Порошенко показав нові системи РЕБ (фото, відео)

«Ай-Петрі СВ» – так назвали новітню систему радіоелектронної боротьби, розробку та виробництво якої профінансував Петро Порошенко. Це сучасний мобільний засіб кіберзахисту, який дозволяє нейтралізувати ворожі безпілотники типу Орлан, Зала, Ланцет. Є позитивні результати і з керованими авіабомбами (КАБами). РЕБ – це те, що сьогодні чекають у кожному підрозділі, каже п’ятий Президент. На проєкт не витрачено жодної копійки бюджетних коштів – Порошенко інвестував у цю розробку власні 150 мільйонів гривень.

Перша система, яка вже проходить «бойове тестування» на фронті, прикриває два артилерійські дивізіони. «І перші приклади бойового застосування більш ніж обнадійливі», – говорить Порошенко. Він повідомив, що за час використання нової системи РЕБ російським засобам ураження не вдалося наблизитися до нашої арти.

«Ми – підрозділ, який вже два роки успішно виконує бойові спеціальні завдання на усій лінії бойового зіткнення. І сьогодні отримуємо нові, більш потужні, модифіковані комплекси, за допомогою яких будемо працювати. Наші колеги вже застосовують цей виріб в тестовому режимі на одному з напрямків лінії бойового зіткнення. І досить схвальні відгуки», – лаконічно пояснює військовий з 18 Центру протидії технічній розвідці.

«Це вже, чесно кажучи, не засіб радіоелектронної боротьби, який розповсюджує шуми у всіх смугах частот для перешкод роботі ворожих БПЛА. Це фактично кібер зброя, яка чітко перехоплює позицію управляючого БПЛА по всіх видах безпілотників», – пояснює Порошенко. Він констатує: зазвичай розробка такого комплексу триває від 3 до 8 років, але цей проєкт вдалося зробити менш як за 5 місяців. «І ми вже працюємо над масштабуванням, бо маємо багато замовлень від військових. Комплекс складається з РЕБу, сучасної радіолокаційної станції, антидронового пристрою, надійного захищеного зв’язку, автономного живлення, пікапа, штабів управління», – перераховує Порошенко.

Спочатку ці 5 комплексів надійдуть до навчального центру, де готують екіпажі радіоелектронної боротьби. Унікальність комплексу «Ай-Петрі СВ» ще й у тому, що він може швидко переналаштовуватися у разі зміни льотних параметрів ворожих безпілотників. Це потребує якісного навчання операторів, які віддалено будуть знищувати російські засоби ураження. За словами Порошенка, саме це потрібно для збереження наших воїнів. Бо російський мобілізаційний потенціал величезний, а ми маємо берегти кожного бійця, – наголошує п’ятий Президент.

«На озброєнні ЗСУ з’являються новітні інструменти, які здатні захистити воїнів, захистити лінію фронту. І моя мета, щоб вся лінія фронту була прикрита унікальними комплексами РЕБ, раділокаційних станцій, комплексами Антидрон, які дозволять захистити воїнів від російської навали», – пояснює Порошенко.

«Я сподіваюся, що після завершення тренування екіпажів, на це буде потрібно максимум три тижні, ми з вами побачимось вже в смузі їх застосування», – говорить Порошенко.

«Виріб називається «Ай-Петрі СВ». Ви бачите, що тут є певна кримська складова. І я думаю, що цей комплекс колись буде розташований на горі Ай-Петрі і сприятиме звільненню Криму. Ми на це також з нетерпінням чекаємо», – резюмує Порошенко.

Джерело


Юрій Бірюков

Такий випадок, коли я сам у шоці й відчуваю повне благоговіння перед наукою. Це не просто про РЕБ, це куди й куди більше.

Півроку роботи вчених, конструкторів і військових. Півроку, а не роки, — банально немає часу, у нас війна тут і зараз. 150 000 000 гривень витрачених виключно на НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи) і без копійки державних коштів, лише і виключно зусиллями Петра Порошенка. Десятки випробувань, доробок, удосконалень. У цих п’яти місяцях і два місяці “бойової” роботи тестового комплексу. І бойова робота полягала в прикритті гармат однієї з артилерійських бригад. ЖОДНОЇ поразки наших гармат усіма цими Ланцетами та іншими ФПВ-дронами. ЖОДНОГО!

Сьогодні передані перші п’ять СЕРІЙНИХ комплексів “Ай-Петрі СВ”, а виробництво розгортається в повну силу. Передані перші серійні комплекси, які “закриють небо” для ворожих ударних і розвідувальних дронів на шматочку фронту, на досить великому шматку. І проєкт тільки-но починається, тільки-но розгортається, завдяки зусиллям вчених, конструкторів, військових і волонтерів.

І так, цього разу абсолютно “військова” ситуація, коли навіть зовнішній вигляд всього комплексу не можна показувати. Лише фрагменти, лише кусочки мозаїки. Не можна розповідати про алгоритми роботи (я, якщо чесно, дуже нечітко зрозумів). Не можна говорити, в яку військову частину це передано. Але от можна сказати, наприклад, що у зоні роботи першого комплексу зійшли з розуму російські керовані бомби. Ті самі, що кілька місяців тому зробили так багато лиха в Авдіївці. Просто зійшли з розуму і падали без детонації!

Проєкт тільки починається. Але це буде дуже класний проєкт! І ми допоможемо, як зможемо і чим вміємо, — в цьому комплексі машина управління створена на базі нашого улюбленого DAF Leyland. Нам з вами є чим пишатися і є куди докладати зусиль!


