлення.

– До цього закриття КПП продовжувалося кожні два місяці. Як причину влада країни називала «інструментальну міграцію», яку росія використовує проти Фінляндії.

Автор