Санкції на часі. 23.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 23.03.2024.

1. Один із найбільших у росії лісопромислових холдингів Segezha закінчив 2023 рік із чистим збитком майже в 16 млрд рублів.

– Роком раніше група заробила 6 млрд руб. прибутку.
– Компанія демонструє зниження фінпоказників на тлі фактичної втрати у 2022 році європейського ринку, який був основним для Segezha, як і багатьох російських підприємств лісопромислового комплексу.

2. Autodesk, американський розробник систем автоматизованого проектування для будівництва та промислового дизайну, з 20 березня заборонив використання своїх продуктів російськими компаніями. Про це йдеться у листі компанії партнерам у росії.

– Autodesk офіційно оголосила про зупинення роботи в росії ще у березні 2022 року на тлі війни в Україні.

3. рф не зможе захистити всі вразливі об’єкти на тлі ударів України по НПЗ – розвідка Британії.

– Розвідка Великої Британії проаналізувала спроби росії захистити свої об’єкти нафтопереробної галузі від українських ударів, йдеться в розвідувальному огляді британського Міноборони за 23 березня.
– Після того, як в уряді рф заявили про плани розгорнути системи ППО “Панцирь” для захисту нафтопереробних заводів (НПЗ), у британському відомстві зазначили, що малоймовірно, що росія зможе захистити всі вразливі об’єкти, враховуючи розмір і масштаби її енергетичної галузі.
“Нещодавні удари по НПЗ, ймовірно, вивели з ладу щонайменше 10% російських нафтопереробних потужностей”, – йдеться в огляді.

4. ЄС запровадив нові санкції проти рф через смерть Навального.

– До санкційного списку потрапили 33 фізичних та дві юрособи – виправні колонії, в яких Навальний перебував з червня 2022 року до своєї смерті, повідомляється на сайті ЄС.
– Під обмеження потрапили виправні колонії, в яких Навальний перебував з червня 2022 року до своєї смерті, – виправна колонія ІК-6 і виправна колонія суворого режиму ІК-3.

5. Постачання російського нікелю та добрив до Фінляндії триває, незважаючи на санкції через війну в Україні.

– Російський нікелевий порошок транспортується на завод «Норнікеля» в Харьявалті для переробки , а вилучений з нього мідний порошок вивозиться назад до росії для подальшої переробки.
– Міністр економіки Фінляндії виправдовує торгівлю нікелем тим, що Фінляндія та інші західні країни залежать від нікелевої сировини, яку виробляє «Норнікель».
– За словами міністра економіки, Nornickel Harjavalta є найбільшим заводом із переробки нікелю в ЄС і виробляє значну частину нікелю, необхідного європейській сталеливарній та акумуляторній промисловості.
– Експорт компанії складає близько одного мільярда євро на рік, а продукція заводу в основному йде на експорт, у тому числі в США.

Автор