Володимир Завгородній

Поскольку речь у нас пойдёт о вещах стратегических и секретных, которые даже на фотографиях показывать нельзя, то я вам вместо этого принёс фотографию робота из фильма “Короткое замыкание”. Я объясню чуть позже, почему.

В общем, вчера так вышло, что я случайно присутствовал на церемонии презентации новейшего проекта Фонда Порошенко (с некоторой помощью „Справы громад“). Только он очень секретный, и ничего нельзя рассказывать. Понимаете, какая сложная задача передо мной стоит? Сейчас я попробую, тем не менее, её решить.

Много месяцев этот проект был в разработке и всяких научно-технических исследованиях — всего за 150 000 000 грн или около того на разработку, — и вот оно заработало, и уже есть первые опытные экземпляры, которые даже работают. Это не совсем РЭБ, это как бы РЭБ на стероидах.

Наша война давно стала войной технологий, я об этом писал неоднократно. Дроны и управляемые ракеты всякие — это страшная сила и на фронте, и в тылу. Поэтому и РЭБ — радиоэлектронная борьба — это очень важно. И кто в ней на шаг впереди, тот и выигрывает в войне.

Сейчас мы сделали маленький осторожный шажок вперёд с новым проектом, который называется “Ай-Петри СВ”. Это такие комплексы, стоимостью под 10 миллионов гривень каждый, которые очень технологичные, очень продвинутые, и у них внутри не только неонка, но и искусственный интеллект — это мне без шуток сказали.

Комплекс этот такой секретный, что его даже показывать нельзя целиком, чтобы силуэт его враги как можно дольше не узнали и не начали на него целенаправленно охотиться. Но внешне он смахивает на робота из фильма “Короткое замыкание” (см. иллюстрацию), в чём мы согласились с одним известным волонтёром. А все остальные фильм в детстве не смотрели, поэтому не согласились.

Комплекс этот умеет не просто забивать эфир радиоэлектронным бредом и так мешать работе дронов. Комплекс этот умеет дрон или ракету, или даже управляемую бомбу видеть, находить, идентифицировать, подменять ей сигнал управления и сажать куда ему нравится, ну или в случае бомбы — ронять в безопасное место.

И ОНО УЖЕ РАБОТАЕТ. Его уже тестировали. И сейчас первые Икс штук этих комплексов отправятся на фронт обкатываться в совсем реальных условиях.

А „Справа громад“ к ним приложила мобильный командный пункт, как мы умеем это делать, — чтобы люди, управляющие этой фантастической хреновиной, сидели на удобных стульчиках с кондиционером и кофеваркой.

Это очень-очень крутой проект. Который совершенно нельзя показывать в его крутизне и футуристичном облике. Поэтому даже в видео у Порошенко замылили и замазали всё, что смогли, кроме отдельных красивых проводов и кабелей. Но даже и они смотрятся очень круто.

И сейчас, когда на наши головы с особым усердием сыплются ракеты и дроны, этот проект как никогда нужен и важен. И он уже есть, он уже работает. Без единой копейки от государства или министерства обороны, — но есть надежда, что как только его испытания закончатся, то получится убедить кого следует в том, что эта штука нужна в армии массово и повсеместно.

А пока держим кулаки за пять экземпляров комплекса, которые уезжают на фронт пробовать себя в деле. Можно представлять их как робота из “Короткого замыкания” — он симпатичный.

Ну и, конечно, в конце я буду просить денег — как минимум на мобильные центры командования вот этими штуками. Мы же не хотим, чтобы наши бойцы сидели на ящиках от боеприпасов и со счётами в руках. Так работать не будет.

 

ГО “Справа Громад” – ми допомагаємо ЗСУ

Варіант через посилання (там далі потрібно буде ввести номер картки).

Окрема сторінка для глобального збору на проєкт лазне-пральних комплексів для всіх бригад ДШВ.

Переказ по Україні за допомогою мобільних застосунків:

ТІЛЬКИ ДЛЯ ПРИВАТ 24
5169 3305 2068 6400

Для ІНШИХ банків:
5375 4115 0177 8331
Отримувач: Антоніна Бузіло

Або безготівковий переказ:
ГО Солідарна Справа Громад
IBAN рахунок: UA193052990000026002016226051
Код ЄДРПОУ/ІПН: 42992954

PayPal

Переказ на: wingman2006@mac.com
Тип переказу: Family/Friends

MoneyGram

Переказ на: ANTONINA BUZILO

Western Union

Переказ на: PAVLO MELNYKOV

SWIFT-перекази

Account owner: Solidarna Sprava Hromad
PLN – IBAN: PL48 1020 1068 0000 1802 0383 6525
CAD – IBAN: PL53 1020 1068 0000 1602 0383 6533
EUR – IBAN: PL58 1020 1068 0000 1402 0383 6541
USD – IBAN: PL64 1020 1068 0000 1902 0383 6673
Bank SWIFT Code: BPKOPLPW
Name of the Bank: Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski Spółka Akcyjna
Bank’s address: ul. Puławska 15, 02-515 Warsaw
Bank’s country: Poland

Криптовалюти

USDT (TRC20)
THXQSYA2s1bKRBgqQaPjgHqW77834GmuDX
USDT (ERC-20)
0x71DD643bbC2e7257b2Ac39A4D2DAAe51FFd3F45F
BTC (Bitcoin)
1NabqAsWe3zvs33ifQYnm3bwuciFbuSgTq
ETH (ERC20)
0x71DD643bbC2e7257b2Ac39A4D2DAAe51FFd3F45F

 

Автори
, ,