За підтримку світу треба боротись

Іванна Климпуш-Цинцадзе

Найважче в роботі за кордоном – знову і знову винаходити нові слова, які би привертали увагу до нашої біди. Це надзвичайно виснажує емоційно.

Ніяк не звикну до того, що за якусь годину-другу літаком від нашого кордону – інший вимір. Але світ завжди був такий, і мусимо з ним працювати, якщо хочемо вижити.

Ніяка підтримка не дається нам просто так – усе треба відстоювати. Треба подвоїти зусилля, щоб про нас просто не забули, а якщо хочемо лишатися високо в порядку денному, – то потроїти.

Ранкова атака на Київ 25 березня відбулася саме перед моїм виступом на Конференції Комітетів з європейських справ країн-членів ЄС та з європейської інтеграції країн-партнерів і країн-кандидатів. Якби я не сказала про цю атаку, то, мабуть, ніхто в залі й не сказав би.

Бо, повторю, у Києві ракети, а в Брюсселі весна. Лише наша постійна винахідливість і наполегливість, підкріплені підтримкою найбільших друзів, дають результат.

Вдячна 17 колегам-головам комітетів з європейських справ, які в координації з нами звернулися до бельгійського головування з наполяганням внести до порядку денного питання підтримки України та ситуації у війні.

Те, що в початковому порядку денному це питання оминалося, – дуже поганий сигнал і для України, і для Європи. Закликала партнерів прокинутися і побачити нарешті реальність.

Запитала їх, що ще маю розповісти?

Скільки українських життів забрали ці терористичні атаки?
Чи скільки об’єктів цивільної та енергетичної інфраструктури було пошкоджено?
Скільки міст, сіл, церков, об’єктів культурної спадщини було знищено?
Скільки місяців сумарно ми з нашими дітьми провели в укриттях?

Чи показати фото дітей, які помирають разом зі своїми батьками від російських атак?

Що ще треба показати і розповісти, щоб Європа зрозуміла, що це не якась гра у війну, а реальна війна?

Часто чую, що Європі потрібен час, щоб зрозуміти, що вона у війні, що це і їхня війна, але невже 11-й рік – замало? Скільки ще часу треба?

Настав час Європі довести, що вона, справді, дбає про демократію, верховенство права, міжнародний порядок, заснований на повазі і законі, та про базові права людини.

А для цього наднеобхідно зробити пріоритетом військову допомогу Україні і спільно забезпечити стратегічну поразку Росії.

Автор