Ексклюзивне інтервʼю Петра Порошенка на «Прямому» 15.03.2024 р. (фото, відео)

Порошенко розповів, скільки кілометрів фортифікацій треба збудувати Україні

Фортифікаційні споруди зараз – це умова існування держави, вважає Петро Порошенко. Про це він сказав в ексклюзивному інтервʼю Олені Курбановій на телеканалі «Прямий». Він вкотре закликав владу обʼєднати зусилля і терміново наростити темпи будівництва оборонних споруд, а також застеріг від корупційних схем на фортифікаціях.

«Мене не лякає, коли там буде система «Prozorro». Це утаємничення, через яке крадуть, зовсім не потрібне. Ми живемо в 2024 році, і росіяни із супутника бачать не те що кожен трактор, а кожного солдата, де починається, де будується. І це не сховаєш. Але вони не повинні мати жодного сумніву, що є перша, друга, третя лінія фортифікаційних споруд – із зубами дракона, мінними полями, з бетонними двох-трьох ярусними вогневими точками, зі штабами, зведеними опорними пунктами, з усім. Має бути не один взводний пункт, куди звозили десяток журналістів, щоб потім зробили відосик. Це не працює. Покажіть збудовані – я вважаю, що гостро необхідні півтори тисячі, Зеленський казав про 2 тисячі кілометрів», – зазначає Порошенко.

Він нагадав, що вперше про це заявив на початку серпня 2023 року. «Зазнав шаленої атаки. Знаєте чому? Бо моя пропозиція будувати фортифікаційні споруди заважала їм наступати. «Якщо ми зараз перейдемо до розмов про фортифікаційні споруди, всі подумають, що ми перестали наступати». До речі, ті самі претензії через два місяці були висловлені Залужному після його статті», – констатує пʼятий Президент.

«Через два місяці після моєї вимоги розпочати будівництво споруд – а я запропонував внести зміни до бюджету і виділити кошти, причому не уряду, а військово-цивільним адміністраціям, робити так, як ми це зробили в 2014 році, – наприкінці вересня це вже підтвердив Шмигаль. В жовтні виступив Зеленський і сказав, що «так, я на Ставці даю доручення, щоб через два місяці фортифікаційні споруди були збудовані». Тільки гроші не були виділені», – констатує Порошенко.

«З цього часу пройшло три Ставки. Гроші почали виділятися трохи в січні і в лютому більша частина. І як тільки пішли фінансові потоки, з’являється «велике крадівництво». Але фортифікації – це життя солдат. Фортифікації – це рятування українських територій», – наполягає Порошенко.

«Інститут вивчення війни наголосив, що існує зараз величезний ризик прориву лінії оборони українських військ росіянами з двох причин – відсутність боєприпасів по всій лінії фронту, їх недостатність, і друга – відсутність фортифікаційних споруд», – зауважив Порошенко.

«Коли я побачив, що держава не будує, я дав команду, починаючи з жовтня, шукати і укладати контракти на закупівлю техніки – екскаваторів, бульдозерів, Фоденів, кранів, які будуть допомагати будувати фортифікаційні споруди. Зараз у нас закуплені 23 одиниці техніки, плюс декілька потужних вантажівок з колісною формулою 6х8. Ми можемо приступати до будівництва. Коли ми запросили міністра відповідного, військове командування, військово-цивільну адміністрацію, нам відповіли – Петре Олексійовичу, з вами заборонена робота… Ви про що?», – обурюється Порошенко.

«Я й без них буду будувати. Але мій заклик – об’єднатися. Вивчити уважно досвід Ізраїлю – створення уряду національної єдності. Між собою потім розберемося. Нам треба забезпечити перемогу, а такі гидкі політиканські ігри ослаблюють державу», – наголошує Порошенко.

Джерело

 

Порошенко розповів, від чого залежить перемога України

Внесок в оборону країни – це не лише допомога армії, а й європейська та євроатлантична інтеграція. Про це в ексклюзивному інтервʼю Олені Курбановій на телеканалі «Прямий» сказав Петро Порошенко. Він зазначив, що членство України в НАТО – це єдина реальна гарантія безпеки, і на цей результат мають працювати всі.

«Спитай сьогодні будь-яку людину: про що ти думаєш, яке питання тебе сьогодні турбує найбільше. Я переконаний, що 70% вам скажуть «коли перемога» або «як закінчиться війна». А що є закінченням війни? Держава має викласти суспільству своє бачення. Не у формулі миру, яка дуже суб’єктивна, я так скажу. А вона має бути чітка, зрозуміла, бо від цього залежить не тільки життя людей, а й існування країни», – вважає Порошенко.

«Ми маємо дуже уважно читати історію, дуже реально. Я скажу непопулярні речі, аби Україна і наша суверенна, найкраща в світі держава не повторила досвід 1918, 1919, 1920 років. Петлюра, Винниченко, Скоропадський. Ми маємо діяти по-іншому. Доля України буде вирішуватися українцями. Мені байдуже, що з цього приводу думає путін. Марно чогось просити в путіна. Він розуміє тільки мову сили. Але це не означає, що ми не можемо готуватися до цього», – говорить Петро Порошенко.

«Україна має бути сильною. Сильною – це не вимірюється кількістю танків чи Збройних сил. Сила України в моєму розумінні – це сила нашого партнерства. Сила нашого партнерства – це коли Україна має чітку перспективу членства в НАТО. Не існує ніяких інших безпекових гарантій.

Все решта, крім статті 5 Північноатлантичної угоди, – це не працюючі ситуації, на кшталт Будапештського меморандуму. Не спрацює – не сподівайтесь. Ви навпаки відволікаєте увагу від нашого головного завдання – ми маємо бути в НАТО», – наголошує лідер «Євросолідарності».

«Перестаньте вестися на ультиматуми путіна. Бо доля України в НАТО залежить від України і українців, а ми маємо вже більше 80% підтримки українців – це є наша Конституційна норма. І друга позиція – це є позиція наших партнерів. Яка мотивація партнерів взяти Україну? Тому що з Україною НАТО буде сильніше, ніж без України. Тому що без членства в НАТО війна не закінчиться. Я скажу сумну правду. Все решта буде перерва, а членство в НАТО – буде кінець війни. Членство України в НАТО – це стала безпекова ситуація на континенті», – пояснює Порошенко.

«Коли ти кажеш – давайте приймемо Україну в НАТО, бо це є шлях до миру і закінчення війни – це правда. А коли путінські голоси кажуть, а давайте ми просто зробимо перерву, враховуючи як він сказав в останньому інтерв’ю «реалії, які склалися на землі» – це брехня. Бо путін не зупиниться. Так само як путін не зупинився в Криму. Так само як путін не зупинився на Донбасі. Йому не потрібен ні Донбас, ні Крим, ні Херсонська, ні Запорізька області. Путіну потрібен радянський союз 2 версія», – констатує Порошенко.

«Я хочу достукатися – немає у нас ніякої альтернативи НАТО і ми маємо знаходити союзників, вести переговори з Ердоганом, Орбаном, Трампом. Точно наш союзник Байден. Ми маємо сформувати голоси, бо це буде інвестиція. Це не буде допомога Україні, прийняття в НАТО. Треба припинити розмовляти такою мовою. Це буде інвестиція всіх 32-ох країн-членів у власну безпеку. Взагалі треба міняти наратив переговорів. Наші емоції, наші сльози більше не працюють. Треба працювати роботою, аргументами, досягненням. І тоді все в нас вийде», – переконаний Петро Порошенко.

«Мій результат, до якого я прагну, це членство України в НАТО. З цим лягаємо, з цим встаємо, про це мріємо. Цього добиваємося», – резюмує пʼятий Президент.

Джерело

 

Порошенко пояснив, якими є передумови швидкої євроінтеграції України

Петро Порошенко в ексклюзивному інтервʼю Олені Курбановій на телеканалі «Прямий» сказав, що ті, хто ігнорує демократичні засади Європейського Союзу, гальмують євроінтеграцію України. Він зауважив, що спроба перекласти відповідальність на опозицію недолуга, бо партнери добре бачать відкат реформ, які були здійснені з 2014 року.

«На сьогоднішній день це пряма вимога Конституції – європейська і євроатлантична інтеграція. Якщо ти почитаєш, які є передумови для вступу України в ЄС, №1 – це демократія, №2 – це є свобода слова. №3 – це є права людини, №4 – парламентський плюралізм, захист прав опозиції, свобода ЗМІ. Скажіть, будь ласка, те, що йде брутальна атака на свободу ЗМІ, ви думаєте, що наші європейські партнери дізналися від Прямого каналу чи від Порошенка?», – говорить пʼятий Президент.

«Пряму і безпосередню відповідальність за уповільнення євроінтеграційного процесу несуть автори наїзду на демократію. Тому що це є однією з претензій, які не виконані, в тому числі і відкат реформ. Найбільш успішною реформою, яку провела моя команда, була децентралізація. Вони її знищили. Одною із найуспішніших була реформа державного управління – конкурси, прозорість. Вони її знищили.

Реформа корпоративного управління, реформа податкової системи з автоматичним відшкодуванням ПДВ. Досягнення по бізнес-клімату. Всі позиції, по яким маємо відкат реформ», – констатує Порошенко.

Він також зауважив, що є ризик відкладення початку вступних переговорів на другу половину року, коли зміниться склад Європарламенту та Єврокомісії, а Угорщина головуватиме в ЄС.

«Дуже легко говорити з оптимістами, але там у нас все вирішено з країнами-оптимістами. А варто говорити з країнами-скептиками. А це означає з Угорщиною, Словаччиною. Я дуже добре знаю Віктора Орбана, я дуже добре знаю прем’єр-міністра Словаччини Фіцо. Ми з ними працювали і вирішували питання і щодо безвізового режиму, і щодо ратифікації угоди про асоціацію», – нагадав Порошенко.

«Тому в мене порада: не перекладайте з хворої голови на здорову. Це пряма відповідальність влади – забезпечити демократію, захист демократії, свободу слова, права опозиції», – наголошує Порошенко.

Джерело

Автор